Γράφει ο Παναγιώτης Τζαννετάτος

Μειώσεις στις τιμές φυσικού αερίου μέσα στον Απρίλη, αλλά και των τιμολογίων της ΔΕΗ, προανήγγειλε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, ο οποίος επιτέθηκε εκ νέου στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας.

Μιλώντας στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, δήλωσε ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε συζητήσεις με τη ΔΕΠΑ και ότι μέσα στον επόμενο μήνα θα υπάρξουν σημαντικές μειώσεις στις τιμές του φυσικού αερίου. Μειώσεις θα υπάρξουν και στα τιμολόγια της ΔΕΗ, παρά το ότι η Επιχείρηση αντιμετωπίζει δυσκολίες που έχουν να κάνουν με την εκτίναξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς αυτή.    

Ο κ. Λαφαζάνης ήταν λάβρος κατά της ΡΑΕ για τις αυξήσεις στα ηλεκτρικά τιμολόγια, στέλνοντας για ακόμη μια φορά τελεσίγραφο στην Ανεξάρτητη Αρχή, ζητώντας επιτακτικά να πάρει πίσω την απόφαση για αύξηση των τιμολογίων. Σε διαφορετική περίπτωση προειδοποίησε ότι η κυβέρνηση «θα πάρει τις απαραίτητες πρωτοβουλίες με όλους τους δυνατούς τρόπους για να ακυρωθούν όλες αυτές οι απαράδεκτες αυξήσεις».

Ακόμα, εξηγώντας το πως εξελίχθηκαν τα γεγονότα, ο κ. Λαφαζάνης είπε ότι η ΡΑΕ πήρε απόφαση στις 30 του περασμένου Δεκέμβρη να αυξήσει το ηλεκτρικό τιμολόγιο σε νοικοκυριά, βιομηχανίες και αγρότες. Ωστόσο, όπως πρόσθεσε, ενώ η απόφαση εστάλη την επομένη για δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, μπήκε στο «συρτάρι» και εμφανίστηκε ξανά στις  4/3/2015. «Πρόκειται για συμπαιγνία με τα κυβερνητικά κόμματα και για μεθόδους εξαπάτησης του ελληνικού λαού που θα κληθεί να πληρώσει τις αυξήσεις», δήλωσε χαρακτηριστικά, εξαπολύοντας έτσι έμμεση επίθεση σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.  

Κάπως έτσι ο κ. Λαφαζάνης προανήγγειλε νομοθετική ρύθμιση με την οποία θα περιορίζονται οι αρμοδιότητες της ΡΑΕ που συνδέονται με τις πολιτικές δραστηριότητες της χώρας, προκειμένου να είναι η κυβέρνηση αυτή που θα λαμβάνει τις κρίσιμες αποφάσεις για το σύνολο της οικονομίας.

Πάντως ο υπουργός εξέφρασε τον προβληματισμό του, αναφορικά με το κατά πόσο θα υπάρξουν νέες αυξήσεις στα ηλεκτρικά τιμολόγια και εκτίμησε ότι για να αλλάξει η κατάσταση και να υπάρξουν μειώσεις θα πρέπει να εφαρμοστεί μεσοπρόθεσμα, κεντρικός σχεδιασμός από τη κυβέρνηση.

ΔΕΣΦΑ: Προχωράει η πώληση 

Αναφερόμενος στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΣΦΑ ο κ. Λαφαζάνης είπε ότι «βρισκόμαστε σε προωθημένο στάδιο πώλησης της εταιρίας». Σημείωσε ότι δεν πρόκειται για ιδιωτικοποίηση, καθώς όπως είπε, δεν περνά στα χέρια ιδιωτικής εταιρίας, αλλά στο αζέρικο δημόσιο.

Ωστόσο, εμμέσως αναγνώρισε ότι δεν είναι πολλά αυτά που μπορεί να κάνει πλέον η κυβέρνηση, υπογραμμίζοντας όμως πως αν ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν στην εξουσία η συμφωνία αυτή πιθανότατα δεν θα είχε γίνει. Υπογράμμισε δε πως εκκρεμεί η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον Ανταγωνισμό και πως ανάλογα με την έκβαση της υπόθεσης, η κυβέρνηση θα σταθμίσει τις επιλογές της.

Αναφερόμενος στον ΤΑΠ, ο υπουργός ανέφερε ότι στη συμφωνία που είχε γίνει με τις προηγούμενες κυβερνήσεις δεν υπήρχαν οι κατάλληλες αντισταθμιστικές οφέλεις. Με τη νέα διαπραγμάτευση όμως που ο ίδιος ξεκίνησε, υπήρξε μια «καταρχήν θετική εξέλιξη», καθώς «όλες οι πλευρές συμφώνησαν ότι θα πρέπει να συζητήσουμε στη βάση των προτάσεων της ελληνικής κυβέρνησης». «Είμαι αισιόδοξος ότι θα έχουμε σύντομα θετική κατάληξη», κατέληξε.