«Αέρα» χαρακτήρισε ο Αλέκος Φλαμπουράρης το χρέος άνω των 10 τρισ. ευρώ της Ευρώπης. 

Μιλώντας στην «Καθημερινή της Κυριακής», ο υπουργός Επικρατείας για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου δήλωσε:

Το χρέος είναι αέρας, γι' αυτό κι εμείς θα τους πληρώσουμε με αέρα.

Σε ερώτηση για τον κίνδυνο «ατυχήματος», ο κ. Φλαμπουράρης απάντησε ότι δεν υπάρχει τέτοιο θέμα. 

«Πολιτικές αποφάσεις είναι. Δηλαδή, συγγνώμη, τα πάνω από 10 τρισ. που χρωστάει συνολικά η Ευρώπη ποιος της τα δάνεισε; Πού τα βρήκαν; Τι είναι; Υπεραξία από την πραγματική οικονομία ή είναι αέρας;», είπε χαρακτηριστικά.

Και πρόσθεσε «Αέρας είναι. Γι' αυτό κι εμείς θα τους πληρώσουμε με αέρα!».

Στο ερώτημα αν τον απασχολεί το φάσμα μιας εσωτερικής πτώχευσης, ο υπουργός Επικρατείας για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου ανέφερε:

Τι έγινε το 2010; «Καθάρισαν» οι τράπεζες, χρεώθηκαν τα κράτη. Δεν πίστευα από τότε ότι μπορούν να μας βγάλουν εκτός Ευρώπης. Ούτε τώρα. Δεν έχουν αποφασίσει να διαλύσουν την Ευρωζώνη. Εξοδος της Ελλάδας σημαίνει διάλυση της Ευρωζώνης.

Σε άλλο σημείο, τόνισε πως η κυβέρνηση γνώριζε ότι θα είναι πολύ δύσκολα, αλλά «δεν γνωρίζαμε ότι θα είναι τόσο σκληροί οι απέναντι, στην Ελλάδα και στη νωπή λαϊκή εντολή. Δεν λογαριάζουν τίποτα. Αλλά, εντάξει, έχουν γνώση οι φύλακες... Κάνουμε πράγματα χωρίς να φεύγουμε από τις βασικές αρχές μας. Μέσα σε 20 - 30 ημέρες έχουμε σταματήσει καταστροφή και κατηφόρα: απολύσεις, μείωση μισθών και συντάξεων. Τουλάχιστον αυτό το σταματήσαμε». 

ΠΑΣΟΚ: Οι δανειστές μας θα μας δώσουν τις επόμενες δόσεις σε «αέρα»

Άμεση ήταν η αντίδραση του ΠΑΣΟΚ στις δηλώσεις του Αλέκου Φλαμπουράρη.

«Προφανώς και οι δανειστές μας - χαριτολογώντας και αυτοί - θα μας δώσουν τις επόμενες δόσεις σε «αέρα», σχολίασε η Χαριλάου Τρικούπη, καταλήγοντας: 

Ελπίζουμε τις εσωτερικές τουλάχιστον πληρωμές η κυβέρνηση - σοβαρολογώντας - να τις κάνει σε ευρώ.