«Πρέπει να σεβαστούμε την αξιοπρέπεια των Ελλήνων» διαμήνυσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, εκφράζοντας την σφοδρή αντίθεσή του προς το ενδεχόμενο Grexit.

Mιλώντας σε συζήτηση που διοργάνωσε το ίδρυμα Ζακ Ντελόρ στις Βρυξέλλες, με θέμα τη «διακυβέρνηση στην Ευρώπη» o πρόεδρος της Κομισιόν δήλωσε χαρακτηριστικά «είμαι κατά ενός Grexit» και υπενθύμισε ότι το δεύτερο εξάμηνο του 2011 και το πρώτο εξάμηνο του 2012, ως πρόεδρος του Eurogroup, είχε πολεμήσει αυτήν την «εύκολη ιδέα, να εγκαταλείψει η Ελλάδα την ευρωζώνη». Έκτοτε, πρόσθεσε, μπορεί να έχει δημιουργηθεί «δίκτυ προστασίας» και να μην υπάρχει κίνδυνος «συστημικής μετάδοσης», αλλά υπάρχουν άλλοι κίνδυνοι που σχετίζονται με τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο ελληνικός λαός.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν παρατήρησε ότι οποιαδήποτε χώρα εφάρμοζε μέτρα λιτότητας, όπως η Ελλάδα, θα αντιμετώπιζε πολύ δύσκολη κατάσταση. «Έχει να κάνει με την αγάπη που πρέπει να έχουμε για τον ελληνικό λαό. Αυτή είναι η κύρια ανησυχία μου» συνέχισε ο κ. Γιουνκέρ και υπογράμμισε: «Αντιμετωπίζουμε ένα είδος ανθρωπιστικής κρίσης στην Ελλάδα και πρέπει να βρούμε λύση. Πρέπει να σεβαστούμε την αξιοπρέπεια των Ελλήνων».
 
«Πρέπει να βρούμε την κατάλληλη προσέγγιση στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες» σημείωσε ο κ. Γιούνκερ, τονίζοντας παράλληλα ότι η Ελλάδα οφείλει να σεβαστεί τις δεσμεύσεις της. Επισήμανε, επίσης, ότι στην Ευρωζώνη δεν υπάρχει μόνο μία δημοκρατία αλλά 19 και πως όλα τα κράτη-μέλη πρέπει να σέβονται το ένα το άλλο. «Θέλω να διατηρηθεί η ακεραιότητα της Ευρωζώνης» πρόσθεσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
 
Τέλος, ερωτηθείς για το θέμα της ρευστότητας που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία, ο κ. Γιούνκερ απάντησε ότι το συζήτησε με τον Έλληνα πρωθυπουργό στη συνάντηση που είχαν στις Βρυξέλλες την περασμένη εβδομάδα και ότι εξακολουθεί να το εξετάζει. Αρνήθηκε να προβεί σε περαιτέρω δηλώσεις επί του θέματος αυτού.

MNI: Όροι και ανταλλάγματα από Γιουνκέρ

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με δημοσίευμα του γερμανικού οικονομικού πρακτορείου ΜΝΙ, ο πρόεδρος της Κομισιόν είναι διατεθειμένος να χαλαρώσει τη θηλιά της ρευστότητας στην Ελλάδα, υπό τον όρο να ενισχυθεί η εποπτεία από τους δανειστές.

Όπως μετέδωσε το γερμανικό οικονομικό πρακτορείο, MNI, ο κ. Γιουνκέρ ανέφερε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα απελευθερώσει κονδύλια ύψους 2,3 δισ. ευρώ για την Ελλάδα, μέσω διαρθρωτικών ταμείων εάν ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας συμφωνήσει να εντατικοποιηθεί η εποπτεία του ελληνικού προγράμματος από τους πιστωτές.

Ο κ. Γιουνκέρ σημείωσε ακόμα ότι η Ελλάδα επεξεργάζεται σχέδιο μεταρρυθμίσεων, προκειμένου να αυξηθεί το όριο έκδοσης στα έντοκα από την ΕΚΤ, αλλά και να επιτρέψει μια μεγαλύτερη ευελιξία σε ό,τι αφορά τις πωλήσεις εντόκων του ελληνικού Δημοσίου.