Νέο «πονοκέφαλο» προκάλεσαν στην κυβέρνηση οι δηλώσεις του Γιάνη Βαρουφάκη για το ζήτημα των μεταναστών, στην ιταλική εφημερίδα Il Messaggero.

Σε ερώτηση της εφημερίδας, η οποία αναφέρεται σε «δηλώσεις ενός Έλληνα υπουργού, ο οποίος απειλεί να ανοίξει τα σύνορα σε μετανάστες και σε τρομοκράτες, ως αντίποινα κατά της Γερμανίας», ο υπουργός Οικονομικών απάντησε:

Πρόκειται για σκουπίδια. Δεν νομίζω να υπάρχει κάποιος που να λέει τέτοια πράγματα, αλλά και να υπήρχε, θα τον κατέκρινα. Στην φάση αυτή πρέπει να προσέξουμε πολύ, πάρα πολύ, να μην περιορίσουμε την συναίνεση που έχουμε εξασφαλίσει στην Ευρώπη. Το να κατηγορούμε ο ένας τον άλλον, δεν βοηθά. 

Υπενθυμίζεται πως την παραπάνω δήλωση την είχε κάνει ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, ο οποίος είχε πει ότι «αν καταρρεύσει η Ελλάδα, θα υπάρξουν εκατομμύρια μετανάστες και χιλιάδες τζιχαντιστές», που θα διοχετευθούν στην Ευρώπη. 

Σε παρόμοια δήλωση είχε προβεί και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, ο οποίος είχε αναφέρει πως «αν η Ευρώπη προσπαθήσει να χτυπήσει την Ελλάδα, τότε η ελληνική κυβέρνηση θα αναστείλει τη συνθήκη «Δουβλίνο ΙΙ» και θα στείλει τους μετανάστες που βρίσκονται στο ελληνικό έδαφος στο Βερολίνο».