Γράφει ο Τάσος Τσιφόρος

Πολύ παρασκήνιο, έντονες ζυμώσεις αλλά και ενδιαφέρον ως προς την παρουσία ή μη αρκετών εκ των βουλευτών έχει η κοινοβουλευτική ομάδα της νέας Δημοκρατίας που συνεδριάζει στις 10:00 το πρωί σήμερα, με αντικείμενο την ολοκλήρωση της συγκρότησης των νέων κομματικών οργάνων. 

Ο Πρόεδρος του κόμματος κ. Αντώνης Σαμαράς είχε ο ίδιος μπαράζ επαφών με βουλευτές προκειμένου να εξασφαλίσει την καλύτερη δυνατή σύνθεση για τη γαλάζια ομάδα που θα κληθεί να σηκώσει το αντιπολιτευτικό βάρος έναντι του ΣΥΡΙΖΑ σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία. 

Γι αυτό, άλλωστε, δεν έλειψαν και οι ανατροπές της τελευταίας στιγμής, όπως για παράδειγμα η υποψηφιότητα της Όλγας Κεφαλογιάννη για το Πολιτικό Συμβούλιο που οδήγησε στη μετακίνηση του Σίμου Κεδίκογλου σε θέση συντονιστή Δημόσιας Διοίκησης. Η κ. Κεφαλογιάννη, που απουσίαζε τις τελευταίες ημέρες εκτός Ελλάδος, αποδέχθηκε την πρόταση του κ. Σαμαρά, ο οποίος προφανώς προτιμούσε στο Πολιτικό Συμβούλιο την πρώτη σε ψήφους στην Α' Αθήνας και, κυρίως, μία εκ των βουλευτών που είχαν συμμετάσχει στο δείπνο που είχε οργανώσει, προ μηνός, η κ. Μαριέττα Γιαννάκου

Η κ. Κεφαλογιάννη μαζί με τους Μ. Βορίδη, Γερ. Γιακουμάτο και Θαν. Μπούρα θα είναι οι τέσσερις βουλευτές που θα συμμετάσχουν στο άτυπο συμβουλευτικό όργανο που συγκρότησε ο κ. Σαμαράς. Από αυτό λείπει, παρότι θεωρείτο εκ των «σίγουρων» ο κ. Βασίλης Κικίλιας που αποφάσισε να μην αποδεχθεί οποιοδήποτε κομματική θέση, θέλοντας με αυτό τον τρόπο να αποστασιοποιηθεί μερικώς από την ηγετική ομάδα της Συγγρού. Παρόλα αυτά, ο κ. Κικίλιας παραμένει κοντά στον κ. Σαμαρά, τον οποίο έχει στηρίξει με δημόσιες παρεμβάσεις του. 

Όλο το προηγούμενο διάστημα, η συζήτηση στο γαλάζιο παρασκήνιο ήταν η στάση που θα κρατούσαν οι «αντιφρονούντες» στις κάλπες που θα στήνονταν. Ωστόσο, δεδομένου ότι οι υποψηφιότητες είναι όσες και οι θέσεις στις περισσότερες των περιπτώσεων, το πιθανότερο σενάριο είναι ότι δεν θα στηθούν κάλπες παρά μόνον για δυο – τρεις περιπτώσεις. Ως αποτέλεσμα, το αντικείμενο των συζητήσεων μεταφέρθηκε στο ποιοι και πόσοι θα απέχουν από τη σημερινή διαδικασία, με το επιχείρημα ότι αυτή αποτελεί, για κάποιους, μόνον επίφαση δημοκρατικότητας. Μέχρι χθες το βράδυ στη λογική της αποχής από τη σημερινή διαδικασία προσανατολίζονταν η Ντόρα Μπακογιάννη και, κατά πληροφορίες, αρκετοί βουλευτές όπως οι Κ. Τζαβάρας, Μαξ. Χαρακόπουλος. Το ενδεχόμενο να μην παραστούν εξέταζαν και άλλα στελέχη (Ν. Δένδιας, Ευρ. Στυλιανίδης) αν και το ισχυρότερο σενάριο ήταν να δώσουν ένα τυπικό παρών στη σημερινή συνεδρίαση. 

Όπως προειπώθηκε αναμένεται να υπάρξει, δια βοής, ανάδειξη των τεσσάρων μελών του Πολιτικού Συμβουλίου, των έξι συντονιστών και των περισσοτέρων εκ των τομεαρχών. Κάλπη θα απαιτηθεί, εάν κάποιος εκ των υποψηφίων δεν αποσυρθεί, για τους τομείς Άμυνας, Υγείας και Αθλητισμού. 

Αναλυτικά, η νέα γαλάζια ομάδα που θα δώσει τη μάχη στη Βουλή έχει ως ακολούθως:

1)    Οικονομικών: συντονιστής Χρήστος Σταϊκούρας 
(Τομεάρχες: για φορολογικά Απόστολος Βεσυρόπουλος – για δημοσιονομικά Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου)
2)    Εξωτερικών και Άμυνας: συντονιστής Κώστας Τασούλας
(Τομεάρχες: για Άμυνας Γιάννης Κεφαλογιάννης ή Στέφανος Γκίκας – για Εξωτερικών Γιώργος Κουμουτσάκος)
3)    Εργασίας: συντονιστής Νίκος Παναγιωτόπουλος
(Υγείας τομεάρχες: Γιώργος Βαγιωνάς ή Χρήστος Κέλλας)
4)    Δημόσια Διοίκηση: συντονιστής Σίμος Κεδίκογλου 
(Για τομεάρχες: Νίκη Κεραμέως, Γιώργος Γεωργαντας, Δημήτρης Κυριαζίδης, Χαράλαμπος Αθανασίου)
5)    Μορφωτικών Υποθέσεων: συντονίστρια Σοφία Βούλτεψη
(Για τομεάρχες: Έλενα Ραπτη, Θόδωρος Φορτσάκης, Κώστας Κουκοδήμος)
6)    Παραγωγής και Εμπορίου: συντονιστής Σταύρος Καλαφάτης
(Για τομεάρχες: Υποδομών Λευτέρης Αυγενάκης, Αγροτικού Φωτεινή Αραμπατζη, Ναυτιλίας Νότης Μηταράκης, Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας)