Γράφει ο Iωάννης Μαρτέλλος 

Να καταπιεί το οξυγόνο της κυβέρνησης, κατά τη συνήθη τακτική της, επιχειρεί η ομάδα των πιστωτών ή αλλιώς των «θεσμών» που διαπιστώνουν ότι η Αθήνα αντιστέκεται και δεν δείχνει διατεθειμένη να προβεί σε σημαντικές υποχωρήσεις, παρά τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη.
 
Πολλοί πολιτικοί αναλυτές, οικονομικοί παράγοντες, αλλά και η αξιωματική αντιπολίτευση, εκτιμούν ότι εάν η κυβέρνηση δεν εγκαταλείψει τις προεκλογικές διακηρύξεις της προκειμένου να εξασφαλίσει «συμφωνία», ενδεχομένως να εγκλωβιστεί σε μια πολιτική δίνη που ενδέχεται να καταλήξει σε μια οικουμενική «κυβέρνηση τεχνοκρατών».
 
Από το Μέγαρο Μαξίμου δεν συζητούν ένα τέτοιο ενδεχόμενο και μιλάνε για «προβοκάτσιες», αν και ο έντιμος συμβιβασμός είναι προ των πυλών. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες από τις συναντήσεις του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στις Βρυξέλλες την Παρασκευή, με τους Μάρτιν Σουλτς αλλά κυρίως με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ η ελληνική πλευρά είναι έτοιμη να κάνει βήματα πίσω, χωρίς όμως να αλλοιωθεί ο πυρήνας των υποσχέσεών της.
 
Όσο για τον κίνδυνο του Grexit, αυτός δεν υφίσταται όπως υποστηρίζουν κορυφαία κυβερνητικά στελέχη και λένε πως είναι μηδαμινός. Αντίθετα όμως υπάρχει η εκτίμηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης πως το «πείραμα της Κύπρου» έχει αποδείξει πως όταν δεν επιτυγχάνεται συμφωνία, τότε ένα ελεγχόμενο «λουκέτο» στις τράπεζες είναι αρκετό προκειμένου ένας λαός να σοβαρευτεί, να υποστεί με ευγνωμοσύνη νέες θυσίες και να διπλοκλειδωθεί μέσα στο «ευρωσύστημα».
 
Η έσχατη ποινή λοιπόν δεν είναι η αποβολή από το ευρώ αλλά η απομόνωση μέσα στην ευρωζώνη. Και εδώ, σύμφωνα με πολιτικούς παρατηρητές, τίθεται το ερώτημα, ένας πρωθυπουργός αντιμέτωπος με τόσες υπέρτερες δυνάμεις πόσες υποσχέσεις «στρατηγικά» θα αθετήσει και ποιες δεσμεύσεις θα κατορθώσει να πραγματοποιήσει; Και κυρίως πώς θα μπορέσει να κυβερνήσει χωρίς να μετατραπεί σε αλεξικέραυνο της λαϊκής δυσφορίας για την ευρωζώνη;  Αυτά τα ερωτήματα είναι θεμιτά, αλλά Grexit δεν υπάρχει.
 
Σύμφωνα με τους τρέχοντες ευρωπαϊκούς κανόνες, η ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών, δηλαδή η πρόσβαση των καταθετών στους λογαριασμούς τους, καθώς και η εξασφάλιση των πόρων για την εξυπηρέτηση των δαπανών του Δημοσίου, περνούν μέσα από τη συμφωνία με τους θεσμούς. Το θέμα είναι ποιες θα είναι οι θυσίες που θα γίνουν και κυρίως εάν θα μπορέσει η κυβέρνηση να περάσει μια συμφωνία στο εσωτερικό της και τι πολιτικοί κλυδωνισμοί θα υπάρξουν.  

Η κυβέρνηση όμως χάνει χρόνο και όπως έχει πει και ο πρώην Πρωθυπουργός της Ιταλίας, Μάριο Πρόντι: «Ο χρόνος που έχει στη διάθεσή της η Ελλάδα για να παίζει παιχνίδια εξαντλείται».