Με τον πρωθυπουργό συναντήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου ο Γιάνης Βαρουφάκης.

Ο υπουργός Οικονομικών ενημέρωσε τον Αλέξη Τσίπρα για τα αποτελέσματα των συναντήσεών του στη λίμνη Κόμο.

Ταυτόχρονα, η ατζέντα της συνάντησης περιελάμβανε τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις με τους εταίρους, τη ρευστότητα αλλά και τις τρέχουσες οικονομικές υποχρεώσεις της χώρας.

Εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, ο πρωθυπουργός δήλωσε στους δημοσιογράφους πως «δεν υπάρχει κανένας φόβος» για τα θέματα της ρευστότητας.

«Είναι μία όμορφη μέρα και θα περπατήσουμε στον ήλιο», πρόσθεσε.

ΥΠΟΙΚ: Θετική η παρουσία του Βαρουφάκη στο φόρουμ Ambrosetti

Την ίδια ώρα, σε ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Οικονομικών αναφέρεται πως ο κ. Βαρουφάκης στο ετήσιο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ Ambrosetti είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης σε ένα κοινό το οποίο παίζει αποφασιστικό ρόλο στην διαμόρφωση τόσο του επιχειρηματικού όσο και του πολιτικού κλίματος στην Ευρώπη και παγκοσμίως.

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, κατά την παρέμβασή του στο Φόρουμ ο υπουργός παρουσίασε σε 200 κορυφαίους εκπρόσωπους του πολιτικού, επιχειρηματικού, τραπεζικού και δημοσιογραφικού κόσμου καινοτόμες προτάσεις για την αρχιτεκτονική της ευρωζώνης, και πώς μπορεί αυτή να αναδιαμορφωθεί άμεσα εντός των συνθηκών και κανόνων που ήδη ισχύουν.

Μετά από εισαγωγική ανάλυση της προβληματικής δόμησης της ευρωζώνης, καθώς και των αντιδράσεων της Ευρώπης στην κρίση που ακολούθησε, ο κ. Βαρουφάκης παρουσίασε τις προτάσεις του για τον τρόπο που μπορεί να αντιμετωπιστεί η κρίση χρησιμοποιώντας τους υπάρχοντες θεσμούς και εντός των πλαισίων των υφιστάμενων κανόνων.

Ως παράδειγμα παρουσίασε εναλλακτική μορφή ποσοτικής χαλάρωσης, από αυτή που άρχισε να εφαρμόζει η ΕΚΤ, με επίκεντρο την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων η οποία, σε συνεργασία με το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, μπορεί να αναδειχθεί στον πυλώνα ενός μεγάλου επενδυτικού προγράμματος, ενός «Ευρωπαϊκού New Deal», με στόχο τον τερματισμό του αποπληθωρισμού και την επιστροφή ολόκληρης της Ευρώπης στην πραγματική ανάπτυξη και χωρίς νέα δημόσια χρέη.

Στη δευτερολογία του, ο κ. Βαρουφάκης παντώντας σε ερωτήματα, καθώς και στην τοποθέτηση του πρώην Πρωθυπουργού της Ιταλίας Μάριο Μόντι, αναφέρθηκε στην διαπραγμάτευση και τους ευρύτερους στόχους της ελληνικής κυβέρνησης.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, η παρέμβαση του κ. Βαρουφάκη έγινε δεκτή με εγκωμιαστικά σχόλια από τους παρευρισκόμενους, κάτι που καταδεικνύεται και από ηλεκτρονική ψηφοφορία που  έλαβε χώρα τόσο πριν όσο και αμέσως μετά από την παρουσίασή του. Χαρακτηριστικά, πριν την ομιλία του, το 41,3% θεωρούσε τις θέσεις/δράσεις της ελληνικής κυβέρνησης «κακές» ή «πολύ κακές» ενώ μόνο το 31,4% τις έκρινε «καλές» ή «πολύ καλές».

Όταν όμως η ψηφοφορία επαναλήφθηκε, μετά την ομιλία και δευτερολογία του υπουργού, τα ποσοστά αυτά μεταβλήθηκαν ως εξής: Το ποσοστό που θεώρησε τις θέσεις/δράσεις της ελληνικής κυβέρνησης «κακές» ή «πολύ κακές» μειώθηκε από το 41,3% στο 31,7%, ενώ το ποσοστό που τις έκρινε «καλές» ή «πολύ καλές» αυξήθηκε από το 31,4% στο 47,1%. Παράλληλα, το ποσοστό που δήλωνε ουδέτερη άποψη κυμάνθηκε στο 25,6% πριν την ομιλία του Υπουργού και στο 21,1% κατόπιν.