«Πρώτα ολοκλήρωση της αξιολόγησης και μετά εκταμίευση δόσεων», τονίζει ο Κλάους Ρέγκλινγκ».

Σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα «Le Monde», ο επικεφαλής του ESM, επισημαίνει ότι κανείς δεν επιθυμεί έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, γεγονός που αποτελεί μία πολύ καλή βάση για τη διαπραγμάτευση μεταξύ πιστωτών και Αθήνας.

Σε ερώτηση για το εάν γνωρίζει ποια είναι η κατάσταση στα οικονομικά δεδομένα της Ελλάδας και εάν όντως θα υπάρξει πρόβλημα ρευστότητας στα τέλη Μαρτίου, ο Ρέγκλινγκ εμφανίστηκε διστακτικός στο να δώσει απάντηση, ειδικά στο δεύτερο σκέλος του ερωτήματος.

«Δεν έχουμε κάποια ξεκάθαρη ιδέα. Όμως είναι σημαντικό ότι έχει ξεκινήσει η εργασία των τεχνικών κλιμακίων. Την περασμένη εβδομάδα η Αθήνα απέστειλε τα τελευταία στοιχεία για τα έσοδα του Ιανουαρίου και αυτά επιβεβαίωσαν τους φόβους μας: το πρωτογενές πλεόνασμα έχει μειωθεί, ίσως εξαφανίστηκε», είπε ο πρόεδρος του ESM και πρόσθεσε:

Σε ό,τι αφορά τον τομέα των δαπανών η ελληνική κυβέρνηση επιθυμεί να εφαρμόσει νέα ανθρωπιστικά μέτρα στο κοινοβούλιο. Θα πρέπει να εξετάσουμε το κόστος αυτών των μέτρων.

Σχετικά με το ενδεχόμενο να εκταμιευθεί μέρος της δόσης που έχει απομείνει, ο ίδιος επανέλαβε πως το Eurogroup έχει ξεκαθαρίσει ότι χωρίς την αξιολόγηση των θεσμών δεν μπορεί να υπάρξει μία τέτοια κίνηση. «Θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία για το δημόσιο έλλειμμα, το πρωτογενές πλεόνασμα και τον κατάλογο των μεταρρυθμίσεων που θα εφαρμοστούν. Θα ήταν πολύ καλό εάν μπορούσε να υπάρξει συμφωνία πριν από το τέλος Απριλίου το αργότερο. Τόσο για τους πιστωτές της χώρας όσο και για την ίδια την Ελλάδα, όσο γρηγορότερα τελειώσει η όλη υπόθεση τόσο το καλύτερο. Όμως είναι φανερό ότι θα χρειαστεί χρόνος», είπε χαρακτηριστικά,

Για το ζήτημα των μεταρρυθμίσεων, ο Ρέγκλινγκ υποστήριξε ότι η πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης να θέσει ως προτεραιότητα της κάποιες εξ αυτών δεν αποτελεί πρόβλημα, από τη στιγμή που δεν θα «φορτώσουν» περισσότερο το χρέος της χώρας σε ορίζοντα 10ετίας.

Ακόμη, δεν διστάζει να σημειώσει πως εάν η ελληνική οικονομία ακολουθήσει φέτος πορεία χειρότερη απ' ότι έχει εκτιμηθεί από τους «θεσμούς», τότε μπορεί να υπάρξει και επανεξέταση της δέσμευσης για επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος στο 3% του ΑΕΠ. «Δεν είναι ανάγκη να εφαρμόσουμε ό,τι ακριβώς συμφωνήθηκε πριν από δύο χρόνια, υπάρχει κάποια ευελιξία», υπογραμμίζει χαρακτηριστικά.