«Νίπτει τα χείρας του» ο Ζ. Κ. Γιούνγκερ και η Επιτροπή της ΕΕ στο σύνολό της, για το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων», αναφέρουν οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ.

Σε επιστολή που υπογράφει σύσσωμη η ευρωκοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος, παρατίθεται η απάντηση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το ζήτημα: από την εγκληματική δράση των ναζιστικών στρατευμάτων στη χώρα μας. 

Με επιστολή της 18ης Φεβρουαρίου 2015, με ερωτάτε ποια είναι η θέση της Επιτροπής ως προς το «{...} δικαίωμα του Ελληνικού λαού για την επιστροφή του αναγκαστικού κατοχικού δανείου, την πληρωμή των πολεμικών επανορθώσεων και αποζημιώσεων και την επιστροφή των κλεμμένων αρχαιολογικών θησαυρών από το Γερμανικό κράτος.» Σύμφωνα με το άρθρο 5 παράγραφος 2 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση, «η Ένωση ενεργεί μόνον εντός των ορίων των αρμοδιοτήτων που της απονέμουν τα κράτη μέλη με τις Συνθήκες (...)». Εφόσον δεν έχει ανατεθεί στην Ένωση καμία αρμοδιότητα για τα θέματα στα οποία αναφέρεστε, η Επιτροπή δεν λαμβάνει θέση επί των θεμάτων αυτών.

Οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ χαρακτηρίζουν την απάντηση «προκλητική» και σε αντίθεση με τα δίκαια του ελληνικού λαού.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ο πρόεδρός της, οι «θεσμοί» της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνολικά, είναι εξαιρετικά ενεργοί όταν προωθούν μαζί με τις κυβερνήσεις την αντιλαϊκή πολιτική τους σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ. Είναι λαλίστατοι και δραστήριοι σε όλα τα διεθνή ζητήματα, προωθώντας την ιμπεριαλιστική στρατηγική της ΕΕ και των συμμάχων της σε κάθε γωνιά του πλανήτη, από την Ουκρανία μέχρι τη Λιβύη, από την Μ. Ανατολή μέχρι την Αφρική και από την Ασία μέχρι την Ανταρκτική. Δηλώνουν όμως …. αναρμοδιότητα για τις οφειλές ενός κράτους μέλους της προς ένα άλλο από τις ναζιστικές θηριωδίες της φασιστικής κατοχής στη χώρα μας», αναφέρουν οι κομμουνιστές ευρωβουλευτές.