Μηνύματα προς την Ελλάδα στέλνει ο επικεφαλής του EuroWorking Group Τόμας Βίζερ, που τονίζει πως οι δύο τελευταίες εβδομάδες με παρασκηνιακές συγκρούσεις και όχι με σκληρή εργασία, ενώ επεσήμανε πως εάν η Αθήνα επιστρέψει στον δρόμο της τήρησης του προγράμματος, μπορεί να τεθεί υπό διαπραγμάτευση και το ύψος του πλεονάσματος.

Ο Βίζερ σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Tiroler Tageszeitung διαμηνύει ότι η δεν υφίσταται σενάριο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, απαντώντας έτσι εμμέσως στον υπουργό Εξωτερικών της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς, ο οποίος έκανε σχετικές δηλώσεις για το θέμα χθες. 

Παράλληλα, ο επικεφαλής του EwG σημειώνει πως είναι αισιόδοξος για την κατάληξη των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα, ωστόσο παρατήρησε με μία δόση ειρωνείας πως «οι τελευταίες δύο εβδομάδες πέρασαν μάλλον με παρασκηνιακές αντιπαραθέσεις παρά με σκληρή εργασία».

Σημείωσε εξάλλου πως οι ευρωπαίοι ήδη έδειξαν ευελιξία, αλλά όπως τονίζει, ανακοίνωσαν παράλληλα πως τα βασικά σημεία του προγράμματος είναι αμετάκλητα, δηλαδή «η δημοσιονομική σταθερότητα, η σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού τομέα και η διατήρηση των μέτρων που θα φέρουν την Ελλάδα στον δρόμο μιας εθνικής οικονομίας προσανατολισμένης στις εξαγωγές και στην ισχυρή ανάπτυξη».

Απέρριψε εξάλλου την άποψη ότι επιβλήθηκαν σκληροί όροι στην Ελλάδα, λέγοντας πως πρέπει κανείς «να βλέπει το έλλειμμα σε αναλογία με το συνολικό πρόβλημα, και η Ελλάδα είχε μια τεράστια ανισορροπία στα δημοσιονομικά ώστε να πρέπει να πετύχει μεγαλύτερο πλεόνασμα από ό,τι η Γερμανία».

Άφησε αιχμές ότι η Αθήνα τα περασμένα έτη δεν είχε επιτυχία στον τομέα των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Σε αυτό το πλαίσιο, υποστήριξε πως οι εν λόγω αλλαγές, εάν είχαν εφαρμοστεί «θα μειώνονταν οι τιμές και θα αποτρέπονταν ένα κατρακύλημα του βιοτικού επιπέδου του πληθυσμού, αλλά αυτό δεν συνέβη στη διάρκεια διακυβέρνησης, ούτε του Παπανδρέου ούτε του Σαμαρά».

Εάν υπάρξει πάλι επιστροφή στον δρόμο του προγράμματος, τότε δίχως άλλο μπορεί κανείς να διαπραγματευτεί και το ύψος του απαιτούμενου πλεονάσματος, του 4,5%, στον προϋπολογισμό, διευκρινίζει.

Υποστηρίζει εξάλλου, πως ενώ υπάρχει συμφωνία σχετικά με τις προθέσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για τη διαφθορά, για τις αλλαγές στη δημόσια διοίκηση και το φορολογικό σύστημα, οι διαφορές ξεκινούν από τον τρόπο που θα εφαρμοστούν όλα αυτά. Όπως επεσήμανε ο Βίζερ, οι προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης σε αυτό το ζήτημα δεν είναι προς τη σωστή κατεύθυνση.
 
Σε αυτό το πλαίσιο αφήνει αιχμές για τη ρύθμιση σχετικά με τα ληξιπρόθεσμα χρέη, λέγοντας πως δεν μπορεί να φανταστεί γιατί ένας ο οποίος χρωστά ένα εκατομμύριο ευρώ θα πρέπει να ευνοηθεί με την αποπληρωμή σε εκατό δόσεις και τι έχει να κάνει αυτό με τους απλούς πολίτες, μερικοί από τους οποίους, όπως λέει, θα ήταν ευτυχείς εάν είχαν φορολογικές υποχρεώσεις ενός εκατομμυρίου ευρώ.