Από τον χρόνο πολιτικής διαπραγμάτευσης του συγκεκριμένου θέματος θα εξαρτηθεί ο χρόνος υπογραφής της εκτέλεσης της απόφασης του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου για το Δίστομο, δήλωσε ο Νίκος Παρασκευόπουλος.

Πιο συγκεκριμένα, ερωτώμενος σχετικά με προ ημερών τοποθέτησή του για κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων του γερμανικού κράτους εντός Ελλάδος, ως αποζημίωση συγγενών των θυμάτων του Διστόμου, ο υπουργός Δικαιοσύνης υπογράμμισε:

Είπα ότι ως υπουργός Δικαιοσύνης είμαι έτοιμος να υπογράψω την εκτέλεση μιας αμετάκλητης απόφασης του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου. Βεβαίως θα εξαρτήσω το χρόνο της υπογραφής από την πολιτική διαπραγμάτευση του συγκεκριμένου θέματος των αποζημιώσεων και από την έκβαση κάποιων νομικών ζητημάτων που υπάρχουν.

Σε δηλώσεις του από τη Θεσσαλονίκη, όπου πραγματοποίησε επίσκεψη στο δικαστικό μέγαρο της πόλης και είχε διαδοχικές συναντήσεις με τις διοικήσεις των δικαστηρίων, τη διοίκηση του τοπικού Δικηγορικού Συλλόγου και δικαστικούς υπαλλήλους, ο κ. Παρασκευόπουλος, για τις φυλακές τύπου Γ' για τις οποίες έχει πει ότι θα καταργηθούν και θα επιστρέψουν στο προϋπάρχον καθεστώς, ανέφερε:

Αυτή η αλλαγή δεν συνεπάγεται λιγότερη ασφάλεια, αλλά οπωσδήποτε μία μη επιδείνωση των συνθηκών διαβίωσης.

Όσον αφορά στις αλλαγές στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, ο υπουργός Δικαιοσύνης σημείωσε πως «αναθεωρείται πλέον το σχέδιο που προϋπήρχε, ώστε να μπορέσουμε να πετύχουμε μία «χρυσή τομή», έναν συγκερασμό των κατευθύνσεων και επιδιώξεων».

Στο πλαίσιο αυτό τόνισε την ανάγκη της «ορθοδικίας», ενώ επισήμανε ότι πρέπει να υπάρξει ιδιαίτερη προσοχή στις περιπτώσεις των οφειλετών που είναι σε δύσκολη θέση, όχι εξαιτίας μίας ατομικής τους ανευθυνότητας, επιπολαιότητας ή ευθύνης, αλλά εξαιτίας της οικονομικής κρίσης.

Ερωτώμενος για την υπόθεση του θανάτου του Βαγγέλη Γιακουμάκη, περιορίστηκε να πει τα παρακάτω: «Το υπουργείο Δικαιοσύνης δεν μπορεί να επέμβει σε ατομικές περιπτώσεις. Είναι κατ' αρχήν θέμα που έχει να κάνει με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη (…) και μετά η Δικαιοσύνη θα εκτελέσει το έργο της».