current views are: 1

18 Μαρτίου 2015
Δημοσίευση08:47

Άγρια κόντρα στη Βουλή για Ζωή και Χρυσή Αυγή

Χωρίς ονομαστική ψηφοφορία, μετά τις έντονες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, αλλά και ορισμένων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, ψηφίστηκε τελικώς επί της αρχής το νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση. 

Δημοσίευση 08:47’
αρθρο-newpost

Χωρίς ονομαστική ψηφοφορία, μετά τις έντονες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, αλλά και ορισμένων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, ψηφίστηκε τελικώς επί της αρχής το νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση. 

Χωρίς ονομαστική ψηφοφορία, μετά τις έντονες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, αλλά και ορισμένων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, ψηφίστηκε τελικώς επί της αρχής το νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση. 

Μετά την ψήφιση του νομοσχέδιου ξέσπασε κόντρα μεταξύ Βενιζέλου και Κωνσταντοπούλου για την… Χρυσή Αυγή, όταν η πρόεδρος της Βουλής είπε ότι κρίνει αναγκαία την ονομαστική ψηφοφορία- αίτημα της Χρυσής Αυγής- αλλά ανασκεύασε μετά τις εντονότατες αντιδράσεις. Ειδικότερα, η Πρόεδρος της Βουλής διάβασε το αίτημα της Χρυσής Αυγής, απουσία των έγκλειστων βουλευτών οι οποίοι δεν έλαβαν εισαγγελική άδεια, και ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιηθεί ονομαστική ψηφοφορία με απόφασή της, επικαλούμενη σχετικό άρθρο του Κανονισμού.

Νέα Δημοκρατία και ΚΚΕ αντέδρασαν έντονα, κατηγορώντας την κυρία Κωνσταντοπούλου ότι καλλιεργεί κλίμα ανοχής υπέρ της Χρυσής Αυγής.

«Αν σας ενοχλεί ότι το προεδρείο πρέπει να περιφρουρεί τη σωστή λειτουργία της Βουλής, τότε να ακούσω τα αντεπιχειρήματα που δεν τα έχω ακούσει ακόμα», είπε απευθυνόμενη προς τον κ. Βενιζέλο θυμίζοντάς του ότι υπήρξε στην συγκυβέρνηση με τον κ. Μπαλτάκο. 

Από την πλευρά του ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ότι για τον Μπαλτάκο ζήτησε την αποπομπή του και ζήτησε από την Προέδρο να τιμήσει τον ρόλο της. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, κ. Βρούτσης επίσης επιτέθηκε στην κυρία Κωνσταντοπούλου για την διακοπή της ψηφοφορίας «μετά την ομιλία του πρωθυπουργού, χωρίς να μιλήσει κάποιος από την Αξιωματική Αντιπολίτευση και μιλάτε για τους απόντες της Χρυσής Αυγής», τόνισε και έκανε λόγο για απολύτως διχαστικές κινήσεις του προεδρείου. Ο κ. Βρούτσης μάλιστα ζήτησε από την κυρία Κωνσταντοπούλου να επαναφέρει στο φυσιολογικό την διαδικασία της ψηφοφορίας.

«Στην κανονικότητα των νυχτερινών ιπτάμενων τροπολογιών δεν πρόκειται να επιστρέψουμε. Τα παιχνίδια των εντυπώσεων να τα σταματήσετε» απάντησε η Πρόεδρος.

«Κάποιοι προσπαθούν να διαστρεβλώσουν την πρόθεση για διεξαγωγή ονομαστικής, ώστε να εξοικονομήσουν λόγους για να μην ψηφίσουν. Κρίνω επομένως ότι δεν είναι αναγκαία η ονομαστική ψηφοφορία, καλώ τους συναδέλφους που αποχώρησαν για να ψηφίσουν κανονικά ώστε να αποδείξουν ότι η στήριξη στο νομοσχέδιο δεν είναι στα λόγια» τόνισε η Ζωή Κωνσταντοπούλου.  

«Άδειασμα» από Φίλη

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης σημείωσε ότι δεν πρεπει η λειτουργία της Βουλής να μοιάζει με γόρδιο δεσμό, ούτε να εκφράζει καθένας την γνώμη του για την λειτουργία και να δημιουργείται αρνητικό κλίμα. Επίσης ο κ. Φίλης άφησε και άλλες αιχμές τονίζοντας ότι η δημιουργική ασάφεια εμφιλοχωρεί σε πολλά κείμενα…

Αντιδράσεις από βουλευτές και… παρεπίμπτον ζήτημα

Αυτή την ώρα συνεχίζεται η ένταση, με τους βουλευτές της ΝΔ, αλλά και του Ποταμιού και του ΠΑΣΟΚ να αντιδρούν επί της διαδικασίας, ωστόσο – όπως ανακοίνωσε η Πρόεδρος της Βουλής- το νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία επί της αρχής και συνεχίζεται η συζήτηση επί των άρθρων. Ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, κ. Βαγγέλης Μειμαράκης ζήτησε από το Προεδρείο είτε να δηλώσει ρητά ότι οι βουλευτές της ΝΔ ψηφίζουν υπέρ του νομοσχεδίου είτε να επαναληφθεί η διαδικασία.

«Δεν θέλω να αντιδικώ με το προεδρείο αλλά δεν γίνεται ενώ πρέπει να στείλουμε ένα μήνυμα ενότητας προς το εξωτερικό, να χαλάμε το κλίμα εντός της Βουλής. Έπρεπε να αφήσετε τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους να μιλήσουν μετά την ομιλία του πρωθυπουργού. Ειδικά ο κ. Χατζηδάκης που κατηγορήθηκε από τον κ. Τσίπρα για τον ΟΟΣΑ έπρεπε να πάρει τον λόγο. Αν ο πρωθυπουργός μπορεί να κατοχυρώσει όσα λέει, τότε υπάρχει θέμα, αν όμως δεν μπορεί τότε πρέπει να ζητήσει συγγνώμη» σημείωσε ο κ. Μειμαράκης.

Οι βουλευτές της ΝΔ, Μάκης Βορίδης και ο Άδωνις Γεωργιάδης κατέθεσαν παρεμπίμπτον ζήτημα επί της διαδικασίας ώστε να θεωρηθεί άκυρη και να επαναληφθεί. Ωστόσο το Προεδρείο δεν το ενέκρινε αφού όπως υποστήριξε δεν εμπίπτει σε κάποιον κανονισμό. 

Νωρίτερα, επίμονα ζήτησαν το λόγο ο βουλευτής της ΝΔ, Βασίλης Κικίλιας, και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος. «Μην έχετε την αλαζονεία να θέλετε να προκαταλάβετε τους άλλους βουλευτές, θα σας δοθεί ο λόγος σύμφωνα με τον κατάλογο. Καθίστε στη θέση σας και θα σας δοθεί ο λόγος» είπε η κυρία Κωνσταντοπούλου απευθυνόμενη στον κ. Βενιζέλο. 

Η συνεδρίαση της Ολομέλειας διεκόπη προσωρινά, εν μέσω εκρηκτικού κλίματος. Αιτία το αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία που κατέθεσε ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής, Αρτέμης Ματθαιόπουλος, προκειμένου να παρίστανται οι προφυλακισμένοι βουλευτές του κόμματος για να ψηφίσουν. 

Την ίδια ώρα, την απόφαση του ΚΚΕ να μην μετέχει στην επικείμενη ονομαστική ψηφοφορία στο νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση, ανακοίνωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος, Νίκος Καραθανασόπουλος. 

«Η ΚΟ του ΚΚΕ που έχει ήδη δηλώσει ότι ψηφίζει “παρών” επί της αρχής του συζητούμενου νομοσχεδίου, δεν θα συμμετάσχει στην ονομαστική ψηφοφορία που μεθοδεύτηκε για να δώσει άλλοθι στην παρουσία των προφυλακισμένων βουλευτών της Χρυσής Αυγής. Η κυβέρνηση πρέπει να αναλάβει την ευθύνη της απέναντι σε αυτές τις μεθοδεύσεις που σχεδιασμένα καλλιεργούν κλίμα ανοχής για τη ναζιστική εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής».

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης τοποθετήθηκαν οι αρχηγοί των κομμάτων.

Καμμένος: Να σταματήσει ο Βενιζέλος τις επιστολές

Ευθεία επίθεση στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ εξαπέλυσε ο Πάνος Καμμένος υποστηρίζοντας ότι ο κ. Βενιζέλος πρέπει να σταματήσει να στέλνει επιστολές και να αλληλογραφεί με τους έξω και να απαντήσει στη Βουλή με σαφήνεια. «Νομίζει ότι του κάνει καλό αλλά μόνο κακό κάνει στον ίδιο και το κόμμα του».

«Μας είπε ο κ. Βενιζέλος ότι η χώρα ήταν όρθια. Όχι, έδιναν εντολή στη χώρα στα τέσσερα και εμείς την κρατάμε όρθια. Και η αλλαγή θα έρθει είτε κάποιοι το θέλουν είτε όχι» τόνισε. Ισχυροί είμαστε εμείς που ζητάμε την εφαρμογή του διεθνούς δικαίου και του Συντάγματος, είμαστε ισχυροί επειδή μας στηρίζει ο λαός, είπε.

Μας μιλήσατε, συνέχισε ο κ. Καμμένος, για κούρεμα. Ποιο κούρεμα κάνατε; Το μόνο που κουρέψατε ήταν η υγεία, η παιδεία, οι μισθοί. Ποια πολιτική σας πέτυχε, διερωτήθηκε ο υπουργός Άμυνας.

Βενιζέλος: Θα υπάρξει πρωτογενές έλλειμμα το 2015

«Παρατηρούμε μια ραγδαία επιδείνωση όλων των οικονομικών μεγεθών της χώρας. Παρατηρούμε έναν ταμειακό πανικό της κυβέρνησης. Θα υπάρξει πρωτογενές έλλειμμα το 2015. Η κυβέρνηση έχασε μέσα από τα χέρια της τα 11 δις του ΤΧΣ. Η χώρα μέσα σε όλα αυτά αυτά έχασε και το στρατηγικό της πλαίσιο» δήλωσε κατά την ομιλία του ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και συμπλήρωσε «παρατηρούμε πανικό της κυβέρνησης γιατί οξύνονται οι δανειακές ανάγκες του Δημοσίου. Η κυβέρνηση ήθελε χρηματοδότηση χωρίς μνημόνιο και πήρε μνημόνιο χωρίς χρηματοδότηση».

Ο ΣΥΡΙΖΑ ήθελε να παίξει με λέξεις και προσχήματα. Μέσα σε 50 μέρες καταστράφηκε το στρατηγικό πλαίσιο της χώρας γιατί η κυβέρνηση ήθελε να παίξει με λέξεις και προσχήματα. Αντί να εφαρμοστεί το στρατηγικό σχέδιο, οδηγηθήκαμε σε στρατηγικό κενό. Την 20η Φεβρουαρίου υπήρξε μια συμφωνία παρόμοια με την προηγούμενη, αλλά χωρίς χρηματοδότηση, πρόσθεσε ο κ. Βενιζέλος.

Η διαμάχη πλέον έγκειται για το ποιος έχει την δύναμη να αποσαφηνίζει την δημιουργική ασάφεια της κυβέρνησης. Η κυβέρνηση μας έχει αφήσει βαθιά στο μνημόνιο 2 και ετοιμάζεται για το μνημόνιο 3, επεσήμανε και εξήγησε ότι το ΠΑΣΟΚ θα ψηφίσει τόσο το νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση όσο και την ρύθμιση για τις 100 δόσεις.

Δεν έχετε λαική εντολή για ρήξη, ούτε όμως πλειοψηφία για στροφή στον ρεαλισμό. Είστε καταδικασμένοι λοιπόν να αντιφάσκετε, επεσήμανε σε υψηλούς τόνους ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και άφησε αιχμές για τον κ. Τσίπρα και την πενταμερή συνάντηση που ζήτησε ο πρωθυπουργός παρομοιάζοντάς την με την εξαμερή στις Κάννες το 2010. Τέλος, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι οι εκλογές είναι πολύ πιθανές με στόχο του ΣΥΡΙΖΑ είτε να πάρει νωπή εντολή είτε να μετατραπεί σε… δημοψήφισμα.

Σκληρή απάντηση Βούτση

O υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Βούτσης, ζήτησε το λόγο για να απαντήσει στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και έκανε λόγο για καταστροφολογία και πλήρη συσστράτευση με τους δανειστές, ενώ χαρακτήρισε απαράδεκτη κίνηση ο κ. Βενιζέλος να λέει μέσα στη Βουλή ότι την δύναμη την έχει εκείνος που έχει το χρήμα.

Αιχμηρές τοποθετήσεις από ΚΚΕ και Ποτάμι

«Το νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση, μπάζει κι από δεξιά και από αριστερά: Από δεξιά μπάζει γιατί δεν λέει από πού θα πάρει τα λίγα χρήματα που δίνει και από αριστερά επειδή δίνει ελάχιστα: Μόλις 15 ευρώ τον μήνα για ηλεκτρικό ρεύμα, όταν ο κ. Φωτόπουλος της ΔΕΗ πήρε 6 ευρώ την ημέρα» ανέφερε στη Βουλή, στην ομιλία του επί της αρχής του νομοσχεδίου, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού, Χάρης Θεοχάρης.

«Ζητούσαμε για πολύ καιρό επιτέλους να κυβερνήσετε. Πέρασαν πενήντα μέρες, ξεκινήσαμε και έχουμε αρχίσει να φοβόμαστε μήπως ήταν καλύτερα όταν δεν κυβερνούσατε. Σε κάθε υπουργείο βλέπουμε δύο πολιτικές: Δύο πολιτικές στο μεταναστευτικό, τώρα ανοίγουν, τώρα κλείνουν. Άλλα λέει ο κ. Βαρουφάκης στο Eurogroup, υπογράφοντας και κάνοντας μία συμφωνία που χαιρετίσαμε και στις 20 Φεβρουαρίου και στηρίξαμε ενεργά, άλλα είπε χθες η κυρία Βαλαβάνη.

Αλλάζει ο σκοπός του ΤΑΙΠΕΔ- όχι όπως είχε πει και είχε δεσμευθεί ο υπουργός Οικονομικών της χώρας στους ομολόγους του: Τα έσοδα πηγαίνουν για την κοινωνική ασφάλιση και όχι για τη μείωση του χρέους της χώρας. Όσο ευγενής κι αν είναι ο σκοπός, δεν μπορεί να λέμε κάποια πράγματα και την επόμενη μέρα να τα αναιρούμε» σημείωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού.

«Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν κάνει κάτι διαφορετικό επί της ουσίας από τις προηγούμενες κυβερνήσεις» ανέφερε στη δική του ομιλία ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος. «Διαπραγματεύεται σκληρά με τους θεσμούς, τους τροϊκανούς, την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, όμως αυτή η διαπραγμάτευση δεν αφορά μέτρα ανακούφισης των λαϊκών στρωμάτων, πολύ δε περισσότερο αποκατάσταση των απωλειών και ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, δηλαδή δεν διαπραγματεύεται για λογαριασμό του λαού, αλλά διαπραγματεύεται για λογαριασμό του κεφαλαίου», είπε.

Η διαπραγμάτευση του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με τον βουλευτή του ΚΚΕ, εντάσσεται στον ανταγωνισμό μεταξύ ΗΠΑ και Γερμανίας σε ό,τι αφορά την ισχύ των νομισμάτων τους και τον έλεγχο των πλουτοπαραγωγικών πηγών και των αγωγών ενέργειας.

«Η κυβέρνηση ισχυρίζεται πως για τη φτώχεια και την εξαθλίωση ευθύνη έχουν οι μνημονιακές πολιτικές. Υπάρχει όντως τέτοια ευθύνη- αλλά γιατί δεν φέρνετε έναν νόμο να καταργήσετε όλους τους εφαρμοστικούς νόμους, που οδήγησαν εκτεταμένα λαϊκά στρώματα στη φτώχια και στην εξαθλίωση;» ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ.

«Βάλατε στους εφοπλιστές κάποια έκτακτη εισφορά να πληρώσουν για να δώσετε χρήματα στα πιο εξαθλιωμένα λαϊκά στρώματα; Στους μεγαλοβιομήχανους, στους τραπεζίτες, στους μεγαλέμπορους; Όχι. Κάνετε κάποιες ρυθμίσεις στα πλαίσια του Προϋπολογισμού που χρηματοδοτείται από τη φορολογία των λαϊκών στρωμάτων, καθώς ο λαός πληρώνει τους φόρους, και όχι οι εφοπλιστές, ή οι βιομήχανοι- ή πληρώνουν ελάχιστα (…) Κουρέψατε τα ψίχουλα του προγράμματος της Θεσσαλονίκης, για να μπορείτε να πληρώνετε τους δανειστές και το ΔΝΤ» κατηγόρησε την κυβέρνηση ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ.

 


σχετικα αρθρα