Για την επιτροπή Λογιστικού Ελέγχου του χρέους που συγκροτήθηκε στη Βουλή τοποθετείται ο επικεφαλής σε τεχνικο-επιστημονικό επίπεδο Ερίκ Τουσέν.

Μιλώντας στην εφημερίδα L' Echo, ο Τουσέν, τονίζει πως η επιτροπή θα αποτελείται από περίπου 30 άτομα, των οποίων τα ονόματα θα γίνουν γνωστά μόνο στις αρχές Απριλίου, όταν αρχίσουν οι εργασίες της.

Απαντώντας σε ερώτηση πως βρέθηκε επικεφαλής της επιτροπής, τόνισε πως οι «οι Έλληνες με γνώρισαν γιατί ήμουν μιας παρόμοιας επιτροπής στον Ισημερινό, το 2007-2008. Βάσει των εργασιών μας, ο Ισημερινός υιοθέτησε μια στρατηγική που αποδείχτηκε πολύ ωφέλιμη για τη χώρα. Το 2011, ξεκίνησα με μια σειρά ατόμων - εκ των οποίων πέντε έγιναν υπουργοί της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα - μια διεθνή πρόσκληση, που κατέληξε στη συγκρότηση αυτής της επιτροπής λογιστικού ελέγχου του ελληνικού χρέους».

Παράλληλα σημειώνει πως η επιτροπή θα διερευνήσει την περίοδο από τη δεκαετία του '90 και πέρα. «Σε μια πρώτη φάση, θα επικεντρωθούμε στην τωρινή περίοδο, πριν από την παρέμβαση της τρόικας και μέχρι σήμερα» λέει και συμπληρώνει πως σε δεύτερη φάση θα υπάρξουν έλεγχοι και για το πως μπήκε η Ελλάδα στην ευρωζώνη.

«Γνωρίζουμε τα μεγάλα θέματα, όπως η τροποποίηση των ελληνικών στατιστικών στοιχείων με τη βοήθεια της Goldman Sachs, αλλά υπάρχουν και άλλα σημαντικά θέματα που έχουν να κάνουν με μεγάλες συμφωνίες ανάμεσα στην πολυεθνική Siemens και την Ελλάδα» σημειώνει ο κ. Τουσέν και προσθέτει:

«Μια σοβαρή μελέτη εκτιμά ότι οι μίζες που κατέβαλε η Siemens ανέρχονται σε 200 εκατ. ευρώ. Θα εξετάσουμε, επίσης, την απρόβλεπτη υπερχρέωση με τους Ολυμπιακούς Αγώνες».

Διαμηνύει εξάλλου πως τον Ιούνιο θα παραδοθούν τα πρώτα συμπεράσματα της επιτροπής, ωστόσο όπως είπε, η ολοκλήρωση του συνόλου της εξέτασης θα μας οδηγήσει σίγουρα ως τον Δεκέμβριο του 2015.

Σημειώνει παράλληλα πως η επιτροπή δεν θα υποκαταστήσει τις αρχές, και προσθέτει:

«Θα αποφύγω, λοιπόν, να πω στον Τύπο αυτό που η Ελλάδα πρέπει να κάνει. Θα επικεντρωθώ σε μια σοβαρή ανάλυση των όρων με τους οποίους παραχωρήθηκαν δάνεια στην Ελλάδα: αν έγιναν με τρόπο νόμιμο, με σεβασμό στη Συνθήκη της Λισσαβόνας, στο ελληνικό Σύνταγμα, αν το ΔΝΤ σεβάστηκε τον ίδιο τον Κανονισμό του, κ.λπ.»