current views are: 1

18 Μαρτίου 2015
Δημοσίευση15:35

Δεν βλέπει λύση στην εξαμερή συνάντηση των Βρυξελλών ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ

Αιχμές κατά της ελληνικής κυβέρνησης αφήνει ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ο οποίος παράλληλα χαμηλώνει τον πήχη των προσδοκιών για την αυριανή εξαμερή συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί κατόπιν αιτήματος του Αλέξη Τσίπρα στα περιθώρια της Συνόδου Κορυφής.

Δημοσίευση 15:35’
αρθρο-newpost

Αιχμές κατά της ελληνικής κυβέρνησης αφήνει ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ο οποίος παράλληλα χαμηλώνει τον πήχη των προσδοκιών για την αυριανή εξαμερή συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί κατόπιν αιτήματος του Αλέξη Τσίπρα στα περιθώρια της Συνόδου Κορυφής.

Αιχμές κατά της ελληνικής κυβέρνησης αφήνει ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ο οποίος παράλληλα χαμηλώνει τον πήχη των προσδοκιών για την αυριανή εξαμερή συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί κατόπιν αιτήματος του Αλέξη Τσίπρα στα περιθώρια της Συνόδου Κορυφής.

Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο κ. Γκάμπριελ, «δεν πιστεύω ότι θα έπρεπε αύριο να περιμένουμε λύση» και πρόσθεσε ότι «δεν πρόκειται για διαμάχη μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας ούτε μεταξύ των κρατών-μελών εναντίον της Ελλάδας».

Συνεχίζοντας, ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας σημείωσε πως «όλοι θέλουμε να κρατήσουμε την Ευρωζώνη σταθερή και να κάνουμε το παν ώστε να καταστήσουμε δυνατή για την Ελλάδα την έξοδο από αυτήν τη δύσκολη κατάσταση».

Σε αυτό το σημείο ωστόσο άφησε αιχμές κατά της κυβέρνησης λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Όταν τα μέλη της ελληνικής κυβέρνησης μιλούν ως μέλη της κυβέρνησης, στα όργανα της ΕΕ, τους συμπεριφέρονται όλοι με συναδελφικό τρόπο, προσανατολισμένο σε λύσεις. Εάν έρχονται στις διαπραγματεύσεις ως κομματικοί πολιτικοί, τότε μπορεί οι άλλοι να τους αντιμετωπίσουν ως κομματικούς πολιτικούς. Αυτό πρέπει να αποφεύγεται. Πρόκειται για εκλεγμένους εκπροσώπους του ελληνικού λαού, αλλά όπως και σε κάθε χώρα είναι αναγκαίο το μέτρο ορθολογισμού».

Ως προς την επικείμενη συνάντηση Τσίπρα – Μέρκελ τη Δευτέρα στο Βερολίνο, ο κ. Γκάμπριελ σημείωσε πως θεωρεί πολύ καλό το γεγονός ότι η καγκελάριος απηύθυνε την πρόσκληση, αλλά τόνισε ότι «απομένει και η ελληνική πλευρά να συμπεριφερθεί το ίδιο λογικά- εάν όλοι οι συμμετέχοντες το καταφέρουν αυτό αύριο, θα έχουμε κερδίσει πολλά»

Συνεχίζοντας, ο γερμανός υπουργός Οικονομίας είπε πως ναι μεν τρέφει σεβασμό στις προσπάθειες των Ελλήνων, ωστόσο είπε πως χρειάζεται αμοιβαίος σεβασμός μεταξύ των εταίρων:

«Πρέπει να υπάρχει σεβασμός και στις δύο πλευρές. Έχω μεγάλο σεβασμό για αυτό που έχουν κάνει οι Έλληνες πολίτες. Σε σύγκριση με αυτό, η “Ατζέντα 2010” είναι ένα απαλό αεράκι. Από την άλλη πλευρά είναι δύσκολο να εξηγήσεις πχ στον Σλοβάκο πρωθυπουργό γιατί ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα είναι υψηλότερος στην Ελλάδα από ό,τι στη δική του χώρα. Ο αμοιβαίος σεβασμός είναι η αρχή μιας ουσιαστικής λύσης».

Ο Γερμανός αντικαγκελάριος επισήμανε ακόμη ότι «η μεγάλη ευκαιρία της νέας κυβέρνησης είναι ότι δεν ανήκει στην παλιά ελίτ, ότι δεν συνδέεται με τη διαφθορά και τον νεποτισμό. Είναι μια ευκαιρία, αλλά με κοινή προσπάθεια» είπε.


σχετικα αρθρα