Γράφει ο Ιωάννης Μαρτέλλος

Να διευρύνει την επιρροή των Ανεξάρτητων Ελλήνων στην κεντροδεξιά παράταξη επιχειρεί με στρατηγικές κινήσεις το τελευταίο διάστημα ο πρόεδρος του κόμματος και υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος.

Οι κινήσεις του ενισχύουν το επιχείρημα πως θέλει ο ίδιος να διεμβολίσει όσο μπορεί περισσότερο τη ΝΔ και να «κλέψει» στελέχη της, ενώ θεωρεί πως η αξιωματική αντιπολίτευση υπό τον Αντώνη Σαμαρά είναι αρκετά ευάλωτη.

Ο Πάνος Καμμένος με τις πρωτοβουλίες του και τις δηλώσεις επιδιώκει να καταστήσει σαφές στους παραδοσιακούς δεξιούς ψηφοφόρους, ότι αυτός είναι ο καλύτερος εκφραστής των απόψεών τους και με την παρουσία του στην κυβέρνηση αποτελεί το θεσμικό αντίβαρο έναντι των αριστερών του ΣΥΡΙΖΑ.

Εάν παρατηρήσει κανείς τον τρόπο που κινείται και παρεμβαίνει δημόσια θα διαπιστώσει ότι η στρατηγική του στόχευση είναι η μετακίνηση δυνάμεων από τη ΝΔ προς τους ΑΝΕΛ. Και αυτό επιχειρείται σταδιακά σε περιφερειακό επίπεδο, ενώ επίσης είναι ενδιαφέρον στοιχείο ότι οι ΑΝΕΛ πλέον έχουν και ανθρώπους τους στον κρατικό μηχανισμό σε θέσεις γ.γ. και προέδρων οργανισμών, όπως τον πρώην υφυπουργό Θανάση Γιαννόπουλο, τον πρώην βουλευτή Ιωάννη Γιαννέλη (γ.γ. Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής), τον πρώην εισαγγελέα Γιάννη Σακκά (γ.γ. διαφθοράς), ο πρώην βουλευτής Φίλιππος Τσαλίδης (γ.γ. παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας), Γιώργος Ρωμανιάς (γ.γ. Κοινωνικής Ασφάλισης).

Η παρουσία στελεχών των ΑΝΕΛ στον κρατικό μηχανισμό δίνει τη δυνατότητα μιας καλύτερης και πιο αποδοτικής και ουσιαστικής επαφής με τους ψηφοφόρους της κεντροδεξιάς, ενώ ο Π. Καμμένος υποστηρίζει πως είναι κρίσιμη η συγκυρία για την επίτευξη του στρατηγικού του στόχου, καθώς το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης βρίσκεται σε αναζήτηση νέου βηματισμού μετά την εκλογική ήττα.

Η μεγάλη δοκιμασία θα είναι για τον Π. Καμμένο εάν θα χρειαστεί η κυβέρνηση να υπογράψει ένα νέο πρόγραμμα και αυτό περιέχει δεσμεύσεις που θα πηγαίνουν κόντρα με την αντιμνημονιακή του ρητορική. Αυτό μένει να φανεί, αν και μέχρι στιγμής δεν έχει αντιμετωπίσει μείζονα κρίση και η συγκατοίκησή του με το ΣΥΡΙΖΑ βαίνει καλώς…

Ο ίδιος θα συνεχίζει να δείχνει ότι αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της κεντροδεξιάς, θα μιλάει με στελέχη και βουλευτές της ΝΔ, έχοντας πάντα στο μυαλό του μια μεγάλη παράταξη, ενώ δεν παραλείπει να τονίζει την πίστη του στον Κώστα Καραμανλή.