Καταπέλτης ήταν στην ομιλία του ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου της ανθρωπιστικής κρίσης στη Βουλή. Ο κ. Τσίπρας άφησε σαφείς αιχμές για τους τεχνοκράτες και τις απειλές τους, όπως είπε, με τελεσίγραφα. Το μήνυμα αυτό είχε αποδέκτες τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.

«Δεν θα μας φοβίζουν εμάς οι τεχνοκράτες με απειλές για μονομερείς ενέργειες»

Ο κ. Τσίπρας άφησε αιχμές τόσο για την αντιπολίτευση όσο και για τους τεχνοκράτες.

Στο εσωτερικό της χώρας υπάρχουν κάποιοι τροικανότεροι των τροικανών και προσπάθησαν να υπονομεύσουν την συμφωνία, ενώ άλλοι επιχείρησαν να συνεχίσουν το ίδιο βαρετό τροπάρι των εκβιασμών. Είναι προφανές ότι κάποιοι δεν έμειναν καθόλου ικανοποιημένοι, ενώ τεχνοκράτες που δεν έχουν συνηθίσει. Τους απαντάμε, όχι με λόγια, αλλά με πράξεις. Τους απαντάμε σήμερα, αύριο και μεθαύριο στη Βουλή, υψώνοντας τείχος κυριαρχίας και αξιοπρέπειας. Απαντάμε ψηφίζοντας σήμερα το νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, τους απαντάμε μένοντας πιστοί στην απόφαση της 20ης Φλεβάρη.

«Αυτή η συμπεριφορά ορισμένων εκ των εταίρων μας και εκ των τεχνοκρατών, το μόνο που κατορθώνει, είναι να επιβεβαιώνει τα επιχειρήματα της ελληνικής πλευράς και να εκθέτει την Ευρώπη» δήλωσε με αιχμές προς τους ευρωπαικούς θεσμούς έπειτα  από τις πρόσφατες δηλώσεις των ευρωπαίων αξιωματούχων για μονομερή ενέργεια αν ψηφιστεί το νομοσχέδιο κατά τις τελευταίες ώρες λίγο πριν μάλιστα την Σύνοδο Κορυφής.

Ποιοι νομίζουν ότι έχουν το θράσσος να μιλούν για μονομερείς ενέργειες και κάποιοι να το παπαγαλίζουν στο εσωτερικό; Δεν μας φοβίζουν και δεν μας τρομάζουν. Αν μάλιστα νομίζουν ότι έτσι λειτουργεί η Ευρώπη εμείς δεν θα το αφήσουμε έτσι. Εμείς το θέμα θα το πάμε και στη Σύνοδο Κορυφής και στο Ευρωκοινοβούλιο και στην Ε.Ε. δεν υπάρχουν ενοικιαστές και ιδιοκτήτες.

Ωστόσο, όπως είπε, η χώρα θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της με την συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου, αλλά πρέπει να σταματήσει να εφαρμόζεται το νεοφιλελευθέρο μοντέλο λιτότητας στην Ευρωζώνη.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι το κύμα αλλαγής δεν μπορεί να το σταματήσει κανείς γιατί πηγάζει από την αδικία που βίωσαν οι πολίτες. Η Ευρώπη του αυταρχισμού και της τιμωρίας θα είναι και εκείνη παρελθόν όπως και η λιτότητα στη χώρα μας, επεσήμανε.

Η κυβέρνηση κατέθεσε ένα σχέδιο μεταρρυθμίσεων, πραγματικών και αναγκαίων μεταρρυθμίσεων. Ο κ. Τσίπρας επιτέθηκε στη ΝΔ και στο ΠΑΣΟΚ για την ανεπάρκειά τους να πραγματοποιήσουν πετυχημένες μεταρρυθμίσεις και αναφέρθηκε στην πρόσφατη επίσκεψή του στο Παρίσι για τη συμφωνία με τον ΟΟΣΑ λέγοντας ότι η προηγούμενη κυβέρνηση εμπνεύστηκε την εργαλειοθήκη για να περάσει συγκεκριμένες αλλαγές.

Η εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ ήταν η εργαλειοθήκη του κ. Χατζηδάκη. Ήταν εφεύρημα του Χατζηδάκη, που υπέκλεψε την υπογραφή του ΟΟΣΑ, για να εξυπηρετήσει συγκεκριμένα συμφέροντα.

Αυτή η φράση του πρωθυπουργού προκάλεσε αντιδράσεις από τα έδρανα της Νέας Δημοκρατίας. 

Ο κ. Τσίπρας δεσμεύτηκε ότι θα υλοποιηθούν οι συμφωνίες και οι μεταρρυθμίσεις όχι επειδή πρέπει αλλά επειδή η κυβέρνηση το επιθυμεί. Εμείς είμαστε ταγμένοι να υπηρετήσουμε και να υπερασπιστούμε τον λαό που υπέφερε, το μέλλον και τις επόμενες γενιές, υποστήριξε και κάλεσε τους βουλευτές να υπερψηφίσουν το νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση.

Νωρίτερα ο πρωθυπουργός ανέφερε: «Έχει αξιοσημείωτη σημασία ότι το σχέδιο νόμου που γράφτηκε στα ελληνικά και δεν μεταφράστηκε σε mail θα ψηφιστεί με πλειοψηφία. Είναι ένα νομοσχέδιο που θα βοηθήσει τα πιο αδύναμα στρώματα. Και έτσι αρχίζουμε να υλοποιούμε αυτά για τα οποία δεσμευτήκαμε» επεσήμανε.

Δεσμευτήκαμε μάλιστα αν χρειαστεί να ματώσουμε. Εμείς δεν έχουμε συνηθήσει να δίνουμε σε τεχνοκράτες να γράφουν τα δικά μας νομοσχέδια. Για αυτό και δεν κάνουμε πίσω σε ό,τι έχουμε δευσμευτεί. Είμαστε όμως ανοιχτοί σε προτάσεις, διάλογο και αντιπροτάσεις και μέσα στη χώρα και έξω.

Στις 25 Ιανουαρίου ο λαός μίλησε. Η λαϊκή εντολή που λάβαμε ήταν σαφής και έχουμε υποχρέωση να την υλοποιήσουμε, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

«Προσήλθαμε σε αυτή την διαπραγμάτευση με απόλυτη διαφάνεια και δεν ζητήσαμε ειδική μεταχείριση, αλλά ισότιμη μεταχείριση. Έτσι καταφέραμε να φτάσουμε στο αποτέλεσμα της 20ης Φεβρουαρίου. Για πρώτη φορά η Ευρώπη αναγνωρίζει ότι στην Ελλάδα δημιουργήθηκε ανθρωπιστική κρίση από ένα ανεπιτυχές πρόγραμμα» υπογράμμισε. 

Στο Eurogroup κάτω από ασφυκτική πίεση πετύχαμε ένα πρόγραμμα- γέφυρα χωρίς μέτρα λιτότητας και βάλαμε τέλος σε αυτό το εξωθεσμικό μόρφωμα της τρόικας που εξεφτέλιζε υπουργούς και τους ανέκριναν τεχνοκράτες. Τέτοια φαινόμενα δεν θα τα ανεχθούμε, επεσήμανε.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε επίσης ότι από εδώ και στο εξής υπάρχει πολιτική διαπραγμάτευση και «αυτό που πετύχαμε ήταν να μην υπάρχει καμία περικοπή σε μισθούς και συντάξεις». 

Στη συνέχεια της συμφωνία της 20ης Φλεβάρη η κυβέρνηση κατέθεσε τις δικές της προτάσεις μεταρρυθμίσεων. Αυτές οι εξελίξεις έκαναν κατανοητό ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να δέχεται εντολές από τεχνοκράτες και να νομοθετεί mails τεχνικών ομάδων, είπε.