Γράφει η Άρτεμις Παραδείσου

Τι ήταν αυτό που προκάλεσε το τηλεφώνημα της Άνγκελα Μέρκελ προς τον Αλέξη Τσίπρα; Η ειδοποίηση στο Μαξίμου πως η Γερμανίδα Καγκελάριος επιθυμούσε να συνομιλήσει με τον Έλληνα πρωθυπουργό έφθασε νωρίς το πρωί. Στο Βερολίνο ήδη είχαν φθάσει μηνύματα πως η ελληνική κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός θα προχωρούσαν σε κάποιες ενέργειες πολιτικού χαρακτήρα έως την Σύνοδο Κορυφής, ή ακόμη και στην  ίδια την Σύνοδο Κορυφής για να δοθεί λύση στο ελληνικό πρόβλημα.

Το προανήγγειλε άλλωστε με την συνέντευξή του στο Έθνος ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας λέγοντας ότι υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο και ότι «δεν θα αφήσουμε την Ελλάδα στην μέγκενη κανενός εκβιασμού».

Η Μέρκελ κατάλαβε μέσω τρίτων παραγόντων ότι η ελληνική κυβέρνηση αν μη τι άλλο θα προσπαθούσε να χρεώσει στην αδιαλλαξία και την ακαμψία της Γερμανίας ενδεχόμενο ατύχημα στην Ελλάδα ή το διαφαινόμενο αδιέξοδο στην ιστορία της διαπραγμάτευσης με τα τεχνικά κλιμάκια να οδηγούνται σε αδιέξοδο.

Στην τηλεφωνική της επικοινωνία με τον Αλέξη Τσίπρα φέρεται να είπε ότι «είναι ωφέλιμο το να συζητάμε» κάτι με το οποίο συμφώνησε και ο Έλληνας πρωθυπουργός. Και μόνο αυτό αποτελεί ένα θετικό δείγμα πως ενδεχομένως το Βερολίνο να ακούσει τουλάχιστον τις προτάσεις της ελληνικής πλευράς για το πώς θα πρέπει να εξελιχθούν οι διαπραγματεύσεις.

Βεβαίως η κ. Μέρκελ είχε ήδη ενημερωθεί ότι η Καρολίν Άτκινσον , η βοηθός σύμβουλος του Λευκού Οίκου για θέματα εθνικής ασφάλειας και με αρμοδιότητα τα διεθνή οικονομικά ζητήματα είχε τηλεφωνήσει ανήσυχη την προηγούμενη Κυριακή στον Γιάννη Δραγασάκη ζητώντας του να ενημερωθεί για τις εξελίξεις. Για την ακρίβεια ρώτησε τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης πώς εξελίσσονται οι διαπραγματεύσεις και τι εμπόδια εγείρονται στις διαβουλεύσεις με τα τεχνικά κλιμάκια.

Το Μαξίμου κρατάει μικρό καλάθι για την συνάντηση Τσίπρα-Μέρκελ της ερχόμενης Δευτέρας, ωστόσο πιστεύει ότι η Γερμανίδα Καγκελάριος δεν θα προσκαλούσε τον πρωθυπουργό στο Βερολίνο για να του πει ένα ξερό «όχι» ή να του απορρίψει τα αιτήματα. Θα έχει ωστόσο προηγηθεί τετ α τετ Σαμαρά –Μέρκελ την ερχόμενη Πέμπτη στο πλαίσιο της συνεδρίασης του ΕΛΚ στις Βρυξέλλες.