Στο Hilton ή στο Caravel, στην Αθήνα ή στο Brussels Group, οι θεσμοί έχουν φροντίσει να αποστείλουν αυστηρούς τεχνοκράτες για να πάρουν αυτο που θέλουν.

Το όνομα που έχει χτίσει η Ελλάδα από τις προηγούμενες διαπραγματεύσεις δεν είναι το καλύτερο και η νέα διαπραγματευτική ομάδα θα πρεπει να έχει γερό στομάχι απέναντι σε ανθρώπους που βλέπουν μόνο αριθμούς και σαρώνουν τα πάντα στο πέρασμά τους.

Ποιοί ηγούνται όμως των τεχνικών κλιμακίων εκ μέρους των δανειστών;

 Ίβα Πέτροβα: «Το σκυλί του πολέμου»

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι τα τεχνικά κλιμάκια έχουν απολύτως αλλαγμένη την σύνθεσή τους σε σχέση με τις προηγούμενες επισκέψεις τους. «Δεν υπάρχει ούτε ένας που να έχει ξανάρθει στην Αθήνα» διαβεβαίωνε καλά ενημερωμένη πηγή.

Η σκληροπυρηνική Ίβα Πέτροβα αντικατέστησε τον Κλάους Μαζούχ με απόφαση του ΔΝΤ. Είναι η θηλυκή εκδοχή του αιμοσταγή Πολ Τόμσεν. Η Βουλγάρα τεχνοκράτης γνωρίζει καλά το ελληνικό ζήτημα, καθώς είναι γνωστή στα ελληνικά κλιμάκια τόσο στην νέα, αλλά κυρίως στην προηγούμενη κυβέρνηση.

Είναι μέλος της τριμελούς ομάδας των «Αγγέλων του Τόμσεν», η πιο σκληρή από τις  υπόλοιπες δύο που λογοδοτούν απευθείας στον διευθυντή ευρωπαϊκών υποθέσεων, δηλαδή την Κινέζα Χούι Τζιν και τη Γαλλίδα Μόργκαν Γκιγιού. Πρόκειται για τρεις γυναίκες-διαβόλους, όπως τις χαρακτήριζαν στο υπουργείο Οικονομικών.

Η τεχνοκράτης του ΔΝΤ έχει πλούσιο βιογραφικό με εντυπωσιακές σπουδές στις ΗΠΑ και η χολιγουντιανής ταινία "Ο διάβολος φορούσε Prada" θα μπορούσε να έχει πρωταγωνίστρια εκείνη.

Είναι λάτρης της υγιεινής διατροφής, ντύνεται με ακριβά και επώνυμα ρούχα, ενώ ο μισθός της για τις υπηρεσίες της στο Ταμείο, ξεπερνούν τις 300.000 δολάρια το χρόνο. Χαρακτηρίζεται από αδιάλλακτες απόψεις, έχει θεό τους αριθμούς και είναι ο φόβος και ο τρόμος των διαπραγματευτών που εχει απέναντι της. Η Ίβα Πέτροβα έρχεται για να μείνει και να αφήσει το στίγμα της.

Ράσμους Ρέφερ: «Το ζόμπι της τρόικας»

Το προηγούμενο σχήμα της τρόικας χωρίστηκε σε δύο ομάδες και η ΕΚΤ αποφάσισε να αντικαταστήσει τον Κλους Μαζούχ με τον ψηλόλιγνο, έως και άσχημο, Ράσμους Ρέφερ. Η εμπειρία του σε χώρες με μνημονικό πρόγραμμα είναι αξιοσημείωτη, καθώς έκανε μια άκρως επιτυχημένη-για τα δεδομένα της Τράπεζας- θητεία στην  Πορτογαλία.

Ο Ρέφερ έχει αποτελέσει αφορμή να τυπωθούν ακόμη και μπλουζάκια γι'αυτόν, με όχι και τόσο κολακευτικές φιγούρες που αποτυπώνουν τέρατα κινουμένων σχεδίων. Είναι χαρακτηριστικό ότι τον αποκαλούν "ζόμπι της τρόικας" εξαιτίας της τακτικής τους και της εμφάνισης του.
Ετσι, προστέθηκε στην ομάδα των διαπραγματεύσεων, το αποκαλούμενο Brussels Group, για λογαριασμό της ΕΚΤ, ενώ υπήρξε συνεργάτης του Πόουλ Τόμσεν, στο πλαίσιο της τριμερούς.

 Ντέκλαν Κοστέλλο: Σταθερή αξία

 Ο 47χρονος ιρλανδικής καταγωγής, Κοστέλλο είναι ο μόνος που παραμένει σταθερός στην εκπροσώπηση της Κομισιόν. Αντικατέστησε πριν από έναν χρόνο τον Ματίας Μορς, ο οποίος αναβαθμίστηκε στις Βρυξέλλες και εγκατέλειψε την τρόικα.

Ο Ντέκλαν Κοστέλλο, είναι ο προϊστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Σύμφωνα με το βιογραφικό του εργάζεται στην Κομισιόν ως οικονομολόγος από το 1991 και συμμετείχε στις προετοιμασίες για την υιοθέτηση του ευρώ και την κατάρτιση του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

Ο Ιρλανδός οικονομολόγος ειδικεύεται στη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών, στα συστήματα κοινωνικής ασφάλισης, στα εργασιακά ζητήματα και τις δημοσιονομικές και ασφαλιστικές επιπτώσεις της πληθυσμιακής γήρανσης.

Είχε συμμετοχή και στον σχεδιασμό του ελληνικού προγράμματος προσαρμογής. Από τον περασμένο Μάιο είναι ο διευθυντής της Διεύθυνσης F της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία ασχολείται με προβλέψεις για τις οικονομικές εξελίξεις σε εννέα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Γερμανία, Αυστρία, Κύπρο, Ελλάδα, Ολλανδία, Τσεχία, Σλοβακία, Κροατία και Ισπανία) και παράλληλα ελέγχει τη συμμόρφωσή τους με το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης και τη Διαδικασία Μακροοικονομικών Ανισορροπιών.

Ο νέος εκπρόσωπος της τρόικας, γεννήθηκε το 1967 στο Γκαλγουέι, της Ιρλανδίας και έχει πτυχείο στα Οικονομικά, από το Trinity College του Δουβλίνου. Επίσης έχει κάνει μεταπτυχιακές σπουδές στο College of Europe στην Μπρούζ.