Χαμός γίνεται τις τελευταίες ώρες με το βίντεο που δείχνει τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη να κάνει άσεμνη χειρονομία αναφερόμενος στους Γερμανούς. Ο κ. Βαρουφάκης υποστήριξε ότι το βίντεο είναι προϊόν μοντάζ ωστόσο η εφημερίδα BILD επικαλούμενη ειδικούς αναφέρει πως είναι γνήσιο και χαρακτηρίζει τον έλληνα υπουργό Οικονομικών ως «ψεύτη».

Συγκεκριμένα, σε βίντεο από ομιλία του κ. Βαρουφάκη στο Ζάγκρεμπ φαίνεται ο υπουργός Οικονομικών να κάνει μια άσεμνη χειρονομία (στο 1:58 του βίντεο) την ώρα που αναφερόταν στους Γερμανούς.

Ο κ. Βαρουφάκης διέψευσε ότι έχει κάνει ποτέ αυτή την κίνηση και έκανε λόγο για μονταρισμένο βίντεο:

«Αυτό το βίντεο είναι ψεύτικο. Έχει μονταριστεί έτσι. Δεν έκανα ποτέ κάτι τέτοιο. Ντρέπομαι που θεωρεί κανείς ότι είμαι ικανός για κάτι τέτοιο. Είναι ψεύτικο. Δεν έδειξα ποτέ το δάχτυλο. Είναι ένα ψεύτικο βίντεο, όπως υπάρχει και άλλο ένα που δείχνουν στην Ελλάδα, στο οποίο δήθεν δίνω το χέρι μου σε ξένο πολιτικό και το τραβάω την τελευταία στιγμή πίσω», τόνισε. 

Ωστόσο η εφημερίδα BILD δημοσιεύει στην ηλεκτρονική της έκδοση ρεπορτάζ, σύμφωνα με το οποίο το βίντεο το οποίο προέβαλε νωρίτερα η εκπομπή του Γκίντερ Γιάουχ, δεν είναι μονταρισμένο, όπως ισχυρίστηκε ο ίδιος. 

Όπως αναφέρει ο «Conflict Reporter», ειδικός στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο οποίος έχει «συλλάβει» πολλά βίντεο από την Ουκρανία και την Συρία ως κατασκευασμένα , δεν υπάρχει κάποια ένδειξη παραποίησης του βίντεο.

«Σκιές, εκφορά και ειδικά η κίνηση του πουκαμίσου όταν ο Βαρουφάκης σηκώνει το χέρι του για να δείξει το δάχτυλο - όλα ταιριάζουν», δηλώνει και εξηγεί ότι εξέτασε το βίντεο τμηματικά, περίπου 40 φορές

Επίσης η Bild επικαλείται δηλώσεις του ειδικού σε βίντεο και κινηματογράφο Κώστα Νομικού ο οποίος εκφράζει την βεβαιότητα ότι το βίντεο είναι αυθεντικό:

«Δεν υπάρχει απολύτως καμία αμφιβολία ότι το βίντεο είναι αυθεντικό και ότι δεν έχει τύχει επεξεργασίας από κανένα ειδικό εφέ ή μοντάζ. Και η εικόνα και ο ήχος ταιριάζουν, δεν υπάρχει κανένα κόψιμο. Δεν χρειάζεται να είσαι ούτε ειδικός, είναι προφανές για τον καθένα», δηλώνει.

Καταλήγοντας η εφημερίδα κλείνει το δημοσίευμά της χαρακτηρίζοντας τον κ. Βαρουφάκη ως ψεύτη.

«Αν το βίντεο πράγματι δεν είναι παραποιημένο, τότε ο Βαρουφάκης συνελήφθη ως ψεύτης ενώπιον ενός ακροατηρίου εκατομμυρίων».