Σε υψηλούς τόνους ξεκίνησε στην ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση για το νομοσχέδιο αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης, ενώ κόντρα σημειώθηκε μεταξύ του υπουργού Εσωτερικών Νίκου Βούτση και του Άδωνι Γεωργιάδη με αιχμή την επιστολή του Ντέκλαν Κοστέλο.

Ειδικότερα, ο Άδωνις Γεωργιάδης παρατήρησε πως «αν είχατε φέρει τη συμφωνία του Φεβρουαρίου στη Βουλή, πιθανόν να είχαμε προλάβει τις σημερινές εξελίξεις» και πρόσθεσε:

«Αποφασίσατε να πάρετε όλη την ευθύνη πάνω σας. Καλά είναι τα κολοκοτρωνέικα - αλλά σ' αυτήν τη δική σας συμφωνία κε Βούτση, έχετε υπογράψει πως δεσμεύεστε να μην προχωρήσει η κυβέρνηση σε καμία μονομερή ενέργεια, και πως θα φέρετε μέτρα μονάχα εφόσον έχετε βρει δημοσιονομικά ισοδύναμα».

«Υπερψηφίζουμε το νομοσχέδιο, καλή τη πίστη ότι έχετε κάνει τις αναγκαίες συνεννοήσεις, ώστε όλα αυτά που σήμερα ψηφίζουμε να μην αποτελούν λόγοι διακοπής της χρηματοδοτήσεως της χώρας» δήλωσε ο κ. Γεωργιάδης.

Άμεση υπήρξε η αντίδραση του υπουργού Εσωτερικών, Νίκου Βούτση που τόνισε απευθυνόμενος στον κ. Γεωργιάδη:

«Αντί να λέτε ότι υπάρχει μονομερής ενέργεια ενάντια στη χώρα με το κλείσιμο της στρόφιγγας της ρευστότητας, εξαιρώντας ακόμα και απ' το σχέδιο Ντράγκι τη χώρα που το έχει περισσότερο ανάγκη, έρχεστε και λέτε πως έχουμε εμείς την ευθύνη για στάση πληρωμών; Εγκαλείτε την κυβέρνηση για μονομερή ενέργεια; Να έχουμε μήπως ενοχές για το ότι δεν μας δίνουν τα κέρδη απ' τα ελληνικά ομόλογα;»

«Θα έπρεπε να είστε αρκετά προβληματισμένος, γιατί έχουμε καταφέρει να περάσει η συζήτηση για πρώτη φορά σε πολιτικό επίπεδο - και ταυτόχρονα να έχουμε ένα θέμα που να απασχολεί για πρώτη φορά σε δημόσιο διάλογο μια άλλη εναλλακτική στρατηγική πέρα απ' τη λιτότητα. Θα κερδίσει χρόνο ο ελληνικός λαός, θα έρθουν άλλοι πολιτικοί συσχετισμοί και θα αλλάξει η ρότα» είπε ακόμα.

«Στην προεκλογική περίοδο λέγαμε πως δεν θα πάρετε αύξηση των εντόκων γραμματίων - και αυτό συμβαίνει σήμερα» ανταπάντησε ο κ. Γεωργιάδης και συνέχισε:

«Μας λέτε πως η κυβέρνηση είναι με το μαχαίρι στο λαιμό. Ποια κυβέρνηση των τελευταίων ετών δεν ήταν; Υπήρχε καμία κυβέρνηση με το μαχαίρι της χρεοκοπίας που να έκανε ό,τι ήθελε;»

Υψηλοί τόνοι

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Ζαχαριάς τόνισε πως «το νομοσχέδιο αυτό αποτελεί το πρώτο και επείγον βήμα υλοποίησης του κυβερνητικού προγράμματος κοινωνικής σωτηρίας. Για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια ανατρέπεται η μίζερη ακολουθία των πιο ακραίων νεοφιλελεύθερων πολιτικών που διαχειρίστηκαν, εντατικοποίησαν και αναπαρήγαγαν συνθήκες φτώχειας, ανισοτήτων και αποκλεισμών μέσα σε ένα περιβάλλον διαπλοκής και διαφθοράς».

Χρήσιμο αλλά ατελές, χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ο εισηγητής της ΝΔ Νίκος Παναγιωτόπουλος, που τόνισε την ανάγκη να υπάρξει ένα συνολικό συγκροτημένο ολοκληρωμένο σχέδιο κοινωνικής πολιτικής και κάλεσε την κυβέρνηση να κινηθεί γρήγορα.

Ο ειδικός αγορητής της Χρυσής Αυγής Ηλίας Παναγιώταρος, υποστήριξε ότι η κυβέρνηση κινείται σε εντελώς λάθος κατεύθυνση, ενώ την κατηγόρησε ότι δεν προχωρά στην κατάργηση των μνημονίων για την σωτηρία της πατρίδας, όπως είχε δεσμευτεί προεκλογικά.

Παρών δήλωσε το Ποτάμι δια της εισηγήτριάς του Αντιγόνης Λυμπεράκη, που έκανε λόγο για επικοινωνιακή τακτική της κυβέρνησης:

«Δεν υπηρετούμε τους φτωχούς με αυτό το νομοσχέδιο. Προωθώντας αυτά τα αποσπασματικά μέτρα, το χειρότερο που μπορεί να γίνει είναι να χρησιμοποιηθούν για να αποτρέψουν την μεγαλύτερη μεταρρύθμιση που χρειάζεται η χώρα. Αυτήν της κοινωνικής πολιτικής με ένα σωστό, καλά εγγυημένο κοινωνικό εισόδημα».

«Το νομοσχέδιο αυτό έχει όλα τα στοιχεία της υποκρισίας και της διαφημιστικής απάτης», τόνισε η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου, το κόμμα της οποίας δηλώνει παρών επί της αρχής.

«Με αυτό το νομοσχέδιο, η νέα κυβέρνηση αποδεικνύει ότι ξεκινά άμεσα την υλοποίηση των προεκλογικών της δεσμεύσεων για την ενίσχυση των πλέον φτωχών στρωμάτων της ελληνικής κοινωνίας», υπογράμμισε ο εισηγητής των ΑΝΕΛ, Παύλος Χαϊκάλης.

Από την πλευρά του, ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Βασίλης Κεγκέρογλου, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι απεμπόλησε το δικαίωμα που είχε κατοχυρώσει η χώρα στις προηγούμενες διαπραγματεύσεις, για την προώθηση μέτρων κατά της φτώχειας με την γραπτή, μάλιστα όπως είπε, έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.