Γράφει ο Παναγιώτης Τζαννετάτος

Σε υψηλούς τόνους ήταν η απάντηση της Προέδρου της Βουλής, Ζωής Κωνσταντοπούλου, στις κατηγορίες που εξαπέλυσαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, σχετικά με την απόφασή της να προχωρήσει σε ονομαστική ψηφοφορία για το νομοσχέδιο αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης.

«Κάποιοι κάνουν ασκήσεις επαναστατικής γυμναστικής, σε ένα χώρο που δεν κινδυνεύει από το φασισμό, να επιδείξουν την αντιφασιστική τους τοποθέτηση. Το νομοσχέδιο αφορά την ανθρωπιστική κρίση, αυτό που θα έπρεπε να είναι πρόταγμα όλων. Αφορά αυτά για τα οποία οφείλουμε να παλεύουμε. Ο πρωθυπουργός της χώρας στην Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ απευθύνθηκε στους βουλευτές και είπε ότι τα πρώτα νομοσχέδια θα τα φέρουμε στη Βουλή και θα τα φέρουμε με ονομαστική ψηφοφορία, γιατί δεν φοβόμαστε τη Βουλή και ότι θα σπάσουμε το κατεστημένο να ζητείται από την αντιπολίτευση. Αυτή την έννοια είχε η κρίση της Προέδρου, ότι πρέπει να γίνει ονομαστική ψηφοφορία, και επιβεβαιώνεται από αυτά που ακολούθησαν», υπογράμμισε η Ζωή Κωνσταντοπούλου και συμπλήρωσε επικριτικά:

Υπήρχαν κάποιοι που δυσκολεύονταν να πουν το ναι, όπως ο κ. Γεωργιάδης, που είπαν ότι «εσείς ευθύνεστε για το δικό μας ναι, εμείς για τη μονομερή ενέργεια.

«Η έννοια της ανάγκης να διεξαχθεί η ονομαστική ψηφοφορία, ήταν να μην υπάρχουν “Πόντιοι Πιλάτοι”, να έχουμε βουλευτές υπεύθυνους που απαντούν κατά συνείδηση» είπε και πρόσθεσε πως προχώρησε σε αυτή την κίνηση γιατί «αυτοί οι βουλευτές, που πρέπει να διαλέξουν ανάμεσα στα συμφέροντα του λαού ή των δανειστών που εκβιάζουν, να απαντήσουν πως “ναι εμείς προκρίνουμε τα συμφέροντα του λαού”» τόνισε η κυρία Κωνσταντοπούλου και συμπλήρωσε:. 

Όποιος έχει δεύτερες σκέψεις σε αυτό το επίπεδο, επειδή σκέφτεται ότι κάποιους θα στεναχωρήσει, τότε αυτός ναι πρέπει να αναλάβει την ευθύνη. Τα τερτίπια που ακολούθησαν είναι άστοχα. Για τις εκλεκτικές σχέσεις με τη ΧΑ παραγνωρίζουν τις προσωπικές μου διαδρομή. Οφείλατε να γνωρίζατε ότι έχω συγκρουστεί από θέση ευθύνης ως μέλος των κινημάτων, έχω συγκρουστεί και ως δικηγόρος και οφείλατε να ξέρατε ότι ακόμα και πριν από πέντε ημέρες στην οποία ήμουν αντίδικος με τον Κασιδιάρη.  Αυτές οι απόπειρες να δημιουργήσετε ταυτίσεις, που επινόησε πρώτος ο κ.Πρετεντέρης και δεύτερος ο κ. Λαζαρίδης.

Παρά αυτή τη πορεία και τη συνεπή μου στάση στα δύσκολα, δεν δυσκολεύομαι να διακρίνω τι είναι εκείνο που αφορά τη πολιτική αντιπαράθεση και τι είναι εκείνο για τη δημοκρατική λειτουργία.  Δεν επιτρέπεται να διαστρέφονται οι δημοκρατικές διαδικασίες. Είναι αυτοί που συζητούσαν για παρεμβάσεις στη δικαιοσύνη, ο κ. Μπαλτάκος. Αφήστε τα μαθήματα δημοκρατικής συμπεριφοράς ο καθένας με το παράδειγμα και τις επιλογές του το ποιος είναι και τι υπηρετεί. Στην προηγούμενη περίοδο είχατε καταρακώσει το Κοινοβούλιο και το κλείνατε για να μην ελεγχθεί ο κ. Βενιζέλος, όταν δεν δινόταν καν ο λόγος σε βουλευτές.

Η πρόεδρος της Βουλής υπερασπίστηκε την άποψή της για διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας, η οποία προκάλεσε ομαδικά πυρά από ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ, τόνισε:

Αυτές οι επιλογές τελικά αποκαλύπτουν ότι εκείνο που εξυπηρετείτε δεν είναι το συμφέρον του λαού και της δημοκρατίας. Δεν είναι στο συμφέρον του να μπαίνει στη μπαλάτζα η επιβίωσή του.

Δεν μπορώ να παραμένω σιωπηλή και απαθής απέναντι σε αυτή τη κανιβαλική και ακραία διαστρέβλωση και απέναντι σε αυτά τα παιχνίδια που κάποιοι εμφανίζονται πρόθυμοι. 

Αναφερόμενη εμμέσως στην επιστολή του Ντέκλαν Κοστέλο με την οποία έβαζε βέτο στο νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση, σημείωσε πως «δεν προς το συμφέρον του λαού να μπαίνει στη διαπραγμάτευση σαν μετρήσιμο μέγεθος η επιβίωση της κοινωνίας».

Κλείνοντας την τοποθέτησή της η κυρία Κωνσταντοπούλου τόνισε ότι η επιλογή της ήταν καθαρά προσηλωμένη στον Κανονισμό της Βουλής.