Η Ελλάδα βρίσκεται σε Μνημόνιο τόνισε ο ευρωβουλευτής Νότης Μαριάς, λέγοντας παράλληλα, ότι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί δίνουν τη δυνατότητα για έλεγχο του χρέους.

Μιλώντας στην εκπομπή του Τάκη Χατζή και του Μάκη Γεωργίου στον Real Fm ο κ. Μαριάς τόνισε ότι «κανονισμός της Ε.Ε. του 2013 δίνει τη δυνατότητα στα κράτη που βρίσκονται σε μνημόνιο -θα συνεχίσω να το λέω μνημόνιο γιατί μνημόνιο είναι- να κάνουν έλεγχο των οικονομικών τους που οδήγησαν σε υψηλό χρέος, ώστε να διαπιστωθούν τυχόν παρατυπιες».

Ο ανεξάρτητος ευρωβουλευτής πρόσθεσε ότι Ε.Ε. και Ευρωζώνη δίνουν ουσιαστικά τη δυνατότητα για λογιστικό έλεγχο του χρέους. «Ρωτώ την Επιτροπή πώς τοποθετείται στο ζήτημα αυτό εφόσον η κυβέρνηση προχωρήσει σε έλεγχο. Το ζήτημα του λογιστικού ελεγχου μπαίνει σε καθαρό πλαίσιο Ευρωζώνης. Η Κομισιόν θα διαλέξει αν θα είναι θεματοφύλακας του κοινοτικού δικαίου ή αν θα είναι με τους δανειστές βάζοντας προσκόμματα».

Και πρόσθεσε ότι «τα Μνημόνια προβλέπονται ακόμα και στη νέα παράταση της σύμβασης την τετράμηνη. Υπήρξε προσπάθεια να το πουν πρόγραμμα και έκαναν την τρόικα, θεσμούς» σημειώνοντας ότι «ο Σόιμπλε λέει τα δικά του, το θέμα είνα πώς θα αξιοποιήσουμε πλευρές του κοινοτικού δικαίου για να κάνουμε τα ρήγματα».

Ο κ. Μαριάς σημείωσε ακόμα ότι κακώς συμμετέχουν οι εμπειρογνώμονες της ΕΚΤ στις διαβουλεύσεις και μπορεί να το εκμεταλλευθεί η ελληνική κυβέρνηση, στον απόηχο της απόφασης του Ευρωκοινοβουλίου.

«Η κυρία Μέρκελ θέλει να θέσει θέματα στον Αλέξη Τσίπρα αλλά ο πρωθυπουργός μπορεί να θέσει στο Βερολίνο το θέμα των αποζημιώσεων και της διαγραφής του επονείδιστου χρέους. Αναμένουμε από τον ίδιο να τα θέσει» είπε, χαρακτηρίζοντας μεγάλη ευκαιρία τη συνάντηση όπως και την πενταμερή.

Παράλληλα, ο κ. Μαριάς τόνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να αποστείλει και ένα έγγραφο διαμαρτυρίας στην ΕΚΤ, σχετικά με το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, «γιατί η Ελλάδα είναι σε πρόγραμμα, σε διαδικασία διαπραγμάτευσης με την τρόικα. Η απόφαση του Eurogroup λέει ξεκάθαρα ότι η Ελλάδα είναι σε πρόγραμμα. Κανονικά είμαστε σε πρόγραμμα, άσχετα αν δεν αρέσει στον Ντράγκι to πώς υλοποιείται» είπε.

Ο ευρωβουλευτής εξέφρασε παράλληλα διαφωνίες για επιλογές του υπουργού Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη. «Έχω σημαντικές διαφωνίες όπως το 70-30% του Μνημονίου. Δέσμευσε όλη τη χώρα με το κείμενο του Eurogroup. Διαφωνώ με το έγγραφο που η Ελλάδα αναγνωρίζει τις οφειλές της προς τους δανειστές. Δεν βλέπω διάθεση αποζημίωσης της χώρας μας  για την καταστροφή που προκάλεσε το Μνημόνιο» σχολίασε, μεταξύ άλλων.