Στην μετανάστευση και τις προκλήσεις που τη συνοδεύουν αναφέρθηκε σήμερα ο Επίτροπος Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Κατά την τοποθέτησή του στο συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, ο κ. Αβραμόιπουλος τόνισε πως η μετανάστευση αποτελεί ζήτημα που εμπίπτει στη κοινή εξωτερική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης» και υποστήριξε ότι «η διαχείριση των παγκόσμιων μεταναστευτικών ροών είναι μία από τις σημαντικότερες περιφερειακές και παγκόσμιες προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε».

Όπως επεσήμανε, η φτώχεια, οι εμφύλιοι πόλεμοι, τα υπό κατάρρευση κράτη, η πείνα και οι περιβαλλοντικές καταστροφές, είναι οι αιτίες που παράγουν τα παγκόσμια μεταναστευτικά ρεύματα.

Σύμφωνα με τον κοινοτικό επίτροπο, τα φαινόμενα αυτά συμβαίνουν έξω από τα σύνορά μας, αλλά την ίδια στιγμή επιδρούν στο εσωτερικό της ΕΕ και των κρατών – μελών της.

«Για να επιτύχουμε στις δεσμεύσεις που έχουμε αναλάβει για τη διαμόρφωση μιας πιο συντονισμένης και βιώσιμης ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής, θα πρέπει να ενσωματώσουμε στην κοινή εξωτερική πολιτικής μας, την μεταναστευτική πολιτική», είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Αβραμόπουλος επέμεινε στην ανάγκη να υλοποιηθούν μια σειρά από στόχοι που είναι απαραίτητοι για την αποτελεσματικότητα της ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής και προς αυτή την κατεύθυνση αναφέρθηκε στην ανάγκη βελτίωσης των σχέσεων της ΕΕ με την άμεση γεωπολιτική της περιφέρεια, που βρίσκεται σε μια κατάσταση διαρκούς σύγκρουσης.

Ο επίτροπος αναφέρθηκε επίσης «στην προστασία της ασφάλειας των κοινών μας συνόρων από εκείνους που απειλούν τα δικαιώματα των πολιτών μας» και τη συνοχή των κοινωνιών μας και σημείωσε τη σημασία της εφαρμογής των κανόνων του Διεθνούς και Ανθρωπιστικού Δικαίου και τον σεβασμό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.