current views are: 1

17 Μαρτίου 2015
Δημοσίευση15:43

«Βόμβα» Ντάισελμπλουμ: Στο τραπέζι ακόμη και σενάριο Κύπρου

Δήλωση – «βόμβα» έκανε ο επικεφαλής του Eurogroup, τονίζοντας ότι η Ευρωζώνη έχει εξετάσει όλες τις εναλλακτικές λύσεις σε περίπτωση κατά την οποία η Ελλάδα δεν κατορθώσει να ικανοποιήσει τις προϋποθέσεις που έχουν συμφωνηθεί.

Δημοσίευση 15:43’
αρθρο-newpost

Δήλωση – «βόμβα» έκανε ο επικεφαλής του Eurogroup, τονίζοντας ότι η Ευρωζώνη έχει εξετάσει όλες τις εναλλακτικές λύσεις σε περίπτωση κατά την οποία η Ελλάδα δεν κατορθώσει να ικανοποιήσει τις προϋποθέσεις που έχουν συμφωνηθεί.

Δήλωση – «βόμβα» έκανε ο επικεφαλής του Eurogroup, τονίζοντας ότι η Ευρωζώνη έχει εξετάσει όλες τις εναλλακτικές λύσεις, σε περίπτωση κατά την οποία η Ελλάδα δεν κατορθώσει να ικανοποιήσει τις προϋποθέσεις που έχουν συμφωνηθεί.

Μιλώντας στον ολλανδικό ραδιοφωνικό σταθμό BNR, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ υποστήριξε ότι το να μείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη και να μην υπάρξει καμία διάσπαση της Ευρωζώνης είναι η βασική του προτεραιότητα.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο, η Ευρωζώνη έχει φροντίσει να εξετάσει όλα τα πιθανά σενάρια και τις λύσεις, που ήδη έχουν εφαρμοστεί. 

Ο κ. Ντάισελμπλουμ, αναφερόμενος και στα ενδεχόμενα που έχουν μελετηθεί, είπε χαρακτηριστικά:

Θυμηθείτε την Κύπρο. Οι τράπεζες έκλεισαν για μικρό χρονικό διάστημα, οι εισροές και εκροές κεφαλαίων στη χώρα τέθηκαν υπό συγκεκριμένους περιορισμούς. Επομένως υπάρχουν διάφορα σενάρια που μπορούν να εφαρμοστούν σε κάθε περίπτωση. Ως εκ τούτου όλα είναι πιθανά.

Υπενθυμίζεται ότι το γερμανικό περιοδικό Spiegel, σε δημοσίευμά του, ανέφερε πως το Βερολίνο εξετάζει για την Ελλάδα «σενάριο Κύπρου».

Επίσης, ο επικεφαλής του Eurogroup επανέλαβε πως υπάρχει καθυστέρηση στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και Ευρωζώνης, επισημαίνοντας ότι «μετά τη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου, πέρασαν δύο εβδομάδες χωρίς να γίνει τίποτε. Τόνισα ότι έχουμε ένα Eurogroup τη Δευτέρα (σ.σ. 9 Μαρτίου) και πρέπει να είστε εκεί». 

Όσον αφορά στο μέλλον της Ελλάδας, ο ίδιος σημείωσε πως «είναι σημαντικό η ελληνική οικονομία να επιστρέψει σε ορθή πορεία. Η ανάκαμψη της Ελλάδας ήταν εντυπωσιακή πέρυσι, αλλά εξαιτίας της πολιτικής αβεβαιότητας, υπήρξε πισωγύρισμα. Η πολιτική μου δέσμευση είναι να διατηρήσω ενωμένη την Ευρωζώνη και να την ενισχύσω και πρόκειται να παραμείνω πιστός σε αυτό».

Επιπλέον, ο κ. Ντάισελμπλουμ υπογράμμισε ότι τα δύσκολα έχουν περάσει για την Ελλάδα, εκτιμώντας ότι «έχουν πρωτογενές πλεόνασμα, επομένως μπορούν να αποπληρώσουν τα δάνειά τους. Το ερώτημα είναι πως θα διατηρηθεί σε καλή πορεία ο προϋπολογισμός και να μην αφεθεί να αποδυναμωθεί. Αυτό που πρέπει να διασφαλιστεί είναι η επιστροφή επενδυτικών κεφαλαίων στην Ελλάδα και η αποκατάσταση των φορολογικών εσόδων της χώρας».

Σε άλλες δηλώσεις του, στο ολλανδικό τηλεοπτικό δίκτυο RTL Nieuws ο πρόεδρος του Eurogroup υποστήριξε ότι η Ελλάδα ξεμένει από ρευστό και πρέπει να εργαστεί για την προώθηση οικονομικών μεταρρυθμίσεων εάν θέλει περαιτέρω οικονομική βοήθεια, γεγονός το οποίο εξώθησε την Αθήνα να απαντήσει ότι δεν εκβιάζεται.

Ερωτηθείς εάν θεωρεί ότι η Ελλάδα κωλυσιεργεί για να κερδίσει χρόνο ο ολλανδός υπουργός Οικονομικών απάντησε αρνητικά.

«Η πίεση που αντιμετωπίζει η Ελλάδα αυξάνεται», τόνισε. «Τα μετρητά, τα χρήματα που διαθέτει -αυτό τουλάχιστον μου λένε- μειώνονται καθημερινά. Και ξανά, θα λάβουν έκτακτο δανεισμό μόνον εάν γίνονται πράγματι βήματα, εάν υπάρχει πρόοδος σε ό,τι αφορά τις μεταρρυθμίσεις οι οποίες χρειάζονται στην Αθήνα», επέμεινε ο Ντάισελμπλουμ.


σχετικα αρθρα