Γράφει η Ελένη Καλογεροπούλου  

Η κυβέρνηση μπορεί να θέλει να κατεβάσει τους υψηλούς τόνους αντιπαράθεσης με την Γερμανία εν όψη της συνόδου κορυφής  ο υπόγειος πόλεμος που δέχεται ωστόσο ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης περιπλέκει τα πράγματα. 

Χθες ο Αλέξης Τσίπρας  κάνοντας μια κίνηση απ αυτές που κάνουν οι πρωθυπουργοί όταν θέλουν να στείλουν μήνυμα στην αντιπέρα όχθη βγήκε από το Μέγαρο Μαξίμου μαζί με τον υπουργό Οικονομικών και τον αναπληρωτή υπουργό Ευρωπαϊκών υποθέσεων Ευκλείδη Τσακαλώτο και περπατώντας πήγαν για φαγητό στο Παγκράτι. Πριν καθίσουν στην ταβέρνα απόλαυσαν ένα καφέ σε καφετέρια της περιοχής αφού η μέρα ήταν ιδανική για λίγες στιγμές ξεκούρασης. 

Στην κυβέρνηση υπάρχει η αίσθηση ότι κάποια Γερμανικά ΜΜΕ δεν θα αφήσουν ήσυχο τον Γιάνη Βαρουφάκη μέχρι τελικά να τον εξωθήσουν στα άκρα. Όπως λένε μάλιστα γνωρίζοντας οι αντίπαλοι του ότι ο υπουργός Οικονομικών είναι ακαδημαϊκός και άρα δεν έχει το γερό στομάχι  των πολιτικών, δύσκολα θα αντέξει τις κατευθυνόμενες επιθέσεις των ΜΜΕ. 

Τα στελέχη της κυβέρνησης  παραδέχονται πάντως ότι και ο υπουργός δίνει λαβές για σχόλια και κριτικές μέσα από κάποιες ατυχής κινήσεις του όπως η πρόσφατη συνέντευξη σε γαλλικό περιοδικό. 

Έχει ή δεν έχει τελικά πρόβλημα ο Γιάνης Βαρουφάκης με τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση; Τα περισσότερα κυβερνητικά στελέχη  του αναγνωρίζουν την εργατικότητα του αλλά και την εφευρετικότητα που διαθέτει προκειμένου να κάνει πράξη τις ιδέες του ενώ δεν τους περνά απαρατήρητος και ο τσαμπουκάς που διαθέτει όταν συνομιλεί με τους Ευρωπαίους εταίρους. Στα θετικά του μπαίνει και το γεγονός ότι αυτός ήταν η αιτία και η αφορμή που διεθνοποιήθηκε το ελληνικό πρόβλημα. Ακόμα βλέπουν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις επαφές του στο εξωτερικό αφού σε κρίσιμες στιγμές έχουν φανεί χρήσιμες για την χώρα. 

Στα αρνητικά του συμπεριλαμβάνουν πάντως την πολυγλωσσία, την υπερβολική έκθεση στον τύπο καθώς και την τάση του να ξεπερνάει τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ χωρίς αυτές να έχουν συζητηθεί στα αρμόδια όργανα. 

Ο ίδιος πάντως αναφερόμενος στα τελευταία σχόλια που τον ήθελαν να βρίσκεται σε δυσμένεια από τον πρωθυπουργό τόνισε ότι «είναι  μια προσπάθεια διχασμού της κυβέρνησης». 

Σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα Il Messaggerο ο υπουργός ανέφερε ακόμα ότι  «προσπαθούν να μας διχάσουν εδώ και αρκετό καιρό, αλλά θα αποτύχουν με θεαματικό τρόπο, διότι ο Αλέξης και εγώ είμαστε πολύ κοντά». 

«Μπήκα σε αυτή την προσπάθεια για να τον βοηθήσω και για να βοηθήσω την χώρα. Αυτό που δεν με ενδιαφέρει καθόλου είναι η πολιτική εξουσία», επεσήμανε ενώ απαντώντας για την υπερπροβολή του από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, είπε ότι «δεν αγαπά την προβολή στα ΜΜΕ», διότι -όπως λέει- «όσο σε ανεβάζουν, τόσο κινδυνεύεις να πονέσεις όταν πέσεις». 

«Ο υπουργός Οικονομικών μιας χώρας με μεγάλα χρέη θεωρείται ένας αδύναμος κρίκος. Αν επιτίθενται σε εμένα, φτάνουν στον πρωθυπουργό και στο σύνολο της κυβέρνησης», συμπλήρωσε. 

Όπως λένε πάντως κορυφαίοι κυβερνητικοί παράγοντες ακόμα και να υπήρχαν κάποιες διαφωνίες ανάμεσα στον Πρωθυπουργό και τον Υπουργό Οικονομικών η Γερμανική εμμονή για τον Γιάνη Βαρουφάκη και η επίθεση από τα ΜΜΕ μόνο καλό του κάνει. «Τέτοιου είδους συμπεριφορές μάλλον  θωρακίζουν τον υπουργό  απέναντι στην ελληνική κοινή γνώμη παρά του δημιουργούν πρόβλημα» έλεγε χαρακτηριστικά κορυφαίος κυβερνητικός παράγοντας. «Ούτε φυσικά ο Πρωθυπουργός  έχει σκοπό να αφήσει τα διεθνή ΜΜΕ  που παίζουν παιχνίδια να καθορίσουν τις επιλογές του. Ότι θέμα προκύπτει το συζητάνε και βρίσκουν μαζί λύση.»