Γράφει ο Ιωάννης Μαρτέλλος 

Σε οριακό σημείο βρίσκεται η ελληνική οικονομία, καθώς παρά τις διαβεβαιώσεις και του ίδιου του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα ότι δεν υπάρχει κανένας φόβος σχετικά με τις προβλέψεις για το χρηματοδοτικό κενό και τα προβλήματα ρευστότητας, η χώρα βρίσκεται λίγο πριν κτυπήσει «κόκκινος συναγερμός».

Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ πιέζεται υπερβολικά από τους πιστωτές που σφίγγουν όλο και περισσότερο την κάνουλα της χρηματοδότησης της χώρας, ώστε η χρηματοδοτική ασφυξία να λυγίσει τις αντιστάσεις και να παραδοθεί πιο εύκολα.
Υπό την εκτίμηση των τεχνικών κλιμακίων των «θεσμών» για δημοσιονομική «τρύπα» 2 δισ. ευρώ για το 2014 συν τον Ιανουάριο του 2015, ο φόβος που υπάρχει στο Μέγαρο Μαξίμου είναι να μην φθάσει σε τέτοιο σημείο που η λήψη νέων μέτρων είναι μονόδρομος.

Στο πρωθυπουργικό επιτελείο δεν συζητάνε το ενδεχόμενο να υπάρξει λήψη νέων δημοσιονομικών μέτρων και ξορκίζουν το σενάριο να κοπούν περαιτέρω μισθοί και συντάξεις, ενώ απορρίπτουν μετά βδελυγμίας τις δήθεν, αποκαλύψεις, όπως τις χαρακτηρίζουν του γερμανικού περιοδικού Spiegel (σ.σ. εκφράζει τις απόψεις του γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε), ότι υπάρχει σχέδιο της Γερμανίδας Καγκελαρίου Άνγκελας Μέρκελ για επανάληψη στην Ελλάδα του κουρέματος των καταθέσεων, όπως έγινε και στην Κύπρο.

Η πίεση όμως αυξάνεται καθημερινά και ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης από το δυνατό επικοινωνιακό όπλο της κυβέρνησης εξελίσσεται, αργά αλλά σταθερά σε πρόβλημα. Παρά το γεγονός ότι ο Πρωθυπουργός τον στήριξε με την κοινή τους βόλτα (σ.σ. είχε έντονα επικοινωνιακά χαρακτηριστικά) μετά από σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου ήταν επίσης ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών επί θεμάτων διεθνών οικονομικών σχέσεων Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο  κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης και στη συνέχεια τον καφέ τους και το ουζάκι τους μετά μεζέ σε γνωστό καφέ-ρέστοραν του Παγκρατίου, η ουσία είναι ότι αυξάνονται και στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ οι εχθροί του «σταρ» υπουργού Οικονομικών.

Ο Αλ. Τσίπρας δεν έχει άλλη επιλογή αυτή τη στιγμή, παρά να στηρίξει τον Γ. Βαρουφάκη, στον οποίο αναγνωρίζουν στο Μέγαρο Μαξίμου ότι διεθνοποίησε το ελληνικό πρόβλημα λόγω και της εκκεντρικής παρουσίας του, αλλά πλέον αρχίζει και χάνει το κεφάλαιό του. Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι στο βαρόμετρο της Public Issue που δημοσιεύθηκε στην Αυγή της Κυριακής, ο Γ. Βαρουφάκης έχει πτώση περίπου 16 μονάδες στη δημοφιλία του τον τελευταίο μήνα, στοιχείο που δείχνει ότι η υπερπροβολή του στα ΜΜΕ είναι πρόβλημα.

Θα αντέξει ο υπουργός Οικονομικών; Θα φανεί στην πορεία. Προς το παρόν χαίρει της πλήρης στήριξης του Πρωθυπουργού. Εξάλλου είναι μονόδρομος για τον ίδιο, από τη στιγμή που φθάνουν γερμανικά ΜΜΕ στο σημείο να «καθαιρούν» τον Γ. Βαρουφάκη από υπουργό Οικονομικών  και επικεφαλής της διαπραγμάτευσης.

Η κυβέρνηση πρέπει να τρέξει πολύ πιο γρήγορα παραδέχονται πολλοί εντός του υπουργικού συμβουλίου και αναφέρουν ότι καλή η επικοινωνιακή πολιτική, αλλά πρέπει να δοθούν άμεσα λύσεις σε πολλά ζητήματα. Την ίδια στιγμή το Μέγαρο Μαξίμου και το οικονομικό επιτελείο διαμηνύουν σε όλους τους τόνους ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα με μισθούς και συντάξεις, ούτε με τα αποθεματικά των Ταμείων όπως καταγγέλλει η ΝΔ, , ούτε πρόκειται να ληφθούν υφεσιακά μέτρα.

Επί της δημοσιονομικής τρύπας των 2 δισεκ. ευρώ που διαπιστώνουν τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών, η κυβέρνηση καταφεύγει στη γνωστή πρακτική, του παραλάβαμε καμένη γη και επιρρίπτει  ευθύνες στην προηγούμενη κυβέρνηση.
«Υστέρηση στα έσοδα υπήρχε από τα μέσα του 2014.Το πλεόνασμα που διατυμπάνιζε η προηγούμενη κυβέρνηση ήταν το μισό από αυτό που έλεγε… Βρήκαμε άδεια ταμεία», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών και χαρακτήρισε «υποτιθέμενη» και «στάχτες» την ανάκαμψη-ανάπτυξη του 2014.

Λογική η επίθεση ως άμυνα, όταν πιέζεσαι αρκετά, φθάνει μόνο να μην παραποιείται η αλήθεια, η οποία είναι διαφορετική σύμφωνα με την αξιωματική αντιπολίτευση που προβλέπει ότι ο Αλ. Τσίπρας και ο συνοδοιπόρος του, όπως λένε, πρόεδρος των ΑΝΕΛ και υπουργός Αμυνας, Πάνος Καμμένος, θα πιουν το πικρό ποτήρι ως το τέλος.

Το ζήτημα είναι να μην είναι δηλητηριώδες για την ελληνική οικονομία και κοινωνία. Ο Αλ. Τσίπρας θα επιχειρήσει την προσεχή Πέμπτη  στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες να ξεκαθαρίσει την κατάσταση και παρουσία των ηγετών των κρατών μελών της Ε.Ε. θα επιδιώξει μια «πολιτική λύση».

Στόχος του είναι να τεθεί τέλος στην αβεβαιότητα και να προχωρήσουν απρόσκοπτα οι διαπραγματεύσεις με βάση τη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου. Μόνο που οι ευρωπαίοι δεν εμφανίζονται διατεθειμένοι να του κάνουν τη χάρη, αφού μέχρι στιγμής δεν έχουν πειστεί για τα συγκεκριμένα μέτρα και τις μεταρρυθμίσεις που θα προχωρήσει η κυβέρνηση, ενώ δεν βλέπουν και κοστολόγιο!