Γράφει η Ελένη Καλογεροπούλου  

Μία μόνο μέρα πριν από την κρίσιμη σύνοδο κορυφής ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής θα στείλει μήνυμα στους Ευρωπαίους εταίρους έχοντας ως βασικό άξονα ότι με την πίεση, την απομόνωση και τον οικονομικό στραγγαλισμό της Ελλάδας δεν επιτυγχάνεται τίποτα ουσιώδες αλλά αντίθετα μεγεθύνονται τα προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας. 

Σήμερα το βράδυ λοιπόν με τον πιο επίσημο τρόπο ο πρωθυπουργός θα απαντήσει σε όλες τις απειλές που έχει δεχθεί η χώρα τα τελευταία εικοσιτετράωρα, θα αναφερθεί στην πρόθεση του να συναντήσει την Ανγκελα Μέρκελ την ερχόμενη Δευτέρα προκειμένου να προωθηθεί πολιτικά μια λύση για το ελληνικό πρόβλημα ενώ θα επαναλάβει την πρόθεση της κυβέρνησης του να κάνει πράξη όλες τις προεκλογικές εξαγγελίες ξεκινώντας από την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης. 

Σε αυτό το σημείο μάλιστα ο Πρωθυπουργός θα κάνει ειδική μνεία στον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ο οποίος αντιλαμβανόμενος τα προβλήματα της ανθρωπιστικής κρίσης στη Ελλάδα  ζητά συναίνεση να αποδεσμευθεί ένα μεγάλο οικονομικό πακέτο από την Ευρωπαϊκή επιτροπή προκειμένου να δοθεί στην χώρα μας. 

Ο Αλέξης Τσίπρας θα αναφερθεί ακόμα και στην πρόταση του για πενταμερή συνάντηση του ιδίου με τον  Φρανσουά  Ολαντ, τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, τον Μάριο Ντράγκι και την Ανγκελα Μέρκελ στο περιθώριο της συνόδου με σκοπό να μπουν οι βάσεις για την πολιτική διαπραγμάτευση αλλά και προκειμένου να πείσει τους εταίρους ότι πρέπει να ανοίξει η κάνουλα της ρευστότητας από την ΕΚΤ η οποία το τελευταίο διάστημα δίνει βοήθεια στην Ελλάδα με το σταγονόμετρο. 

Φυσικά θα αναφερθεί και στα σενάρια που θέλουν δυνάμεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό να προσπαθούν να «ρίξουν» την κυβέρνηση Τσίπρα κάνοντας πράξη το σενάριο της αριστερής παρένθεσης. 

«Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ,-θα πει ο πρωθυπουργός- επιδεικνύουν περίσσευμα θράσους τις τελευταίες ημέρες, ασκώντας κριτική σε μια νέα κυβέρνηση λίγων εβδομάδων για την κατάσταση των δημοσίων οικονομικών. Στην προσπάθειά τους, όμως, αποκαλύπτουν επί της ουσίας το σχέδιο που είχαν εξυφάνει για την δημοσιονομική και πιστωτική ασφυξία της νέας κυβέρνησης, ποντάροντας σε μια «αριστερή παρένθεση». 

«Η ελληνική κυβέρνηση με σταθερότητα και αποφασιστικότητα ξεπερνά όλα τα εμπόδια που της έχει κληροδοτήσει η αξιωματική αντιπολίτευση αναμένεται να προσθέσει ο Αλέξης Τσίπρας. Οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, το επόμενο διάστημα, για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς, την ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών και τη ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές θα ενισχύσουν τα δημόσια έσοδα, ακυρώνοντας τους σχεδιασμούς ορισμένων που θέλουν να επιστρέψει η χώρα σε μνημόνια και εποπτεία.