current views are: 5

18 Μαρτίου 2015
Δημοσίευση13:48

Ο φόβος του Μαξίμου, το μήνυμα του Λευκού Οίκου και η Μέρκελ

Ο φόβος για ένα δημοσιονομικό ατύχημα που μπορεί να προκαλέσει ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις είναι εδώ και κυριαρχεί και στο Μέγαρο Μαξίμου.

Δημοσίευση 13:48’
αρθρο-newpost

Ο φόβος για ένα δημοσιονομικό ατύχημα που μπορεί να προκαλέσει ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις είναι εδώ και κυριαρχεί και στο Μέγαρο Μαξίμου.

Γράφει ο Ιωάννης Μαρτέλλος

Ο φόβος για ένα δημοσιονομικό ατύχημα που μπορεί να προκαλέσει ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις είναι εδώ και κυριαρχεί και στο Μέγαρο Μαξίμου, παρά την επικοινωνιακή προσπάθεια που καταβάλλεται να εμφανιστεί η κυβέρνηση πως δίνει σκληρή μάχη με τους Ευρωπαίους πιστωτές που δεν καταλαβαίνουν, όπως λένε τις ελληνικές θέσεις.

Η χώρα κυριολεκτικά, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, βρίσκεται στην κόψη του ξυραφιού και ουδείς μπορεί να προδιαγράψει την πορεία της, ενώ στο πρωθυπουργικό επιτελείο τους έχουν… «ζώσει τα φίδια», αφού πλέον βρίσκονται αντιμέτωποι με το σύνολο των Ευρωπαίων, ενώ ακόμα και οι ΗΠΑ τους έχουν διαμηνύσει ότι δεν πρέπει να τραβήξουν το σχοινί.

Σύμφωνα με πληροφορίες του newpost.gr η βοηθός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Βικτόρια Νούλαντ διεμήνυσε στον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ότι επιθυμία της Ουάσιγκτον είναι να μην δημιουργηθεί πρόβλημα στην ευρωζώνη λόγω της Ελλάδας και υποστήριξε την ανάγκη να υπάρξει μια «καλή συμφωνία με τους θεσμούς».

Αν και η Νούλαντ αναγνώρισε, στα πλαίσια της μεταφοράς του μηνύματος του Λευκού Οίκου, ότι η λιτότητα δεν μπορεί να αποτελεί τη βασική οικονομική επιλογή στην ευρωζώνη, διότι πλήττει την ανάπτυξη, εντούτοις αυτό που θέλουν οι ΗΠΑ είναι να υπάρξει άμεσα συμφωνία, καθώς εκτιμούν ότι δεν είναι αυτή η κατάλληλη στιγμή ώστε να αναζωπυρωθεί η κρίση στην ευρωζώνη.

Στη σκιά των δηλώσεων του προέδρου του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ ότι η Ελλάδα μπορεί να ακολουθήσει το παράδειγμα της Κύπρου, όπου έγινε κούρεμα καταθέσεων, η κυβέρνηση είναι αρκετά στριμωγμένη.

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι ενόψει της εξαμερούς τελικά που θα γίνει την Πέμπτη το βράδυ στις Βρυξέλλες, μεταξύ του Αλ. Τσίπρα, της Γερμανίδας Καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ, του Γάλλου Προέδρου Φρανσουά Ολάντ, του επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Ντουσκ, ο Πρωθυπουργός θα απευθυνθεί στη Βουλή το απόγευμα της Τετάρτης.

Οι πιστωτές με πρώτη τη Μέρκελ μεταδίδουν ότι τίποτα δεν μπορεί να προχωρήσει χωρίς να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα και επί της ουσίας υψώνουν τείχος απέναντι στην ελληνική κυβέρνηση.

Η κυβέρνηση, για μια ακόμη φορά επιλέγει την επικοινωνιακή διαχείριση, αλλά το άκρως ανησυχητικό είναι ότι απουσιάζει η πολιτική στην πράξη, αφού ελάχιστα έχουν γίνει με αποτέλεσμα να εξεγείρονται οι πιστωτές και το Μέγαρο Μαξίμου να διαπιστώνει πως τίποτα δεν εξελίσσεται σύμφωνα με τις προσδοκίες του.

Ακόμα και τα περίφημα νομοσχέδια για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και τη ρύθμιση των χρεών προς το Δημόσιο και τα Ταμεία χαρακτηρίστηκαν ως μονομερείς ενέργειες.

Για πρώτη φορά, ο Αλ. Τσίπρας και η ηγετική του ομάδα έρχεται αντιμέτωπη με αυτό που διαπίστωναν και οι προηγούμενοι πρωθυπουργοί: Ή θα τηρήσει τις δεσμεύσεις ή δεν υπάρχει χρηματοδότηση.

Το πρόβλημα για τον Πρωθυπουργό, όπως παραδέχονται και πολλοί εντός της κυβέρνησης, είναι ότι υπερέβαλε με την πολιτική διαπραγμάτευση, καλλιέργησε υπερπροσδοκίες και δεσμεύθηκε περισσότερο απ’ όσο οι συνθήκες επέτρεπαν και αντίθετα υποεκτίμησε τις τεχνοοικονομικές διαπραγματεύσεις.

Και το ερώτημα που προκύπτει είναι εάν θα αντέξει η κυβέρνηση ή θα υπάρξουν σενάρια, λίαν συντόμως λόγω ραγδαίων εξελίξεων, με σχηματισμό οικουμενικής κυβέρνησης, όπως έχει προβλέψει εδώ και καιρό ο κοινοτικός επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος και το είπε και δημόσια ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης. Μάλιστα ο γραμματέας στρατηγικού σχεδιασμού και προγράμματος της ΝΔ μίλησε για ενδεχόμενη συγκυβέρνηση με ΣΥΡΙΖΑ και τη σημερινή αξιωματική αντιπολίτευση, ένα σενάριο που ήδη προωθείται από συγκεκριμένα οικονομικά και πολιτικά κέντρα.


σχετικα αρθρα