current views are: 1

18 Μαρτίου 2015
Δημοσίευση16:45

Σόιμπλε: «Τραγωδία» με τους θεσμούς στην Αθήνα – Δύσκολο να βρεθεί λύση

«Όσοι ασχολούνται με το θέμα της Ελλάδας συμφωνούν ότι ο χρόνος λιγοστεύει», διεμήνυσε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Δημοσίευση 16:45’
αρθρο-newpost

«Όσοι ασχολούνται με το θέμα της Ελλάδας συμφωνούν ότι ο χρόνος λιγοστεύει», διεμήνυσε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

«Όσοι ασχολούνται με το θέμα της Ελλάδας συμφωνούν ότι ο χρόνος λιγοστεύει», διεμήνυσε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι «η ”τραγωδία” με τους θεσμούς στην Αθήνα δείχνει ότι είναι δύσκολο να καταλήξουμε σε λύση».

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το αν υπάρχει κλιμάκωση των εκφράσεων μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας, ο κ. Σόιμπλε δήλωσε ότι δεν πρόκειται για τίποτα τέτοιο, αλλά για μια «προσεκτικά αντικειμενική περιγραφή της κατάστασης».

Το γεγονός είναι, όπως σημείωσε ο κ. Σόιμπλε, ότι «έπειτα από μακρές διαβουλεύσεις στο Eurogroup καταλήξαμε σε μια κοινή δήλωση», την οποία υπέβαλε στη Βουλή (σ.σ. τη γερμανική) και «παρά το γεγονός ότι υπήρχαν πολλές αμφιβολίες, ψηφίστηκε με μεγάλη πλειοψηφία». 

Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών επεσήμανε:

Δεν βοηθά την αμέσως επόμενη μέρα να λες ότι δεν έχεις την πρόθεση να τηρήσεις την κοινή δήλωση και τις υποχρεώσεις. Αν κοιτάξετε την ”τραγωδία” με τους τρεις θεσμούς στην Αθήνα, θα διαπιστώσετε ότι είναι δύσκολο να καταλήξουμε σε λύση. Αυτή είναι η ανησυχία. Η Ελλάδα έχει την ευκαιρία να συμφωνήσει με τους θεσμούς για την υλοποίηση του τρέχοντος προγράμματος. Συζητήσεις για αναδιάρθρωση του χρέους είναι παρωχημένες. Όλοι όσοι ασχολούνται με το θέμα συμφωνούν ότι ο χρόνος για την Ελλάδα λιγοστεύει.

Όσον αφορά στις σχέσεις του με τον έλληνα ομόλογό του, Γιάνη Βαρουφάκη, ο κ. Σόιμπλε δήλωσε ότι «δεν υπάρχουν καθόλου αγενείς δηλώσεις» και πρόσθεσε πως ο ίδιος έχει δώσει μάχη ώστε τα γερμανικά ΜΜΕ να μην μεταδίδουν τα σχετικά με την Ελλάδα με αρνητικά λόγια». «Έχω μια απολύτως σωστή σχέση με τον Έλληνα συνάδελφό μου. Είναι αλήθεια ότι δεν συμφωνούμε επί της ουσίας», διευκρίνισε.

«Δεν θα ζητήσω συγγνώμη για πράγματα που δεν έχω κάνει»

Σχετικά με το διάβημα στο οποίο προέβη το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών για τον ίδιο, ο κ. Σόιμπλε υπογράμμισε ότι πάντα συμπεριφερόταν με σεβασμό απέναντι στην Ελλάδα, τον ελληνικό λαό, τους έλληνες πολιτικούς και σημείωσε ότι «κάποιοι δημιουργούν κλίμα και προβλήματα».

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας κατέληξε:

Το να στέλνεις τον πρέσβη σου να επιδώσει μια διαμαρτυρία, λόγω μιας προφανούς μεταφραστικής ανοησίας ενός έλληνα δημοσιογράφου, δεν είναι μια λογική χρήση των μέσων της διπλωματικής υπηρεσίας. Δεν θα ξεκινήσω να ζητάω συγγνώμη για πράγματα που δεν έχω κάνει. Όταν μεταδίδετε δηλώσεις γερμανών πολιτικών, πρέπει να προσπαθήσετε να καταλαβαίνετε την γερμανική γλώσσα επαρκώς. Διαφορετικά, δεν εκπληρώνετε την αποστολή σας. Και το γεγονός ότι ένα υπουργείο Εξωτερικών δεν είναι σε θέση να το αναγνωρίσει (ενν. ότι πρόκειται για λάθος μετάφρασης), σημαίνει ότι υπάρχει πιθανώς ακόμη ανάγκη βελτίωσης στην αποτελεσματικότητα της δουλειάς. Δεν ξέρω γιατί κάποιοι από τους δημοσιογράφους βλέπουν προφανώς τον σκοπό τους στο να θέτουν υπό αμφισβήτηση ξανά και ξανά την μεγάλη προθυμία της πλειοψηφίας στην Γερμανία – και έχουμε στην Γερμανία λιγότερο ευρωσκεπτικισμό από ό,τι στις περισσότερες χώρες της ΕΕ. Χρειαζόμαστε όλοι μια δυνατή, αλληλέγγυα Ευρώπη. Έχουμε μεγάλες προκλήσεις μπροστά μας. Για αυτό πρέπει να μπορούμε στην Ευρώπη να βασιζόμαστε ο ένας στον άλλον. Για αυτό πρέπει αυτοί που περνούν καλύτερα να βοηθούν εκείνους οι οποίοι περνούν χειρότερα. Η αλληλεγγύη είναι η προϋπόθεση. Αλλά και ένα μίνιμουμ αξιοπιστίας δεν βλάπτει. 


σχετικα αρθρα