current views are: 1

18 Μαρτίου 2015
Δημοσίευση15:23

Ο Γιουνκέρ ζήτησε από τον Τσίπρα να βάλει «σιγαστήρα» στον Βαρουφάκη

Επίθεση κατά του υπουργού Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη, εξαπολύει το Reuters. 

Δημοσίευση 15:23’
αρθρο-newpost

Επίθεση κατά του υπουργού Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη, εξαπολύει το Reuters. 

Επίθεση κατά του Γιάνη Βαρουφάκη, εξαπολύει το Reuters, επικαλούμενο δηλώσεις ευρωπαίων αξιωματούχων, δημοσιεύοντας μάλιστα και σύσταση του προέδρου της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ προς τον Αλέξη Τσίπρα για τον έλληνα υπουργό Οικονομικών.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, «με εμπρηστικές συνεντεύξεις και μη διπλωματική συμπεριφορά, με κοσμικές φωτογραφήσεις και μία άσεμνη χειρονομία, ο Γιάνης Βαρουφάκης γίνεται μέρος του προβλήματος χρέους της Ελλάδας παρά της λύσης του, ή τουλάχιστον αυτό πιστεύουν οι εταίροι στην ευρωζώνη». 

Το δημοσίευμα προσθέτει:

Πολλοί Έλληνες θεωρούν τον νέο υπουργό Οικονομικών ως μία πνοή φρέσκου αέρα, έναν άνθρωπο που έχει πει στους συναδέλφους του στο Eurogroup μερικές αλήθειες για το μάταιο της επιβολής πολιτικών λιτότητας σε μία οικονομία που έχει υποστεί ύφεση για πέντε χρόνια. Αλλά η προθυμία του να σπάσει τις συμβάσεις του ευρωπαϊκού λόγου έχει προκαλέσει κατάπληξη, και όχι μόνο στις τάξεις των «σφικτών» επικεφαλής οικονομικών και γραφειοκρατών που βρίσκονται στο Eurogroup.

Κανένας δεν έχει ζητήσει το… κεφάλι του έλληνα ΥΠΟΙΚ, τονίζει το δημοσίευμα, όμως, σύμφωνα με ευρωπαίο αξιωματούχο, ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ είπε την προηγούμενη εβδομάδα στον Αλέξη Τσίπρα ότι ο κ. Βαρουφάκης πρέπει να χαμηλώσει τους τόνους της ρητορικής του για να υπάρξει επιτυχές αποτέλεσμα.

«Ο 53χρονος ακαδημαϊκός οικονομολόγος, που αυτοαποκαλείται «εκκεντρικός Μαρξιστής» βρέθηκε στο προσκήνιο όταν το αριστερό κόμμα ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε τις εκλογές τον Ιανουάριο και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τον επέλεξε ως υπουργό Οικονομικών. 

Λιγότερο από δύο μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, έχει ήδη αποξενώσει πολλούς συνομιλητές στο Βερολίνο, τις Βρυξέλλες και τη Φρανκφούρτη και διακινδυνεύει να γίνει ένα «βαρίδι» καθώς η Ελλάδα αγωνίζεται να αποτρέψει την αθέτηση πληρωμών και να παραμείνει στη ζώνη του ευρώ», σημειώνεται.

Ακόμη, το δημοσιεύμα υπογραμμίζει πως «ο Βαρουφάκης, οι σχέσεις του οποίου με τον βετεράνο γερμανό υπουργό Οικονομικών έχουν επιδεινωθεί ραγδαία τις τελευταίες εβδομάδες, δεν ήταν διαθέσιμος για σχόλιο, αναφέρει το Reuters. Ωστόσο ένας Έλληνας αξιωματούχος είπε πως το «πνευματικό χάρισμα» του Γ. Βαρουφάκη προκάλεσε θαυμασμό και περιφρόνηση. «Η ψυχραιμία του, τους αφήνει άφωνους».

«Ρωτάει αλλά δεν παίρνει απαντήσεις: έχουμε απολέσει το ένα τρίτο του εθνικού μας εισοδήματος, πώς μπορούμε να αποπληρώσουμε τα δάνεια;» αναφέρει ο αξιωματούχος στο Reuters. «Η “δολοφονία” του χαρακτήρα του Βαρουφάκη ξεκίνησε πριν δύο εβδομάδες, ως ένα τρόπο να απαλλαγούν από αυτόν».

Ορισμένοι αξιωματούχοι της ΕΕ κάνουν λόγο, ιδιωτικά, για ένα «πρόβλημα Βαρουφάκη», κατηγορώντας τον ότι παρουσιάζεται ως “showman”, για ασυνέπεια και αδιακρισία που έχουν καταστρέψει την αμοιβαία εμπιστοσύνη και έχουν ανησυχήσει τους επενδυτές. 

«Είναι ένας καλός τύπος αλλά δεν λειτουργούν ακριβώς έτσι τα πράγματα» δήλωσε ένας συνάδελφός του υπουργός Οικονομικών της Ευρωζώνης υπό τον όρο της ανωνυμίας. «Με τον Βαρουφάκη είναι δύσκολο να διατηρηθούν τα πράγματα ιδιωτικά».


σχετικα αρθρα