Το ενδιαφέρον της ελληνικής κυβέρνησης να αποκτήσει πρόσβαση στα ρωσικά αρχεία για τυχόν στοιχεία σχετικά με τη γερμανική κατοχή εξέφρασε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, Κώστας Ήσυχος σε συνεντεύξεις του στο περιθώριο της επίσκεψης που πραγματοποιεί στη Μόσχα. 

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Rossiyskaya Gazeta, ο κ. Ήσυχος επεσήμανε πως «σκοπεύω να ρωτήσω τους Ρώσους συναδέλφους μου για την ύπαρξη στα αρχεία της Ρωσίας εγγράφων που σχετίζονται με την περίοδο της Κατοχής της Ελλάδας από τη φασιστική Γερμανία».

«Όπως είναι γνωστό, η Ρωσία, μαζί με τις ΗΠΑ, τη Μεγάλη Βρετανία και τη Γαλλία, ως νικητές απέκτησαν πρώτες πρόσβαση σε γερμανικά έγγραφα δίκην τροπαίου. Γι' αυτό, υπάρχει πιθανότητα ότι θα βρεθούν σε ρωσικά αρχεία σχετικά έγγραφα. Τώρα η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί να συγκεντρώσει παρόμοια στοιχεία σε ολόκληρο τον κόσμο, ώστε να ενισχύσει με έγγραφες αποδείξεις τις απαιτήσεις της για την ανάγκη να καταβληθούν από τη Γερμανία πολεμικές αποζημιώσεις και το κατοχικό δάνειο στην Ελλάδα» δήλωσε ο αναπληρωτής ΥΠΕΘΑ.

Σε άλλη του συνέντευξη στο πρακτορείο Sputnik, εξέφρασε την πρόθεση της κυβέρνησης να ενισχύσει τη συνεργασία της με τους BRICS (σ.σ. Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα, Ν. Αφρική), τις αναδυόμενες οικονομίες δηλαδή. 

Όπως είπε εξάλλου, η κυβέρνηση ενδιαφέρεται να λάβει περισσότερες πληροφορίες για τον λεγόμενο «τουρκικό αγωγό» φυσικού αερίου, που σχεδιάζεται να φθάσει ως τα ελληνοτουρκικά σύνορα και θεωρεί ότι οι κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας δεν βοηθούν την ειρήνη στην Ουκρανία.

«Η κυβέρνησή μας προσπαθεί σήμερα να διευρύνει την πολύπλευρη διεθνή συνεργασία, όχι μόνο στο πλαίσιο της ΕΕ, αλλά και πέραν αυτής. Γι' αυτό, θεωρούμε σημαντικούς εταίρους όχι μόνο τη Γερμανία, αλλά και τη Ρωσία και τις ΗΠΑ. Επίσης θέλω να επισημάνω ότι μέρος της στρατηγικής μας είναι η ενίσχυση της συνεργασίας μας με τις χώρες των BRICS» χαρακτηριστικά ο κ. Ήσυχος, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα επιδιώκει πιο εντατικές σχέσεις τόσο συνολικά με τον διεθνή οργανισμό, «που ελπίζουμε ότι θα παίξει καθοριστικό ρόλο στην κατοχύρωση της σταθερότητας και της ειρήνης στον πολυπολικό κόσμο», όσο και με τις χώρες- μέλη του, μεμονωμένα.

Αναφερόμενος στον λεγόμενο «τουρκικό αγωγό», που προωθεί η ρωσική Gazprom, ο κ. Ήσυχος δήλωσε ότι μπορεί να φέρει σταθερότητα στην περιοχή, όμως «προς το παρόν, είναι πολύ νωρίς να πούμε ποια μέτρα θα επιλέξουμε για το ζήτημα αυτό, διότι χρειάζεται να μελετήσουμε τις λεπτομέρειες». Για τις λεπτομέρειες αυτές, διευκρίνισε ο κ. Ήσυχος, θα έχει την ευκαιρία να ενημερωθεί κατά τη διάρκεια των διήμερων επαφών του στη ρωσική πρωτεύουσα.

Μιλώντας ειδικότερα για το θέμα των κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας, ο κ. Ήσυχος είπε ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση κρατά με συνέπεια τη θέση της, η οποία είχε διατυπωθεί ακόμη «όταν ήμασταν στην αντιπολίτευση» και τάσσεται «κατά της στρατιωτικοποίησης της κρίσης στην Ουκρανία, κατά της επιδείνωσης των σχέσεων, τόσο των πολιτικών, όσο και των οικονομικών, μεταξύ Ευρώπης και Ρωσίας».