«Είμαστε έτοιμοι για συμβιβασμούς, δεν θα προδώσουμε όμως τη λαϊκή ετυμηγορία», επεσήμανε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα Les Echos.

«Η Ελλάδα θα πετύχει φέτος ρυθμούς ανάπτυξης, ενώ κατέγραψε και πρωτογενές πλεόνασμα. Το 2015 θα πρέπει να είναι χρονιά σταθεροποίησης», είπε ο κ. Δραγασάκης που πρόσθεσε ότι «τιμήσαμε τις υποχρεώσεις μας, αλλά για να συνεχίσουμε να το κάνουμε πρέπει να συνεργαστούν μαζί μας οι ευρωπαϊκοί θεσμοί».

Όπως είπε, το πρόγραμμα που εφάρμοσε η προηγούμενη κυβέρνηση απέτυχε καθώς «οδήγησε σε κοινωνική και οικονομική καταστροφή. Είμαστε σε μεταβατική περίοδο, η οποία θα έπρεπε να οδηγήσει σε ένα νέο συμβόλαιο με την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Συνεχίζοντας, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης άφησε αιχμές κατά των ευρωπαίων εταίρων σχετικά με τη συμφωνία, λέγοντας πως «δεν έχουμε δει διάθεση συνεργασίας».

«Από τον Σεπτέμβριο υπήρχαν εκροές καταθέσεων και έλλειψη ρευστότητας. Η κατάσταση ήταν γνωστή. Για αυτό τον λόγο ζητήσαμε χρόνο για να σταθεροποιήσουμε την οικονομία με την εποικοδομητική συνεργασία όλων. Αλλά αυτή τη συνεργασία δεν την είδαμε», αναφέρει και προσθέτει:

«Από την πλευρά μας κάνουμε ότι μπορούμε για να εκπληρώσουμε τις υποχρεώσεις μας, αλλά δεν βλέπουμε το ίδιο και από τους Ευρωπαίους εταίρους μας».

«Εμείς λυπούμαστε δεν μας αφήνουν (σ.σ. η ΕΕ) να εφαρμόσουμε τις μεταρρυθμίσεις. Τα νομοσχέδια μας είναι έτοιμα για να κατατεθούν στη Βουλή. Δεν θέλω να αντιπαρατεθώ με τους εταίρους μας» πρόσθεσε και ανακοίνωσε ότι μέσα στην εβδομάδα θα κατατεθεί το νομοσχέδιο για τις τριγωνικές συναλλαγές.

Συνεχίζοντας τις αιχμές κατά του Βερολίνου, τόνισε πως «ορισμένες πολιτικές δυνάμεις στην Ευρώπη αρνούνται να αναγνωρίσουν το αποτέλεσμα των ελληνικών εκλογών. Είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε σε συμβιβασμούς αλλά δεν θα προδώσουμε τη λαϊκή ετυμηγορία. Λέμε ναι στις μεταρρυθμίσεις αλλά όχι στη λιτότητα» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Αναφέρεται σε περιστατικό του Eurogroup της 11ης Φεβρουαρίου όταν μέρος των συμμετεχόντων υποστήριζε ότι αυτό που συνέβη με τις εκλογές στην Ελλάδα δεν αφορούσε το συμβούλιο και ότι η νέα κυβέρνηση έπρεπε να τηρήσει κατά γράμμα την πολιτική και το πρόγραμμα της προηγούμενης κυβέρνησης.

«Άλλοι πίστευαν ότι θα έπρεπε να γίνει μια προσπάθεια συμφιλίωσης του σεβασμού στους κανόνες της ΕΕ και του αποτελέσματος των ελληνικών εκλογών. Αυτή η άποψη υποστηρίχθηκε από τον Μισέλ Σαπέν. Σε αυτή τη βάση πιστεύαμε και πιστεύουμε ακόμη ότι πρέπει να βρούμε μια διέξοδο. Αυτή ακριβώς η θέση, την οποία υποστήριξε η Γαλλία και άλλες χώρες, επικράτησε στη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου», συμπλήρωσε.

Αναφερόμενος στο σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ, επεσήμανε πως «θέλουμε να αλλάξουμε την Ελλάδα, να δημιουργήσουμε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο, ένα νέο μοντέλο διακυβέρνησης (…) βασική μας προτεραιότητα όμως είναι να αντιμετωπίσουμε την ανθρωπιστική κρίση. Επόμενη προτεραιότητα είναι η αντιμετώπιση της ανεργίας και η αύξηση των επενδύσεων».

«Επίσης θα προχωρήσουμε σε αναδιοργάνωση του κράτους και των δημόσιων υπηρεσιών» συνέχισε και πρόσθεσε: «Το πρόβλημα του ελληνικού κράτους δεν είναι το μέγεθος του αλλά η αποτελεσματικότητά του».