Νέες βολές κατά της ελληνικής κυβέρνησης έριξε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, λίγες μετά την ανακοίνωση της συνάντησης του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, με τη γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, τη Δευτέρα στο Βερολίνο.

Μιλώντας σε συνέδριο στο Βερολίνο, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, o κ. Σόιμπλε ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «η νέα ελληνική κυβέρνηση κατέστρεψε όλη την εμπιστοσύνη που είχε ανακτηθεί. Αυτό είναι ένα σοβαρό πισωγύρισμα». Κατηγόρησε, μάλιστα τον Αλέξη Τσίπρα ότι λέει ψέματα στον ελληνικό λαό.

«Μέχρι τον Νοέμβριο η Αθήνα ήταν σε έναν δρόμο που θα μπορούσε να οδηγήσει σε έξοδο από την κρίση. Πάει αυτό. Δεν ξέρω τι να κάνω τώρα με την Ελλάδα» είπε ακόμα. Πρόσθεσε στη συνέχεια ότι δεν γνωρίζει κανέναν στους διεθνείς θεσμούς ο οποίος να μπορούσε να του πει τι σκοπεύει τελικά να κάνει η Αθήνα. 

Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών τόνισε ακόμη ότι κανένας ξένος επενδυτής δεν θέλει να αγοράσει ελληνικά ομόλογα μικρής διάρκειας προσθέτοντας ότι η έκδοση εντόκων (t-bills) από την Ελλάδα κατέστρεψε και την εμπιστοσύνη των επενδυτών.

Eπανέλαβε ακόμα ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να λάβει περαιτέρω πολεμικές αποζημιώσεις.

Παράλληλα, εκτίμησε ότι ακόμα και μία αριστερή κυβέρνηση όπως του Αλέξη Τσίπρα δεν θα τηρήσει την προεκλογική δέσμευση για φόρο στους εφοπλιστές. Ο γερμανός ΥΠΟΙΚ επανέλαβε ότι για καιρό η χώρα «ζούσε πέρα από τις δυνατότητές της».

Υπενθυμίζεται ότι μερικές ώρες νωρίτερα, η Καγκελαρία, διά του εκπροσώπου της Στέφεν Ζάιμπερτ είχε «μαζέψει» τις δηλώσεις Σόιμπλε περί πιθανού ατυχήματος με Grexit, διαμηνύοντας ότι η γερμανική κυβέρνηση θέλει την Ελλάδα στην Ευρωζώνη.

Με τις νέες εμπρηστικές του δηλώσεις, ο κ. Σόιμπλε «τορπιλίζει» την συνάντηση της Δευτέρας, την ώρα που η καγκελάριος τηρεί μία πιο επιφυλακτική στάση.

Βέβαια δεν αποκλείεται και να προετοιμάζει το έδαφος για το περιεχόμενο των συνομιλιών στην... έδρα της καγκελαρίου.