Συνεχίζονται οι επιθέσεις στην Ελλάδα από Βρυξέλλες και Βερολίνο, με τον Πιερ Μοσκοβισί και τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να εξαπολύουν για μια ακόμη φορά τα «βέλη» τους. 

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε,  Επίτροπος Οικονομίας της ΕΕ, Πιερ Μοσκοβισί, χαρακτήρισε «εμπεριστατωμένες τις σκέψεις Ντάισεμπλουμ για εφαρμογή σεναρίου Κύπρου και στην Ελλάδα με έλεγχο στη διακίνηση κεφαλαίων». 

«Οι σκέψεις του κ. Ντάισελμπλουμ είναι εμπεριστατωμένες και συνεργαζόμαστε μαζί του», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μοσκοβισί. 

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στην έδρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο κ. Μοσκοβισί δήλωσε πως «δεν υπάρχει θέμα να ασκήσουμε βέτο για ένα νομοσχέδιο ανθρωπιστικού χαρακτήρα», στηρίζοντας ωστόσο την επιστολή του εκπροσώπου της Κομισιόν, Ντεκλάν Κοστέλο. 

Πιο συγκεκριμένα, ο Πιερ Μοσκοβισί επεσήμανε: 

Ο κ. Κοστέλο στην επιστολή του υπογραμμίζει ότι υπάρχει η συμφωνία του Eurogroup, σύμφωνα με την οποία οι ελληνικές αρχές πρέπει να συζητούν σε τεχνικό επίπεδο με τους θεσμούς και να είναι σε συνεννόηση μαζί τους για το κάθε μέτρο, καθώς πρέπει να υπολογίζεται ο δημοσιονομικός τους αντίκτυπος.

Επιπλέον, υπογράμμισε ότι  ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι εποικοδομητικός και υποστηρίζει τη βοήθεια στους πιο ευάλωτους της κοινωνίας. «Η Επιτροπή ενεργεί καθαρά για το συμφέρον της Ευρώπης και του ελληνικού λαού», πρόσθεσε.

Νωρίτερα, με δηλώσεις του στη γερμανική εφημερίδα Die Welt, ο κοινοτικός Επίτροπος είχε τονίσει ότι η Ευρώπη δεν είναι διατεθειμένη να κρατήσει την Ελλάδα στο ευρώ με κάθε κόστος. Εντούτοις, είπε ότι δεν εννοούσε ακριβώς αυτό, αναφέροντας:

Η ΕΕ θέλει την Ελλάδα στην Ευρωζώνη και το Grexit θα ήταν ζημιογόνο και από οικονομική και από πολιτική άποψη. Αν ένας αποχωρήσει, το ερώτημα που τίθεται αμέσως μετά είναι ποιος ακολουθεί και αυτός δεν είναι ο τρόπος με τον οποία τα πράγματα θα πρέπει να γίνουν. Η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στην Ευρωζώνη, εκπληρώνοντας τους όρους που συμφωνήθηκαν στο Eurogroup. 

Υπάρχει επείγουσα ανάγκη να προχωρήσουμε γρήγορα σε ένα κλίμα εμπιστοσύνης. Μέχρι τα τέλη Απριλίου θα πρέπει να εξειδικευτεί ο κατάλογος των μεταρρυθμίσεων και στη συνέχεια να αποφασιστούν άλλες διευθετήσεις τον Ιούλιο, τόνισε.

«Αν περνάμε τον χρόνο μας να παρατηρούμε ο ένας τον άλλος με καχύποπτο τρόπο χάνουμε χρόνο, ο οποίος δεν είναι είναι μόνο χρήμα αλλά και αποφάσεις και εμπιστοσύνη. Ζητούμενο είναι να υπάρξουν πραγματικές μεταρρυθμίσεις που να είναι φιλόδοξες και ορισμένες με κοινωνικό χαρακτήρα στις οποίες δεν μπορούμε να αντιταχθούμε», κατέληξε.

Σόιμπλε: Ο χρόνος τελειώνει 

Την ίδια ώρα, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών διεμήνυσε ότι «ο χρόνος για την Αθήνα τελειώνει», υπογραμμίζοντας ωστόσο πως είναι σαφές ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει προβλήματα.

Όπως είπε, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, η συζήτηση για την Ελλάδα δεν θα πρέπει να επικεντρωθεί στο χρέος της χώρας αλλά στο πώς θα ανακτήσει την ανταγωνιστικότητά της. 

«Το θέμα δεν είναι μια αναδιάρθρωση χρέους αλλά το πώς η Ελλάδα μπορεί να καταστεί ξανά ανταγωνιστική χώρα και να ανακτήσει την πρόσβασή της στις αγορές», είπε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, σύμφωνα με το Mega, ο πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής του γερμανικού κοινοβουλίου, κ. Ραμσάουερ, των Χριστιανοκοινωνιστών, είπε πως κρίνοντας από τα λεγόμενα του γερμανού ΥΠΟΙΚ για την Ελλάδα, ο κ. Σόιμπλε έστρεψε το δάχτυλο προς τα κάτω για την Ελλάδα, κίνηση που έκαναν οι ρωμαίοι αυτοκρότορες στις αρένες...

«Βόμβα» έριξε και ο γερμανός αντικαγκελάριος, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ο οποίος δήλωσε ότι η Ελλάδα δεν είναι θύμα της Γερμανίας, της ευρωζώνης ή της Τρόικας, αλλά των δικών της ελίτ.