Τις έντονες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης συγκεντρώνει η πρωτοβουλία της προέδρου της Βουλής Ζωής Κωνσταντοπούλου για συγκρότηση επιτροπής για τον λογιστικό έλεγχο του χρέους. Ποτάμι, ΚΚΕ και ΠΑΣΟΚ εξαπολύουν σφοδρά πυρά.

Υπενθυμίζεται ότι βασική λειτουργία της Επιτροπής θα είναι να ελέγξει το πώς και κυρίως για ποιους σκοπούς το δημόσιο χρέος εκτοξεύτηκε στα 320 δισ. ευρώ οδηγώντας την ελληνική οικονομία στο σημερινό τέλμα. Για το λόγο αυτό, η αναζήτηση των συμβάσεων δεν θα περιοριστεί μόνο στα Μνημόνια, αλλά θα πάει αρκετά πιο πίσω από το 2010 και θα συμπεριλάβει τις συμβάσεις για τους εξοπλισμούς, τους Ολυμπιακούς Αγώνες, την αγορά υλικού πληροφορικής, ασφάλειας, τις μεταφορές, τον ΟΤΕ τη μετάβαση στη ψηφιακή επικοινωνία και τη SIEMENS, ενώ σημαντικό ρόλο θα έχει και ο ακαδημαϊκός Ερίκ Τουσέν που συμμετείχε σε αντίστοιχη επιτροπή, η οποία είχε συγκροτηθεί στον Ισημερινό από τον πρόεδρο Ραφαέλ Κορέα.

Αντιδρώντας στις ανακοινώσεις της κ. Κωνσταντόπουλου το Ποτάμι, τονίζει πως από «τη στιγμή, που ο Πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομικών δεν μιλούν για κούρεμα του χρέους, η πρόεδρος της Βουλής συγκροτεί Επιτροπή Λογιστικού Ελέγχου και εξακολουθεί να μιλάει για “επονείδιστο χρέος”».

Και διερωτάται το κόμμα του Σταύρου Θεοδωράκη:

«Προσχώρησε στους ΑΝ.ΕΛ. η Πρόεδρος της Βουλής; Λειτουργεί ως αρχηγός κάποιας συνιστώσας, κόντρα στην κυβερνητική γραμμή ή πρόκειται για άλλη μια επικοινωνιακή φιέστα από αυτές, που της αρέσουν;»

Το ΚΚΕ από την πλευρά του, κάνει λόγο για «αυθαίρετη και μονομερή ενέργεια», τονίζοντας ότι η πρωτοβουλία «ουσιαστικά επιδιώκει να νομιμοποιήσει το χρέος στη συνείδηση του λαού, διαχωρίζοντάς το σε “καλό” και “κακό”. Και σε τελευταία ανάλυση να φορτώσει το χρέος στο λαό, ο οποίος δεν ευθύνεται για τη δημιουργία και τη διόγκωσή του.

Καταλήγοντας, το ΚΚΕ ζητεί να έρθει προς ψήφιση στη Βουλή, η συμφωνία παράτασης της δανειακής σύμβασης:

«Αντί η κυβέρνηση και η πρόεδρος της Βουλής να παίζουν παιχνίδια αποπροσανατολισμού, οφείλουν να φέρουν άμεσα στην Βουλή τη συμφωνία που υπέγραψε η κυβέρνηση με την ΕΕ, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ και εκεί ν’ αναλάβει ο καθένας την ευθύνη του».

Το ΠΑΣΟΚ από την πλευρά του, κάνει λόγο για «νέο τηλεοπτικό show» της κ. Κωνσταντοπούλου, και προσθέτει ότι η πρωτοβουλία έγινε «με “πρέσβειρα” και ξένο σύμβουλο, αλλά ερήμην της Βουλής, χωρίς νομική βάση, κατά προφανή παραβίαση του Κανονισμού και σε αντίθεση με την τωρινή πολιτική της κυβέρνησης, στην αρμοδιότητα της οποίας ανήκουν τα θέματα αυτά»

«Ο κ. Τσίπρας και η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ έχουν αντιληφθεί τι εκτρέφουν;», καταλήγει το ΠΑΣΟΚ.