current views are: 6

16 Μαρτίου 2015
Δημοσίευση07:00

Βαρουφάκης: Οι προεκλογικές εξαγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ αφορούσαν μόνο στους φτωχούς

Αφού τις πάγωσε στη Λίμνη Κόμο τώρα τις διαφοροποιεί και τις συρρικνώνει… 

Δημοσίευση 07:00’
αρθρο-newpost

Αφού τις πάγωσε στη Λίμνη Κόμο τώρα τις διαφοροποιεί και τις συρρικνώνει… 

Αφού τις πάγωσε στη Λίμνη Κόμο τώρα τις διαφοροποιεί και τις συρρικνώνει… Ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, σε συνέντευξή του στο ARD είπε πως ο ΣΥΡΙΖΑ προεκλογικά δεν υποσχέθηκε ούτε ευρώ ή προνόμια για ανθρώπους που ζουν πάνω από το όριο της φτώχειας. «Κάθε υπόσχεση που έχουμε δώσει απευθύνεται μόνο σε ανθρώπους που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας. Δεν θα κάνουμε τίποτα το οποίο θα μετέτρεπε το πρωτογενές πλεόνασμά μας σε έλλειμμα. Δεν θα επιτρέψουμε η Ελλάδα να έρθει πάλι σε κατάσταση όπου θα πρέπει να δανειστούμε από τους εταίρους για να καλύψουμε τα κρατικά έξοδα», ξεκαθάρισε. 

Με αυτόν τον τρόπο φαίνεται πως καταργεί το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης (προς το παρόν τουλάχιστον) για αφορολόγητο στις 12.000 ευρώ, κατάργηση ΕΝΦΙΑ, κατώτατο μισθό στα 751 ευρώ και επαναφορά 13ης σύνταξης και επι της ουσίας συρρικνώνει τις προεκλογικές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ στο νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση. 

Ο Γιάνης Βαρουφάκης πρόσθεσε πως «στην ελληνική κυβέρνηση κάνουμε το καλύτερο για να διασφαλίσουμε ότι όλοι οι πιστωτές μας θα πάρουν τα χρήματά τους και ταυτόχρονα ότι και οι συνταξιούχοι μας και οι συνεργάτες μας θα πάρουν έγκαιρα τα χρήματά τους» ενώ  απηύθυνε έκκληση για σύναψη «λογικών συμφωνιών», οι οποίες θα επιτρέψουν στη χώρα να αναπτυχθεί και να αποπληρώσει τα χρέη της. «Ούτε η Άνγκελα Μέρκελ ούτε ο Μάριο Ντράγκι θέλουν διάσπαση της Ευρώπης. Θέλουμε μια επιτυχημένη Ευρώπη, μια επιτυχημένη Ευρωζώνη», πρόσθεσε.
 
Για τη συνεργασία με τους Ανεξάρτητους Έλληνες και τα  πρόσφατα σχόλια του υπουργού Άμυνας Πάνου Καμμένου, ο κ. Βαρουφάκης εξήγησε ότι μετά τις εκλογές δεν υπήρχε πολύς χρόνος, ενώ «είχαμε έναντι των Ελλήνων αλλά και της Ευρώπης την υποχρέωση να σχηματίσουμε γρήγορα κυβέρνηση». «Έλειπαν δύο έδρες. Και οι ΑΝΕΛΛ μας πρόσφεραν την στήριξή τους για να σχηματιστεί γρήγορα κυβέρνηση. Υπάρχει μια ξεκάθαρη συμφωνία μαζί τους. Θα πάρουν ένα υπουργείο και η υπόλοιπη κυβέρνηση, σε ό,τι αφορά δικαιώματα του πολίτη, διαπραγματεύσεις με την Ευρώπης κλπ, αυτά θα παραμείνουν στον Πρωθυπουργό και στο υπόλοιπο υπουργικό συμβούλιο», δήλωσε σχετικά, ενώ ανέφερε ότι δεν έχει ακούσει ο ίδιος τις δηλώσεις του κ. Καμμένου για τους μετανάστες, αλλά «εάν το είπε, μπορώ μόνο με όλη μου την καρδιά να το καταδικάσω. Εγώ είμαι υπουργός Οικονομικών. Δεν μπορώ να βάλω χαλινάρι στους συναδέλφους μου υπουργούς. Εάν έγινε, αποστασιοποιούμαι και το καταδικάζω».
 
Ο Γιάνης Βαρουφάκης αναφερόμενος στις γερμανικές αποζημιώσεις διευκρίνισε ότι δεν είναι νομικός και ότι η άποψη που εκφράζει είναι η προσωπική του και όχι αυτή του υπουργού. Θα χαιρόταν, είπε, αν αυτό το θέμα έφευγε τώρα από το τραπέζι και αν μπορούσαμε κάποτε να το διευθετήσουμε μια κι έξω. «Δεν πρόκειται για τα χρήματα, είναι ηθικό θέμα και δεν θεωρώ ιδιαίτερα ιδιοφυές να λέγεται ότι έχει οριστικά διευθετηθεί. Ο μέσος Έλληνας δεν το αντιλαμβάνεται έτσι», σημείωσε και υποστήριξε ότι θα έπρεπε να διαχωρίσουμε το θέμα του χρέους από το ηθικό ζήτημα που πάει πίσω στην δεκαετία του ’40. «Ας πούμε σήμερα ότι βρισκόμαστε στη βάση μιας κοινής συνεννόησης, χωρίς εκβιασμούς, χωρίς προκαταλήψεις, χωρίς στερεότυπα, χωρίς κακή διάθεση. Μεταξύ δύο υπερήφανων εθνών, ας βρούμε δρόμους να φτιάξουμε γέφυρες, να ιδρύσουμε ιδρύματα τα οποία θα φέρουν κοντά τους νέους, αλλά γιατί όχι και τους πολύ παλιούς, διότι και αυτοί έχουν τις αναμνήσεις τους από αυτή την καταστροφική εποχή. Το θεωρώ πολύ σημαντικό να πάμε κάποια βήματα πίσω από το μέτωπο της σύγκρουσης», κατέληξε.

Δείτε την εκπομπή στο ARD
 


σχετικα αρθρα