current views are: 1

15 Μαρτίου 2015
Δημοσίευση07:00

Τι σχεδιάζουν στη ΝΔ και τι προβλέπουν για τις επόμενες κινήσεις Τσίπρα

Εκλογές και μάλιστα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα βλέπει μερίδα βουλευτών της ΝΔ .

Δημοσίευση 07:00’
αρθρο-newpost

Εκλογές και μάλιστα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα βλέπει μερίδα βουλευτών της ΝΔ .

Γράφει ο Γιάννης Γιαννόπουλος

Εκλογές και μάλιστα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα βλέπει μερίδα βουλευτών της ΝΔ .

Οι εκτιμήσεις μεταξύ των στελεχών της Συγγρού κάνουν λόγο για προσπάθεια νέας «υφαρπαγής» της ψήφου του ελληνικού λαού από τον ΣΥΡΙΖΑ πριν η αποτυχία στις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους αρχίσει να γίνεται βίωμα των πολιτών. Αυτήν την χρονική στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αναπτύξει μια πολύ μεγάλη δυναμική και έχει επίσης μεγάλη ανοχή από τον λαό αφού η λογική της «κόντρας» με τους κακούς πιστωτές έχει ικανοποιήσει τους πολίτες που επί πέντε χρόνια έχουν γίνει αποδέκτες μόνο «φορομπηχτικών» πολιτικών .

Σε αυτήν την κατεύθυνση και με δεδομένο ότι οι διαπραγματεύσεις δε δείχνουν να οδηγούν σε συμφωνία ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιλέξει την λύση των εκλογών σε μια προσπάθεια να αλλάξει τα δεδομένα τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό μέτωπο.

Δεν είναι λίγοι άλλωστε αυτοί που υποστηρίζουν ότι με την δυναμική που έχει αναπτύξει ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να αυξήσει τα ποσοστά του ακόμη και πέντε ποσοστιαίες μονάδες και να κερδίσει ένα ποσοστό πάνω από το 40%. Αυτό θα δημιουργούσε αυτόματα άλλες ισορροπίες στις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους καθώς θα αποτυπωνόταν περίτρανα η επιθυμία του ελληνικού λαού για λύση εντός ευρώ αλλά χωρίς μνημόνια και νέα δημοσιονομικά μέτρα .

Επιπλέον στο εσωτερικό μέτωπο ο Αλέξης Τσίπρας θα απαλλασσόταν από την ανάγκη συγκυβέρνησης με τους ΑΝΕΛ και τον Πάνο Καμμένο που αφενός δεν ικανοποιεί την βάση του κόμματος ,αφετέρου προκαλεί τριγμούς και στο εσωτερικό της κυβέρνησης. Σε μια τέτοια περίπτωση ο πρωθυπουργός θα είχε να ασχοληθεί μόνο με την εσωτερική αντιπολίτευση (αριστερή πλατφόρμα- Παναγιώτη Λαφαζάνη ) και όχι με τον Καμμένο και τους βουλευτές του .

Όπως λένε στελέχη της Συγγρού προς αυτήν την κατεύθυνση δείχνουν και οι δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών για την διενέργεια δημοψηφίσματος που στόχο έχουν να δημιουργήσουν προηγούμενο για πιθανή «κύρωση» της όποιας συμφωνίας με τους εταίρους από τον ελληνικό λαό. 
Επειδή όμως η διενέργεια δημοψηφίσματος ενέχει πάντα κινδύνους διχασμού των πολιτών , πιο πρόσφορη λύση θεωρείται η προσφυγή στις κάλπες .

Η αντιμετώπιση αυτού του σεναρίου από τη ΝΔ δεν είναι εύκολη υπόθεση αφού εάν επαληθευθεί το ποσοστό του κόμματος δεν θα ξεπεράσει το 23%.Γι αυτό το λόγο και τις επόμενες ημέρες τα στελέχη της ΝΔ θα προσπαθήσουν να «κάψουν», να αποδομήσουν την τακτική αυτή . Αιχμή του δόρατος το επιχείρημα της αδυναμίας διαπραγμάτευσης και ορίστικής συμφωνίας της κυβέρνησης με τους εταίρους και η καθυστέρηση στη λήψη πολιτικών αποφάσεων που οδήγησαν στην ασφυξία της οικονομίας και στον δημοσιονομικό εκτροχιασμό .


σχετικα αρθρα