current views are: 4

17 Μαρτίου 2015
Δημοσίευση17:44

Κοστέλο: Βέτο στα νομοσχέδια για ανθρωπιστική κρίση και 100 δόσεις – Κυβέρνηση: Προχωράμε…

Βέτο στο νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση θέτει η Κομισιόν, με επιστολή προς την ελληνική κυβέρνηση που αποκαλύπτει το βρετανικό Channel 4.

Δημοσίευση 17:44’
αρθρο-newpost

Βέτο στο νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση θέτει η Κομισιόν, με επιστολή προς την ελληνική κυβέρνηση που αποκαλύπτει το βρετανικό Channel 4.

Βέτο στο νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση θέτει η Κομισιόν, με επιστολή προς την ελληνική κυβέρνηση που αποκαλύπτει το βρετανικό Channel 4.

Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ντεκλάν Κοστέλο, με επιστολή, καλεί την Αθήνα να μην προχωρήσει στην ψήφιση του σχεδίου νόμου στην Βουλή, καθώς εάν το πράξει, θα αποτελέσει μονομερή ενέργεια που δεν θα συνάδει με την αποφαση του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου.

Η επιστολή, που δημοσιεύεται στο blog του δημοσιογράφου, Πολ Μέισον αναφέρει:

Κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψής μας χθες το βράδυ αναφέρατε την προγραμματισμένη εισαγωγή του νομοσχεδίου “της ανθρωπιστικής κρίσης” αύριο στη Βουλή. Καταλαβαίνουμε επίσης ότι άλλες πολιτικές πρωτοβουλίες, όπως οι 100 δόσεις, είναι στον δρόμο προς τη Βουλή.

Θα συνιστούσαμε έντονα να λάβετε την κατάλληλη επίβλεψη πρώτα, συμπεριλαμβανομένης και της συνάφειας-συνοχής με τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες. Υπάρχουν πολλά ζητήματα που πρέπει να συζητηθούν και πρέπει να γίνει σε ένα συγκροτημένο και κατανοητό πλαίσιο.

Διαφορετικά θα αποτελούσε μονομερή ενεργεία και κατά αποσπασματικό τρόπο δεν συνάδει με τις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί στο πλαίσιο της ανακοίνωσης του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου.

Σημειώνεται ότι το νομοσχέδιο περιλαμβάνει τροπολογίες, μεταξύ άλλων για τη ρύθμιση των 100 δόσεων, τη ΝΕΡΙΤ και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Σημειώνεται ότι νωρίτερα, με συνέντευξή του στην εφημερίδα Tiroler Tageszeitung, ο επικεφαλής του EuroWorking Group, Tόμας Βίζερ άφηνε αιχμές για τη ρύθμιση σχετικά με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, λέγοντας, πως δεν μπορεί να φανταστεί γιατί ένας ο οποίος χρωστά ένα εκατομμύριο ευρώ θα πρέπει να ευνοηθεί με την αποπληρωμή σε 100 δόσεις.

Φρένο από το Μαξίμου: Τα νομοσχέδια προχωρούν κανονικά

Σαφές μήνυμα στο βέτο που έθεσε στο νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση ο εκπρόσωπος της Κομισιόν στους θεσμούς, Ντέκλαν Κοστέλο, έστειλε το Μέγαρο Μαξίμου, ξεκαθαρίζοντας ότι τα νομοσχέδια της ελληνικής κυβέρνησης θα προχωρήσουν κανονικά.

Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι «πρόκειται για παράλογες αιτιάσεις» και ότι »τα τεχνικά κλιμάκια έχουν ξεπεραστεί προ πολλού», διαμηνύοντας με τον τρόπο αυτό, ότι το νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση και όσα νομοσχέδια προωθούν μεταρρυθμίσεις, θα έρθουν προς ψήφιση στη Βουλή. Επιπλέον, η κυβέρνηση ζητεί τη στήριξη της αντιπολίτευσης, καλώντας τα κόμματα να ψηφίσουν αύριο το νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.

 


σχετικα αρθρα