«Νομικά αστήρικτη η θέση του Βερολίνου για τις γερμανικές αποζημιώσεις» υποστηρίζει ο ειδικός σε θέματα Διεθνούς Δικαίου, Αντράς Φίσερ-Λεσκάνο. Αντιθέτως, προσπάθεια πολιτικού εκβιασμού εκ μέρους της Ελλάδας χαρακτηρίζει τη διεκδίκηση πολεμικών επανορθώσεων, ο πρώην Πρόεδρος της Γερμανίας Ρόμαν Χέρτσογκ, καλώντας τη γερμανική κυβέρνηση να μην υποκύψει.

Σε συνέντευξή του στη «Rheinische Post», ο πρώην πρόεδρος της Γερμανίας, αναφέρει με απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς στην προσπάθεια της ελληνικής κοινωνίας και της κυβέρνησης να θέσει το ζήτημα των γερμανικών θηριωδιών:

Αυτές οι διεκδικήσεις στην πραγματικότητα είναι προσπάθεια πολιτικού εκβιασμού της ελληνικής κυβέρνησης. Σε έναν τέτοιο εκβιασμό δεν επιτρέπεται να υποκύψουμε. Η κυβέρνηση στην Αθήνα δεν έχει μέχρι τώρα σκεφτεί κάτι καλύτερο από το να κατηγορεί άλλους για τις δικές της παραλείψεις.

Την ίδια ώρα, πάντως, ο καθηγητής Διεθνούς Δικαίου, Αντρέας Φίσερ-Λεσκάνο, σε συνέντευξή του στο Focus χαρακτηρίζει την θέση του Βερολίνου «νομικά αστήρικτη».

Ο Φίσερ-Λεσκάνο επικρίνει τη γερμανική κυβέρνηση για τη θέση της στο ζήτημα των επανορθώσεων και τονίζει ότι «η επιχειρηματολογία της γερμανικής κυβέρνησης είναι νομικά αστήρικτη». Επισημαίνει, μάλιστα, ότι αυτό είναι ντροπιαστικό, καθώς «παραλείπει την αίσθηση της ιστορικής ευθύνης, παρ'όλα τα δημόσια συνθήματα» , ενώ προβλέπει ότι το Βερολίνο θα ακολουθήσει αυτή την πολιτική με μεγάλη σκληρότητα, διότι φοβάται την δημιουργία προηγούμενου.