Γράφει ο Πάνος Ρασσιάς 

Τα πρώτα αποτελέσματα της αντιπολιτευτικής τακτικής που επέλεξε η ηγεσία της ΝΔ μετρούν στη Λεωφόρο Συγγρού, καθώς το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης βρίσκει το ρυθμό του έπειτα από την εκλογική ήττα της 25ης Ιανουαρίου, τόσο εντός όσο και εκτός Κοινοβουλίου. 

Η σύγκλιση της διάσκεψης των Προέδρων από τη Ζωή Κωνσταντοπούλου ήρθε ως αποτέλεσμα των πιέσεων που άσκησαν στη Βουλή οι γαλάζιοι βουλευτές, ενώ οι άμεσες απαντήσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου στα δελτία Τύπου της ΝΔ, δείχνουν ότι οι αλλαγές στην επικοινωνία του κόμματος ήταν προς τη σωστή κατεύθυνση.

Παράλληλα ο Αντώνης Σαμαράς προχωρά με γρήγορους ρυθμούς την κατάρτιση του νέου κομματικού οργανογράμματος, έχοντας διπλό στόχο: τη διατήρηση της ενότητας στο εσωτερικό της ΝΔ και την ανανέωση του στελεχιακού δυναμικού του κόμματος, ώστε να μπορέσει να γίνει πράξη το άνοιγμα προς την κοινωνία και να αποκατασταθεί η πληγωμένη σχέση του κόμματος με τους πολίτες.

Στους σχεδιασμούς του προέδρου της ΝΔ, αρνούνται να πάρουν μέρος στελέχη τα οποία κράτησαν αποστάσεις από τις επιλογές της σημερινής ηγεσίας, όπως η Ντόρα Μπακογιάννη, ο Νίκος Δένδιας και ο Ευρυπίδης Στυλιανίδης που έθεσαν θέμα έκτακτου Συνεδρίου, αλλά και έμμεσα αλλαγής ηγεσίας, ωστόσο ο κ. Σαμαράς προχωρά κανονικά, κάνοντας και κινήσεις, όπως ο ορισμός του Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη στη γραμματεία Στρατηγικού Σχεδιασμού, οι οποίες ερμηνεύονται και ως απάντηση στις πρωτοβουλίες των παραπάνω στελεχών.

Σύμφωνα με πληροφορίες στην εβδομάδα που ξεκινά ο Αντώνης Σαμαράς σκέφτεται να συγκαλέσει την Κοινοβουλευτική Ομάδα προκειμένου να διεξαχθεί η ψηφοφορία για την εκλογή των τεσσάρων βουλευτών που θα συμμετέχουν στο δεκαπενταμελές άτυπο Πολιτικό Συμβούλιο που θα χαράσσει τη «γραμμή» του κόμματος, των συντονιστών των Ομάδων Κοινοβουλευτικού Ελέγχου και των τομεαρχών.

Για το Πολιτικό Συμβούλιο υποψήφιος θα είναι όποιος το επιθυμεί, με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο ότι από τη Λεωφόρο Συγγρού θα προταθούν, ο Μάκης Βορίδης, η Όλγα Κεφαλογιάννη, ο Γεράσιμος Γιακουμάτος και ο Βασίλης Κικίλιας. Για τις θέσεις των τομεαρχών έχουν ακουστεί οι Χρήστος Σταικούρας, Κώστας Σκρέκας, Νότης Μηταράκης, Χαράλαμπος Αθανασίου, Κώστας Τασούλας και Ανδρέας Κατσανιώτης.

Άγνωστη πάντως, παραμένει προς το παρόν η τύχη των δύο θέσεων των αντιπροέδρων του κόμματος έπειτα από την παραίτηση του Δημήτρη Αβραμόπουλου. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος της ΝΔ, αν προχωρήσει σε κάποια κίνηση, θα το κάνει μετά από 15 ημέρες καθώς οι θέσεις δεν υπάρχουν στο καταστατικό, είναι «τιμητικές» και είχαν δημιουργηθεί από τον κ. Σαμαρά για λόγους εσωκομματικής ισορροπίας μετά την εκλογή του στην προεδρία της ΝΔ. Πιθανότατα, λένε οι ίδιες πληροφορίες και να μην χρειαστεί να πληρωθούν ποτέ.