Απορία και έκπληξη προκαλεί μια ανακοίνωση από το Τμήμα Οικολογίας – Περιβάλλοντος – Χωρικού Σχεδιασμού του ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με αυτήν, «Δυνάμεις του διεθνούς και εγχώριου κεφαλαίου, που όλο το προηγούμενο διάστημα προωθούσαν τις "επενδύσεις" τους χωρίς κανένα έλεγχο, με χαριστικές υπέρ τους νομοθετήσεις, ενάντια στο δημόσιο συμφέρον και τις κοινωνικές ανάγκες, οργανώνουν τις κινήσεις τους, πιέζοντας με κάθε τρόπο να μην ανατραπεί το "business as usual"».

Το κείμενο αυτό, βέβαια, έρχεται λίγες ημέρες μετά την ανακοίνωση του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος, Γιάννη Τσιρώνη, -ο οποίος χαρακτήρισε νόμιμες τις εργασίες υλοτόμησης στο δάσος Καρατζά- και τις διαμαρτυρίες των κατοίκων που μάχονται κατά της εξόρυξης, για την κυβερνητκή τακτική οι άδειες να εξετάζονται κομμάτι-κομμάτι (ξεχωριστά του εργοστασίου εμπλουτισμού, της αποψίλωσης του δάσους, της εναπόθεσης μπαζών, της εξόρυξης) και να μην επανελέγχεται εκ θεμελίων το σύνολο της επένδυσης.

Σύμφωνα, πάντως, με το Τμήμα Οικολογίας – Περιβάλλοντος – Χωρικού Σχεδιασμού του ΣΥΡΙΖΑ, «η Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.Μ.Β.Χ  τις τελευταίες εβδομάδες έχει εξαπολύσει μια συντονισμένη καμπάνια άσκησης πιέσεων, χρησιμοποιώντας κάθε δυνατό μέσο, σε αγαστή συνεργασία με τα γνωστά Μ.Μ.Ε, ενάντια στις ξεκάθαρες δηλώσεις τόσο των αρμόδιων υπουργών, όσο και του ίδιου του πρωθυπουργού κατά της "αποκαλούμενης" επένδυσης».

Το αρμόδιο τμήμα της Κουμουνδούρου θυμίζει-το ερώτημα είναι σε ποιον- ότι «πέρα από την ακύρωση της λεγόμενης "επένδυσης", έχουμε προτείνει τον αποχαρακτηρισμό της περιοχής από μεταλλευτική,  την αποκατάστασή της από τα βαριά πλήγματα που έχει ήδη υποστεί και την ταυτόχρονη εφαρμογή ενός προγράμματος κοινωνικής, οικονομικής και περιβαλλοντικής ανασυγκρότησης της περιοχής, με κεντρικούς του άξονες τις συλλογικές κοινωνικές ανάγκες, τα συμφέροντα του συνόλου των εργαζομένων, την οικολογική αποκατάσταση και τις τοπικές παραγωγικές δραστηριότητες».

Και το κείμενο καταλήγει με μια προειδοποίηση:

Δηλώνουμε ότι στεκόμαστε στο πλευρό των αγωνιζόμενων κατοίκων της Χαλκιδικής. Ήταν εκείνοι/ες που αντιστάθηκαν  και αντιστέκονται στην τρομοκρατία, υπερασπιζόμενοι/ες τον τόπο τους, την ποιότητα ζωής και το μέλλον τους ενάντια σε μια συνεχιζόμενη λεηλασία. Ο αγώνας τους δεν είναι παράνομος, είναι δίκαιος!