Γράφει ο Φαίδωνας Παλαιολόγος

«Η ευρωπαϊκή περιοδεία του πρωθυπουργού και οι συναντήσεις του θα συνεχισθούν όσο αυτό κρίνεται απολύτως απαραίτητο», έλεγε στενός συνεργάτης του Α. Τσίπρα πριν από το ταξίδι του σε Παρίσι - Βρυξέλλες

Είναι σχεδόν κοινή πεποίθηση πλέον ότι ο πρωθυπουργός από την 20η Φεβρουαρίου και μετά που πέτυχε επί της ουσίας να καταστήσει πολιτικό το ελληνικό ζήτημα, έχει ο ίδιος προσωπικά αναλάβει το βάρος της διαπραγμάτευσης. 

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι «παραγκωνίζονται» οι κρίσιμοι υπουργοί, αλλά η παρουσία του κρίνεται εκ των ων ουκ άνευ ακόμα και σε περιπτώσεις που θα μπορούσαν αυτές να τις διαχειριστούν οι υπουργοί του οικονομικού τομέα.

Ουσιαστικά ο Αλέξης Τσίπρας επιδιώκει να καταστήσει την Ελλάδα ισότιμο παίκτη του ευρωπαϊκού παιχνιδιού, γνωρίζοντας καλά ότι είναι υπό διαμόρφωση δύο "μπλοκ" δυνάμεων το παραδοσιακό με τη Γερμανία και τους συμμάχους της (αν όχι δορυφόρους της) και το νέο που δημιουργείται αργά αλλά σταθερά με Ελλάδα, Ιταλία, Γαλλία, Βέλγιο, Αυστρία. 

Αυτές τις κατ αρχήν "ρωγμές" επιδιώκει να εκμεταλλευθεί ο Έλληνας πρωθυπουργός, συνεργάτες του οποίου επισημαίνουν πρώτον τον συνεχή εκνευρισμό της Γερμανίας που εκφράζεται από τον κ. Σόιμπλε και δεύτερον την αργή αλλά σταθερή μεταστροφή υπέρ της Ελλάδας εταίρων και εκτός Ευρώπης. 

Για το πρώτο η εκτίμηση είναι ότι ο κ. Σόιμπλε με τις δηλώσεις του «κοιτάζει» στο εσωτερικό της χώρας του, υπό το φόβο των Γερμανών νεοσυντηριτικών αλλά και των διαδοχικών εκλογικών αναμετρήσεων που από το Μάιο θα διενεργούνται σε μια σειρά ευρωπαϊκών χωρών, με το ανησυχητικό φαινόμενο της ανόδου της ακροδεξιάς να προκαλεί έντονο προβληματισμό.

Όσο δε για το δεύτερο η εκτίμηση στο Μέγαρο Μαξίμου είναι ότι η πολυδιάστατη πολιτική της χώρας της επιτρέπει να «κοιτάζει» και προς άλλες πηγές χρηματοδότησης που θα υπερβαίνουν τις ... μέχρι σήμερα γνωστές, ενώ κερδίζει έδαφος η τακτική του πρωθυπουργού να μιλάει για «μεταρρυθμίσεις με κοινωνικό πρόσημο».

Είναι σχεδόν βέβαιο ότι το Μέγαρο Μαξίμου στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής θα επιδιώξει να "πάρει" μια πολιτική απόφαση για το ελληνικό πρόβλημα, τέτοια που θα του επιτρέπει αφενός μεν να προχωρήσει το πρόγραμμα - γέφυρα και αφετέρου να ομαλοποιήσει το οικονομικό κλίμα ενόψη του καυτού διμήνου Μαϊου - Ιουνίου. Στέλεχος του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης το οποίο εκτιμούσε θετικά τις συναντήσεις του πρωθυπουργού με τους Αν. Γκουρία,  Ζ.Κ. Γιούνγκερ, και Μ. Σούλτς τόνιζε με νόημα «το κλίμα αλλάζει, τώρα αργά αλλά σταθερά πρέπει να στραφούμε στο εσωτερικό για να τρέξουμε τις μεταρρυθμίσεις» κάτι που θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να υλοποιήσει σε βάθος χρόνου το προεκλογικό της πρόγραμμα.