Θέμα εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ επανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κούρτς, ο οποίος σχολίασε σε αιχμηρό την αναζωπύρωση της έντασης στις σχέσεις της Αθήνας με το Βερολίνο. 

Σε δηλώσεις του στο περιθώριο της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες, ο Κουρτς επεσήμανε πως πρέπει να τεθεί το θέμα μιας εξόδου της χώρας από το ευρώ, που στο μεταξύ, όπως είπε, «δεν αποτελεί ένα σενάριο που πρέπει να αποκλείεται, αλλά το τελείως αντίθετο».

Σε αυτό το πλαίσιο, ο αυστριακός ΥΠΕΞ επεσήμανε πως θα πρέπει να υπάρξει μία συνολική θεώρηση των πραγμάτων παράλληλα με τις συζητήσεις στο Eurogroup, προσθέτοντας πως κάτι τέτοιο θα γίνει στην ερχόμενη Σύνοδο Κορυφής στην Πέμπτη και την Παρασκευή στις Βρυξέλλες. 

Ο Κουρτς άφησε εξάλλου αιχμές για τους υψηλούς τόνους, που θεωρεί πως επαναφέρει η Αθήνα στην ΕΕ. Σύμφωνα με τον ίδιο η Ευρωπαϊκή Ένωση ζει από το πνεύμα συναίνεσης και σεβασμού  μεταξύ των μελών της και για αυτό, όπως είπε, η Ελλάδα θα πρέπει να επιστρέψει σε αυτό το πνεύμα.

Ειδικότερα, είπε πως οι δηλώσεις από ελληνικής πλευράς προς την κατεύθυνση της Γερμανίας και της καγκελαρίου Μέρκελ «κάθε άλλο παρά βοηθούν» και πρόσθεσε πως τις θεωρεί «πολύ περιττές».

Οι δηλώσεις του Κουρτς, μέλος του συγκυβερνώντος Λαϊκού Κόμματος, έρχονται έπειτα από αντίστοιχες του υπουργού Οικονομικών Χανς Γεργκ Σέλινγκ την περασμένη Πέμπτη στη Βιέννη. 

Όπως είχε δηλώσει ο Σέλινγκ είναι ακόμη πιθανό ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να καταλήξει σε Grexit με δεδομένες τις επίμονες διαπραγματεύσεις για περαιτέρω οικονομική βοήθεια για τη χώρα.

«Ο κίνδυνος υπάρχει» δήλωσε, κάνοντας λόγο για απρόβλεπτες συνέπειες.