current views are: 4

17 Μαρτίου 2015
Δημοσίευση11:47

Αρχίζει ο έλεγχος του χρέους – Στο «μικροσκόπιο» Siemens, εξοπλιστικά, Ολυμπιακοί Αγώνες

Δημοσίευση 11:47’

Γράφει ο Παναγιώτης Τζαννετάτος

Την έναρξη των εργασιών της επιτροπής λογιστικού ελέγχου που θα ελέγξει τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του δημοσίου χρέους, ανακοίνωσε η Πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Βασική λειτουργία της Επιτροπής θα είναι να ελέγξει το πώς κα κυρίως για ποιους σκοπούς το δημόσιο χρέος εκτοξεύτηκε στα 320 δις ευρώ οδηγώντας την ελληνική οικονομία στο σημερινό τέλμα. Για το λόγο αυτό, η αναζήτηση των «αμαρτωλών» συμβάσεων δεν θα περιοριστεί μόνο στα Μνημόνια, αλλά θα πάει αρκετά πιο πίσω από το 2010 και θα συμπεριλάβει τις συμβάσεις για τους εξοπλισμούς, τους Ολυμπιακούς Αγώνες, την αγορά υλικού πληροφορικής, ασφάλειας, τις μεταφορές, τον ΟΤΕ τη μετάβαση στη ψηφιακή επικοινωνία και φυσικά τη SIEMENS.

Η επιτροπή, όπως ανακοίνωσε η Πρόεδρος της Βουλής, θα κάνει την πρώτη συνεδρίαση στις αρχές του Απρίλη και θα είναι σε θέση να εξάγει ασφαλή συμπεράσματα τον προσεχή Ιούνη, την ίδια εποχή δηλαδή που η κυβέρνηση θα πρέπει να κάτσει εκ νέου στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους ευρωπαίους, προκειμένου να κάνει νέα συμφωνία που θα περιλαμβάνει και την απομείωση του χρέους.

Βασικό ρόλο στις εργασίες θα παίξουν η ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Σοφία Σακορφάφα (θα αναλάβει την επικοινωνία με τα ευρωπαϊκά κοινοβούλια) και ο Ερίκ Τουσέν που κατά το παρελθόν έχει ασχοληθεί με αντίστοιχα ζητήματα, παίζοντας καταλυτικό ρόλο στη περίπτωση του Ισημερινού.

Στόχος της προσπάθειας είναι να φανεί και σε κάποιες περιπτώσεις να επιβεβαιωθεί ότι με τις συμβάσεις που υπογράφηκαν αλλά ενδεχομένως και με τα ίδια τα μνημόνια, η χώρα αναγκάστηκε να «φορτωθεί» δάνεια όχι για την ικανοποίηση του γενικού συμφέροντος του ελληνικού λαού αλλά ορισμένων ομάδων. Εφόσον, μάλιστα, γίνει διαχωρισμός εκείνου του τμήματος του χρέους που θεωρείται επαχθές ή επονείδιστο, θα ανοίξει ο δρόμος για να χαρακτηριστεί το χρέος αυτό παράνομο.   

Ο κ. Τουρέν εξήγησε τον τρόπο με τον οποίο θα δουλέψει η επιτροπή και σε ποια νομικά επιχειρήματα θα βασιστεί προκειμένου να πετύχει τους στόχους του. «Ένα επονείδιστο χρέος είναι ένα χρέος που έχει αναληφθεί από δεσποτικό καθεστώς ή έχει αναληφθεί υπό την παραβίαση θεμελιωδών δικαιωμάτων  που η εξόφλησή του εμποδίζει τους ανθρώπους μιας χώρας να ικανοποιήσουν τα δικαιώματά τους», δήλωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι το 80% του ελληνικού χρέους είναι απαιτητό από τους θεσμούς. Το ποσοστό αυτό αντιστοιχεί σε διμερή δάνεια, χρέη στο ΔΝΤ και την ΕΚΤ  και τον Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας ύψους 140 δισ. ευρώ.

«Θα εξετάσουμε το καθεστώς αυτού του χρέους. Αναλήφθηκε με σεβασμό στην ισχύουσα έννομη τάξη; Η τρόικα όταν ανακοίνωσε ότι θα δανείσει 110 δις ευρώ σεβάστηκε τους κανόνες του ελληνικού και ευρωπαϊκού δικαίου;», αναρωτήθηκε ο κ Τουσέν και πρόσθεσε ότι η συνθήκη της Λισαβόνας αναφέρει ρητά πως καμία χώρα δεν μπορεί να δανειστεί και να καταστεί συνυπεύθυνη για το χρέος κάποιας άλλης, υπογραμμίζοντας με νόημα ότι βάσει καταστατικού το ΔΝΤ απαγορεύει τον δανεισμό σε μη βιώσιμες οικονομίες. Όπως είπε:

Ένα χρέος θεωρείται αθέμιτο αν αναλαμβάνεται υπέρ μιας μειοψηφίας θα εξετάσουμε λοιπόν τους στόχους που εξυπηρετούσαν τα χρέη που αναλήφθηκαν αν έγιναν τα συμφέροντα μεγάλων τραπεζών.

Από την πλευρά της, η Πρόεδρος της Βουλής σημείωσε ότι στόχος της επιτροπής είναι να ξεκαθαριστεί ποιο τμήμα των δανείων δαπανήθηκε για κοινωνικούς και συλλογικούς σκοπούς και ποιο εξανεμίστηκε. Σημείωσε δε, ότι το ζήτημα του χρέους δεν μπορεί να μετατρέπεται σε ένα νέου τύπου ενδοευρωπαϊκού ρατσισμού που θέλει τους λαούς του Νότου να είναι τεμπέληδες. Ακόμα η κυρία Κωνσταντοπούλου, τόνισε ότι η Επιτροπή θα ζητήσει να υπάρξει άμεση αποτελεσματική και ειλικρινής συνδρομή όλων των αρμόδιων φορέων εθνικών ή διεθνών και χαρακτήρισε αδιανόητη οποιαδήποτε απόπειρα άρνησης παροχής των σχετικών πληροφοριών που είναι απαραίτητες για το έργο της επιτροπής.

Τέλος η κυρία Σακοράφα υπενθύμισε ότι είχε ζητήσει να συγκροτηθεί αντίστοιχη επιτροπή πριν από περίπου πέντε χρόνια, κάτι όμως που δεν έγινε καθώς όπως είπε οι κυβερνήσεις αρνήθηκαν βάσει της λογικής «δεν θα βάλω τα χέρια μου να βγάλω τα μάτια μου».

Αξίζει να επισημανθεί ότι κατά τη διάρκεια της Συνέντευξης Τύπου, έγινε αναφορά στην Ευρωπαϊκή οδηγία 472/2013, βάσει της οποίας κάθε κράτος μέλος μπορεί να διενεργεί πλήρη λογιστικό έλεγχο των δημοσιονομικών του για να αξιολογήσει τους λόγους που οδήγησαν στη συσσώρευση του, με τον κ. Κατρούγκαλο να αναφέρει πως η ΝΔ δεν στήριξε τη συγκεκριμένη οδηγία.

 

 

 


σχετικα αρθρα