«Η ΡΑΕ δεν μπορεί να κλείνει το μάτι προς τα ιδιωτικά συμφέροντα» είπε ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας Παναγιώτης Λαφαζάνης για τη διαχείριση στο ζήτημα της αύξησης του ΕΤΜΕΑΡ (Ειδικό Τέλος Μείωσης Εκπομπών Αερίου) μιλώντας στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής.

Το θέμα επανήλθε κατά τη σημερινή συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής επιτροπής όταν ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος (ΠΑΣΟΚ) κάλεσε τον κ. Λαφαζάνη να διευκρινίσει αν επιμένει ότι η κυβέρνηση θα παρέμβει στο θέμα, στην περίπτωση που η ΡΑΕ δεν πάρει πίσω μόνη της την απόφαση των αυξήσεων. Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ έθεσε το θέμα επικαλούμενος δήλωση του εκπροσώπου του αρμόδιου για την ενέργεια Επιτρόπου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με την οποία η ΡΑΕ είναι μια ανεξάρτητη αρχή και η κυβέρνηση δεν μπορεί να παρεμβαίνει στις αποφάσεις της.

Ο διάλογος στην επιτροπή είχε ως εξής: 
Ο. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Έγινε από τον εκπρόσωπο του αρμοδίου Επιτρόπου για την ενέργεια, με αφορμή τις δηλώσεις του κ. Λαφαζάνη για τη ΡΑΕ. Ο εκπρόσωπος του Επιτρόπου δήλωσε ότι η ΡΑΕ είναι μια ανεξάρτητη αρχή και θα ήθελα να σας ρωτήσω αν και σήμερα έχετε την ίδια άποψη, ότι θα παρέμβετε.
Λ. ΑΜΜΑΝΑΤΙΔΟΥ: δεν είναι αυτό το θέμα μας σήμερα…
Θ. ΠΕΤΡΑΚΟΣ: Αφήστε τον κυρία πρόεδρε να εκτεθεί ότι είναι υπέρ των αυξήσεων.
Ο. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Εμείς δεν θέλουμε να πέσει η Κυβέρνηση αλλά να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της. Θέλω να μας πείτε αν όσα ανακοινώσατε ισχύουν και αν άμεσα θα μειωθεί η τιμή του ρεύματος ή αν ισχύει αυτό που είπε ο εκπρόσωπος του Επιτρόπου. Ότι δηλαδή η ΡΑΕ είναι ανεξάρτητη αρχή και δεν μπορείτε να παρέμβετε.
Π. ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Η ΡΑΕ βεβαίως είναι μια ανεξάρτητη αρχή αλλά δεν είναι ανεξέλεγκτη αρχή. Η ΡΑΕ κλείνει το μάτι προς ιδιωτικά συμφέροντα.

Ο κ. Λαφαζάνης είπε ότι είναι ντροπή να παίρνονται αποφάσεις από τη ΡΑΕ στις 30 Δεκεμβρίου για αυξήσεις τιμολογίων και να κρατούνται στο συρτάρι επί 2,5 μήνες για να περάσει η προεκλογική περίοδος, προσθέτοντας ότι υπάρχουν τεράστιες ευθύνες εξαπάτησης του Έλληνα πολίτη.

«Εμείς το λέμε με σαφήνεια. Βεβαίως σεβόμαστε την ανάγκη να υπάρξει μια ανεξάρτητη αρχή αλλά οι αρμοδιότητες της πρέπει να περιοριστούν στη ρυθμιστική κατεύθυνση της αγοράς και όχι να υποκαθιστά την πολιτική εξουσία και την κυβέρνηση. Γι΄ αυτό θα τροποποιήσουμε το πλαίσιο λειτουργίας της ΡΑΕ ώστε να αποδίδονται τα του Καίσαρος το Καίσαρι. Και θα το κάνουμε και θα είναι συμβατό με το πλαίσιο της ΕΕ», είπε ο υπουργός και επανέλαβε: «Επικοινώνησα με τη ΡΑΕ και τους είπα ότι δεν πρέπει μα προχωρήσουν σε αποφάσεις που θα αφορούν τα τέλη μεταφοράς, για αυξήσεις, και τους ζήτησα να ανακαλέσουν αυτή την απόφαση για την αύξηση των τιμολογίων. Αν δεν το κάνουν η κυβέρνηση, αν χρειαστεί και με νομοθετικές ρυθμίσεις, θα παρέμβει προκειμένου να συγκρατηθούν τα τιμολόγια, για να ακυρώσει τις αυξήσεις της ΡΑΕ».

Ο κ. Λαφαζάνης είπε ακόμη πως «αν τα πράγματα είχαν εξελιχθεί όπως προέβλεπε η προηγούμενη κυβέρνηση, δεν θα είχαμε μόνο τις αυξήσεις του ΕΤΜΕΑΡ, αλλά θα είχαμε αυξήσεις στα τέλη συνδέσεων και άρα φουσκωμένα πάλι τιμολόγια». Το σχέδιό μας είναι να μειώσουμε τις τιμές συνολικά, είπε ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης και πρόσθεσε: «Δεν είναι εύκολο να γίνει αυτό, αλλά θα το επεξεργαστούμε και θα το υλοποιήσουμε το επόμενο διάστημα».