Ενεργειακά, οικονομία και εξωτερική πολιτική είναι τα βασικά ζητήματα που θα απασχολήσουν τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά τη Σύνοδο Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί αύριο και μεθαύριο στις Βρυξέλλες.

Η πρώτη ημέρα της Συνόδου θα αφιερωθεί στα θέματα της ενεργειακής ένωσης, καθώς και στις σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τη Ρωσία, την κατάσταση που επικρατεί στην Ουκρανία μετά τη συμφωνία του Μινσκ για κατάπαυση του πυρός καθώς και με τις Ανατολικές Εταιρικές Σχέσεις.

Στην επιστολή που έστειλε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ στους ηγέτες της ΕΕ αναφέρει ότι ειδικότερα για το θέμα της ενέργειας, η συζήτηση θα επικεντρωθεί στην ενεργειακή ασφάλεια, την εσωτερική αγορά και το κλίμα.

Οι σχέσεις της ΕΕ με τη Ρωσία και η κατάσταση στην Ουκρανία θα συζητηθούν κατά τη διάρκεια του δείπνου εργασίας των ηγετών.

Το πρωί της Παρασκευής οι εργασίες της Συνόδου θα συνεχιστούν με την κατάσταση που επικρατεί στη Λιβύη.

Έπειτα στο πλαίσιο της συζήτησης για το «Ευρωπαϊκό Εξάμηνο του 2015», οι «28» θα επικεντρωθούν σε θέματα που αφορούν την οικονομία της ΕΕ και συγκεκριμένα στην εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που τα κράτη-μέλη έχουν δεσμευθεί να προωθήσουν. Το παρόν σε αυτή τη συζήτηση θα δώσει και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι.

Τέλος, το θέμα της Διατλαντικής Συμφωνίας Ελευθέρου Εμπορίου (TTIP) θα απασχολήσει τους Ευρωπαίους ηγέτες τη δεύτερη ημέρα της Συνόδου. Στην επιστολή του ο κ. Τουρκ τονίζει ότι πρέπει να γίνουν προσπάθειες για να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις πριν το τέλος του 2015, ώστε να καταλήξουν σε μία «αμοιβαία επωφελή συμφωνία».