Το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης θα τηρηθεί δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ενώ τόνισε πως δεν υπάρχει καμία απειλή για μισθούς, συντάξεις και καταθέσεις
 
Σε συνέντευξή του στο Έθνος ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως «στις 25 Γενάρη ο ελληνικός λαός απεφάνθη οριστικά. Δρόμος επιστροφής στο Μνημόνιο για την Ελλάδα δεν υπάρχει» ενώ  κατήγγειλε δυνάμεις που βάζουν εμπόδια στην τελική συμφωνία: «Έχουμε προτείνει διοικητική ανασυγκρότηση, φορολογική μεταρρύθμιση και καταπολέμηση της διαφθοράς. Σε αυτά υπάρχει συμφωνία ήδη. Από κει και πέρα δεν σας κρύβω ότι υπάρχουν δυνάμεις που θα ήθελαν τη ρήξη για να εξυπηρετηθεί η συνέχιση της λιτότητας και γι' αυτόν τον λόγο δημιουργούν εμπόδια στην υλοποίηση της απόφασης της 20ης Φεβρουαρίου».
 
«Υπάρχουν δυνάμεις στην Ευρώπη, αλλά δυστυχώς και στην Ελλάδα, που έχουν υπαρξιακή ταύτιση με τη λιτότητα. Η ίδια τους η πολιτική ύπαρξη μπαίνει σε κίνδυνο αν αμφισβητηθεί η λιτότητα και θα κάνουν τα πάντα για να ανακόψουν τη διαπραγματευτική προσπάθεια του ελληνικού λαού. Θα απειλήσουν, θα προβοκάρουν, θα προσπαθήσουν να δημιουργήσουν πολιτικό και οικονομικό πανικό. Απέναντι σ' αυτήν την προσπάθεια, ο ελληνικός λαός πρέπει να παραμείνει ψύχραιμος και φυσικά να γνωρίζει ότι η κυβέρνηση του αξιολογεί τις ανάγκες των Ελλήνων πολιτών ως πολύ πιο σημαντικές από τις απαιτήσεις κάποιων ακραίων εκπροσώπων των δανειστών», υπογραμμίζει και προσθέτει πως «ούτε γι' αστείο δεν πρέπει να ακούγονται τέτοια πράγματα. Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για τους μισθούς και τις συντάξεις, όπως ξεκαθάρισε ο υπουργός Οικονομικών. Και καμία απειλή για τις καταθέσεις».
 
«Το πρόγραμμά μας παρουσιάστηκε στις προγραμματικές δηλώσεις και σε αυτό το πρόγραμμα έχουμε δεσμευτεί. Το πρόγραμμα αυτό έχει ορίζοντα τετραετίας και θα υλοποιηθεί μέχρι κεραίας (...). Τα νομοσχέδια που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση είναι αδιαπραγμάτευτα και θα κατατεθούν στη Βουλή άμεσα», είπε.  
 
Στο ερώτημα εάν υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο σε περίπτωση που η πίεση των εταίρων είναι ασφυκτική είπε πως  «προφανώς και υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο. Δεν πιστεύω όμως ότι θα χρειαστεί να εφαρμόσουμε κάποιο, γιατί το ελληνικό ζήτημα θα λυθεί σε πολιτικό επίπεδο μέχρι το τέλος της εβδομάδας, πριν τη Σύνοδο Κορυφής ή κατά τη διάρκειά της». Πρόσθεσε δε ότι «αν συνεχιστεί η υπονόμευση της συμφωνίας της 20ης Φεβρουαρίου, είναι αυτονόητο ότι θα πρέπει να υπάρξει πολιτική λύση στο ανώτατο δυνατό επίπεδο».
 
Ο κ. Τσίπρας αρνήθηκε οποιοδήποτε σενάριο εκλογών ή δημοψηφίσματος: «Να κάνουμε εκλογές γιατί; Για να κάνουμε το ποσοστό μας ακόμα μεγαλύτερο; Δεν υπάρχει λόγος. Η πλειοψηφία που έχουμε στη Βουλή είναι πολύ μεγάλη και σταθερή. Να κάνουμε δημοψήφισμα για ποιον λόγο; Οι εκλογές του Γενάρη είχαν, ούτως ή άλλως, δημοψηφισματικό χαρακτήρα. Ο λαός αψήφησε την τρομοκρατία και μας έδωσε ξεκάθαρη λαϊκή εντολή να τελειώνουμε με τα μνημόνια οριστικά και να διαπραγματευτούμε σκληρά μέχρι τέλους. Να ματώσουμε, αν χρειαστεί, για να πάψει ο λαός μας να ματώνει. Δεν χρειαζόμαστε, λοιπόν, κανένα δημοψήφισμα για να υλοποιήσουμε την εντολή της 25ης Γενάρη».
 
Στα σχόλια περί φθοράς και πτώσης της κυβέρνησης ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως «το πρόβλημα για όσους σχεδιάζουν τη φθορά ή την πτώση της κυβέρνησης είναι ότι λογαριάζουν χωρίς τον ξενοδόχο, δηλαδή τον ελληνικό λαό. Το πρόβλημά τους είναι πως ό,τι και να κάνουν πάλι μπροστά τους θα μας βρουν. Πραξικοπήματα στην Ελλάδα δεν γίνονται. Τελείωσαν μαζί με το Παλάτι». 
 
Σε ερώτημα για τα δημοσιεύματα για αντικατάσταση του Γιάνη Βαρουφάκη ο κ. Τσίπρας είπε πως: «Μην μπερδεύετε τις επιθυμίες των οπαδών της λιτότητας με την πραγματικότητα», κλείνοντας το θέμα. 
 
Τέλος, ο πρωθυπουργός εκτιμά ότι «το κλειδί» για να γίνει ένας έντιμος συμβιβασμός είναι η «αναγνώριση ότι η προηγούμενη πολιτική της ακραίας λιτότητας έχει αποτύχει όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε ολόκληρη την Ευρώπη»