Γράφει η Άρτεμις Παραδείσου

Τα ταμειακά διαθέσιμα επαρκούν για την αποπληρωμή των δόσεων του Μαρτίου προς το ΔΝΤ διαμηνύει η κυβέρνηση επιχειρώντας να στείλει καθησυχαστικά μηνύματα για το θέμα της ρευστότητας.

Ο Γιάννης Δραγασάκης που συναντήθηκε το Σάββατο με τον πρωθυπουργό, τον διαβεβαίωσε ότι οι υπόλοιπες οφειλές για τον μήνα υπάρχουν και θα πληρωθούν κανονικά. Γι’ αυτό άλλωστε ο Αλέξης Τσίπρας βγαίνοντας χθες από το Μέγαρο Μαξίμου όταν ρωτήθηκε σχετικά απάντησε ότι δεν υπάρχει θέμα ρευστότητας.

Αυτήν την στιγμή. Γιατί το θέμα της ρευστότητας είναι το κυρίαρχο για τον πρωθυπουργό ο οποίος θέλει να περάσει το συντομότερο δυνατόν από τη Βουλή το νομοσχέδιο με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές καθώς οι εισπράξεις στο δημόσιο έχουν παγώσει με τους πολίτες να περιμένουν να δουν τι ακριβώς θα συμβεί.

Εκ παραλλήλου το Μαξίμου μετά και τις ατυχείς παρεμβάσεις της Έλενας Παναρίτη αισθάνθηκε την ανάγκη να διαβεβαιώσει μέσω παραγόντων του την κοινωνία «με απόλυτη σιγουριά» ότι  δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα καταβολής μισθών και συντάξεων, αφού έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα έτσι ώστε αυτοί να καταβάλλονται κανονικά».

Επιπλέον, οι ίδιοι παράγοντες τονίζουν ότι η κυβέρνηση λαμβάνει πρωτοβουλίες που θα τονώσουν την ρευστότητα του δημοσίου με την διευκρίνιση ότι δεν πρόκειται να ληφθούν περαιτέρω υφεσιακά μέτρα.

Γενικώς όμως το θέμα αυτό βασανίζει σε καθημερινή βάση το Μαξίμου και τον Πρωθυπουργό. Αυτό που επιδιώκει είναι να ανοίξει ο δρόμος μέσω της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές ούτως ώστε να κατατεθούν άμεσα στη Βουλή νομοθετήματα που με την ψήφισή τους θα αποφέρουν έσοδα στο κράτος.

Το θέμα της χρηματοδότησης αναμένεται να το θέσει και στις συναντήσεις που θα έχει την Πέμπτη στις Βρυξέλλες στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής με τους ευρωπαίους ηγέτες. Το Μαξίμου δεν έχει ζητήσει ακόμη καμία επίσημη συνάντηση  με την Γερμανίδα Καγκελάριο και προσπαθεί να απομακρύνει μία συνάντηση Τσίπρα –Μέρκελ για το απώτερο μέλλον. Το κατά πόσο αυτό είναι εφικτό δεδομένης της συνεχιζόμενης οικονομικής ασφυξίας είναι ένα ερώτημα.