Οργή έχει προκαλέσει στη ΝΔ, η δήλωση του Νίκου Φίλη για το πλεόνασμα.

Μιλώντας στην εκπομπή «Ακραίως» ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, το χαρακτήρισε «ψεύτικο», καθώς, όπως είπε, «ήταν πολύ μικρότερο από αυτό που μας παρουσίαζαν».

Αυτή ήταν η αφορμή για να ξεσπάσει νέα άγρια κόντρα ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση.

Η Συγρρού αντέδρασε με ένα οργισμένο nonpaper που έκανε λόγο για «κυβερνητικά στόματα» και έκανε επίθεση στον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη με εκφράσεις όπως «Που χρόνος όμως για να ασχοληθεί με το Υπουργείο του και να μάθει την πραγματικότητα; Προηγούνται οι πανεπιστημιακές διαλέξεις, οι κοσμοπολίτικες φωτογραφήσεις, οι αμέτρητες συνεντεύξεις...και φυσικά όλα αυτά εκτός Ελλάδας!».

Σύμφωνα με τη Νέα Δημοκρατία:

Υπάρχει ένα δημοσιονομικό κενό περίπου 2 δισ. ευρώ για το οποίο «δήθεν ευθύνεται η προηγούμενη Κυβέρνηση».

Σύμφωνα με το Δελτίο Δημοσίου Χρέους, τα ταμειακά διαθέσιμα του Δημοσίου ήταν 2,6 δισ. ευρώ  στο τέλος του 2014 (2.574,2 εκατ. ευρώ) [από 2,2 δισ. ευρώ στο 9μηνο του 2014]. «Άρα η προηγούμενη Κυβέρνηση μόνο στη φαντασία του κ. Βαρουφάκη έχει αφήσει άδεια ταμεία», σχολιάζουν οι ίδιες πηγές. 

Επίσης επισημαίνεται πως, σύμφωνα με τα επίσημα δημοσιευμένα στοιχεία, σε επίπεδο Γενικής Κυβέρνησης, δηλαδή σε αυτό που περιλαμβάνονται τα πάντα (το Κράτος, η Κεντρική Διοίκηση, οι Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης και η Τοπική Αυτοδιοίκηση):

  • Το πρωτογενές πλεόνασμα ήταν 3,7 δισ. ευρώ το 11μηνο του 2014.
  • Ενώ έπεσε στα 2,2 δισ. ευρώ το 12μηνο του 2014. 
  • Και διαμορφώθηκε μόλις στα 420 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο του 2015.

Όπως επίσης αναφέρουν οι ίδιοι κύκλοι της Συγγρού, ουσιαστικά η υστέρηση οφείλεται, στα έσοδα του Προϋπολογισμού, όπου και η απόκλιση υπερβαίνει τα 3 δισ. ευρώ. 

Και παραθέτει τους λόγους της απόκλισης, τους οποίους εντοπίζει στην υστέρηση στα έσοδα από τον φόρο εισοδήματος «λόγω της αβεβαιότητας προκήρυξης και τελικά διεξαγωγής των εκλογών, των Κυβερνητικών ασαφειών, των πολυάριθμων, ακόμη και μετεκλογικών εξαγγελιών της, της ανοικτής διαπραγμάτευσης με τους δανειστές», στην υστέρηση στο ΦΠΑ πετρελαιοειδών, λόγω της σημαντικής μείωσης των διεθνών τιμών πετρελαίου, στην υστέρηση στα ταμειακά έσοδα του ΠΔΕ λόγω μη ωρίμανσης των εκτελούμενων έργων από το συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα και της μετάβασης από το προηγούμενο ΕΣΠΑ στη νέα προγραμματική περίοδο, και σε απόκλιση στα προσδοκώμενα έσοδα από τη συμμετοχή των πολιτών στο πρόγραμμα αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεών τους σε εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία, με μεγάλη ευθύνη της παρούσας Κυβέρνησης η οποία και υποστήριζε ότι αυτό θα το αλλάξει.