Εν γνώσει των θεσμών εδώ και καιρό ήταν τα δύο νομοσχέδια δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ είπε πως η κυβέρνηση δεν πρόκειται να αποσύρει τα δύο νομοσχέδια, αποδίδοντας το «βέτο» της Κομισιόν σε μέσο πιεσης. Όπως τόνισε η ρύθμιση των 100 δόσεων «έχει μόνο δημοσιονομικό όφελος», ενώ τα μέτρα για την ανάσχεση της ανθρωπιστικής κρίσης έχουν «σχετικά χαμηλό» κόστος», της τάξης των 200 εκατομμυρίων ευρώ.

Αναφερόμενος στην πενταμερή σύσκεψη για την Ελλάδα που θα γίνει την Πέμπτη στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος αποσαφήνισε πως η ελληνική πλευρά θα θέσει το ζήτημα της ρευστότητας, αλλά και την πολιτική κατεύθυνση για την εφαρμογή της συμφωνίας του Eurogroup.

Σχετικά με το ζήτημα της ρευστότητας, είπε πως απόλυτη προτεραιότητα είναι η καταβολή μισθών και συντάξεων, ενώ ερωτηθείς τι θα γίνει, αν υπάρξει δίλημμα μεταξύ καταβολής μισθών-συντάξεων και εξυπηρέτησης του χρέους σχολίασε πως στόχος της κυβέρνησης είναι να μην υπάρξει τέτοιο ζήτημα.

Ο κ. Σακελλαρίδης διευκρίνισε, πάντως πως η κυβέρνηση «έχει λαϊκή εντολή» να μην πάρει μέτρα λιτότητας. «Πόσο να σφίξεις το ζωνάρι στον ελληνικό λαό που δεν έχει άλλα να δώσει», είπε. 

Αναφερόμενος στην επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στη Μόσχα τον Απρίλιο, ο κ. Σακελλαρίδης δήλωσε πως η ελληνική πλευρά δεν πρόκειται να θέσει στον Βλαντιμίρ Πούτιν ζήτημα δανεισμού ή ρευστότητας.

Συμπλήρωσε, όμως πως θα συζητηθούν «επενδύσεις και κοινά επωφελείς οικονομικές δραστηριότητες».

«Ο προσανατολισμός της εξωτερικής πολιτικής μας είναι σαφώς ευρωπαϊκός, όμως, στο πλαίσιο μίας πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής, οι επαφές με σημαντικές χώρες πρέπει να γίνονται», προσέθεσε.